Téma: Spongebob v kalhotách, plovoucí meme i kreslený zdroj kontroverzí

Hledá se kuchař. Tak zní název první epizody animovaného seriálu SpongeBob v kalhotách, který byl odvysílán již před více než dvaceti let na stanici Nickelodeon. Kuchař se opravdu našel, a o celých třináct dalších sérií a tři celovečerní filmy později známá mořská houba stále obrací burgery v restauraci u pana Krabse. A především nadále vytváří úsměvy na tvářích dětí i dospělých. Jen těžko by tak první filmový příběh ze Zátiší bikin mohl chybět na letošním ročníku Anifilmu s tématem Animace & humor.

spongebob-hillenburg

Jen málokdo by uhodl, že SpongeBobova dobrodružství mají reálný základ, přesto jistá inspirace reálným životem byla na místě. Jeden z hlavních tvůrců seriálu, před čtyřmi lety zesnulý Stephen Hillenburg, totiž nejen údajně pracoval po vystudování střední školy v přístavním fastfoodu, dokonce se později stal mořským biologem a výuce o mořském životě a jeho výzkumu se věnoval i po zbytek života. Představa, že by kreativní proces ovlivnila Stephenova kariéra, tak není příliš přitažená za vlasy.

spongebob

SpongeBobův domov Zátiší bikin, v originále Bikini Bottom, také není zcela smyšleným místem. Tento název byl totiž odvozen z ostrovu Bikini Attol, nacházejícího se v Tichém oceánu. Bohužel tam ale v ananasu na dně moří nikdo nežije, v realitě jde totiž o místo, kde americká armáda v době studené války testovala atomové bomby. Obyvatelé tohoto ostrova i ostrovů přilehlých byli v té době vystěhováni, tudíž tam nenarazíte na SpongeBoba, Patricka či Sépiáka, ale ani na nikoho jiného, jelikož je prostředí kontaminováno na mnoho let dopředu. Ale kdo ví, třeba by právě radiace dala za vznik mluvící houbě a chobotnici hrající na klarinet.

Nejedná se o jedinou temnější záležitost spojenou s tímto seriálem, jelikož mnoho jeho fanoušků si nemohlo pomoct a koumalo, zda se za na první dojem prostoduchým humorem neskrývá něco hlubšího. Začaly tak vznikat rozličné teorie, kdy jsou například podobně jako v případě Medvídka Pú postavám přisuzovány různé duševní poruchy či závislost na drogách. Dokonce se někteří domnívají, že jsou SpongeBob a jeho přátelé metaforou pro každý ze sedmi smrtelných hříchů. Ať už tvůrci opravdu pracovali s tímto úmyslem nebo ne, nelze popřít, že lakota by opravdu mohla být druhým jménem pana Krabse.

spongebob

Předmětem debaty se stala i SpongeBobova sexualita, přičemž se toto téma ocitlo v roce 2020 i v trendech na twitteru a to potom, co Nickelodeon ohlásil, že SpongeBob je gay. Například na Ukrajině toto téma vyvolávalo kontroverzi již v roce 2012, kdy se řešilo, zda tamní autority seriál nezakáží údajnou propagaci homosexuality.

Jsou státy, kde některé epizody SpongeBoba opravdu zakázané byly, jako USA, Čína a Rusko. Většinou šlo o důvody jako vulgární jazyk a projevy násilí, ale existuje i epizoda, kde Sépiák uvažuje o sebevraždě, která nikdy nebyla oficiálně odvysílána v televizi.

Na motivy SpongeBoba v kalhotách krom různých teorií vzniklo i spousta meme, které uchvátily web. Tyto vtipy ocenil i hlas SpongeBoba, Tom Kenny, kterého překvapilo, s čím vším jsou lidé schopní přijít. Přesvědčit se o tom můžete v různých temných zákoutích internetu sami.

SpongeBob v kalhotách: Film na Anifilmu:
sobota 10:00, Kino Varšava

spongebob

připravila Tereza Mažáriová
foto/video: Nickleodeon, Anifilm, Paramount Pictures © 2022