Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Čeští producenti z Bionautu jsou na seznamu předních evropských produkcí

Bionaut se jako jediná česká producentská společnost dostala na exkluzivní seznam 75 předních nezávislých evropských filmových produkcí sestavený u příležitosti 75. výročí filmového festivalu v Cannes předním britským filmovým magazínem Screen International. Do přehledu se kromě Bionautu, mj. jediné české produkce oceněné Emmy za seriál, dostaly pouze čtyři další produkční společnosti z regionu střední a východní Evropy. Producenti z Bionaut na MFF Cannes předloni uvedli film Psi nenosí kalhoty (Dogs Don’t Wear Pants), jenž vznikl jako mezinárodní koprodukce ve spolupráci s českými tvůrci včetně producenta a zakladatele Bionautu Vratislava Šlajera.

Zástupci Screen International do seznamu (originální článek je zde) vybírali společnosti, které se věnují mezinárodní koprodukci a které na svých projektech pravidelně spolupracují s partnery napříč Evropou a často i za jejími hranicemi. „Je pro nás ctí, že jsme byli vybráni mezi sedmdesát pět předních evropských produkcí na počest 75. ročníku festivalu v Cannes. Sdílení talentů a zkušeností napříč zeměmi Evropy vnímám jako inspirativní, různé přístupy k vyprávění příběhů mohou dodat filmům na atraktivitě a autentičnosti,“ říká Vratislav Šlajer. Ten byl nedávno zvolen na další dva roky do čela Asociace producentů v audiovizi (APA) sdružující producenty a produkční společnosti na území České republiky. Šlajer APA předsedá již od roku 2017.

Vratislav Šlajer

V rámci Filmového trhu (Marché du Film) v Cannes producenti Bionautu Vratislav Šlajer a Jakub Košťál letos představí několik filmových projektů, např. anglicky mluvený thriller Úpal britského scénáristy Davida Blooma v režii Štěpána FOK Vodrážky, který vzniká v česko-chorvatsko-dánské koprodukci, adaptaci knižního bestselleru Prašina Vojtěcha Matochy nebo filmovou verzi pokračování mezinárodní Emmy oceněného seriálu #martyisdead s názvem #annaismissing.

Pod hlavičkou Bionaut Dark prezentují producenti kolekci připravovaných žánrových filmů a hororů, která obsahuje novinky od režisérů, jako např. Andy Fehu, Pavel Soukup Emil Křižka, Lukáš Bulava nebo Jan Haluza. Do fáze financování se dostává také dlouho připravovaná filmová antologie temných dramat vycházející z evropských mýtů Jinací, jejíž první tři filmy vznikají napříč střední Evropou: Divoký hon v Česku (scénář Petr Koubek, režie Marek Najbrt), Vodník v Polsku (scénář a režie Piotr Złotorowicz) a Můra na Slovensku (scénář Bára Galovičová Saxová). Jinací byli podpoření programem Kreativní Evropa Media, českým Státním fondem kinematografie a Polským filmových institutem.

Bionaut je česká a filmová televizní produkce založená v roce 1999 v Praze. Zabývá se výrobou hraných, dokumentárních a animovaných filmů a televizních seriálů. Na svém kontě má například internetový seriál #martyisdead oceněný mezinárodní Emmy či žánrově odvážnou komedii s prvky hororu Shoky & Morthy: Poslední velká akce, kterou lze vidět i na Netflixu v České republice. Mezi další počiny Bionautu patří také celovečerní filmy Vendeta nebo Pouta, mysteriózní krimiseriál Svět pod hlavou umístěný jako vůbec první seriál na Netflixu, česko-slovenská adaptace úspěšného britského televizního seriálu Doktor Martin či snímek litevského režiséra Andriuse Blaževičiuse Runner loni uvedený v soutěžní sekci MFF Karlovy Vary.

Letos Bionaut chystá do kin dokument o skupině PSH, polsko-český dokument Boylesque nebo thriller #annaismissing. Bionaut vytváří zázemí pro vznik různých žánrů s ohledem na jejich specifičnost včetně hororových i thrillerových projektů, pod značkou Audionaut se věnuje výrobě audioseriálů a podcastů. Bionaut má sesterské producentské společnosti Kosmonaut v Polsku a Raketa na Slovensku, provozuje také platformu Planet Dark určenou fanouškům temných žánrů. Se svými animovanými projekty se Bionaut dlouhodobě snaží oslovit jak dětské, rodinné, tak i dospívající publikum.

-red-
zdroj: K. Bobková, M. Ch. Reková 
foto/video: Bionaut, Totalfilm Media © 2022

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast