Tři tygři baví i svým filmem o filmu, do kin dorazí na konci května (video)

Herci Štěpán Kozub, Albert Čuba, Robin Ferro a Vladimír Polák, známí jako Tři Tygři z ostravského Divadla Mír, natočili podle scénáře Alberta Čuby a Vladimíra Poláka zběsilou akční komedii Tři Tygři ve filmu: Jackpot. Snímek, jenž vstoupí do kin 26. května, je po filmu Vyšehrad: Fylm dalším průkopníkem nové vlny českých komedií přinášejících nekonvenční humor, nová témata, neokoukané tváře a v případě Jackpotu i unikátní akční scény.

„Vlastně jsme blbli před kamerami jako vždycky, jen kolem nás bylo více lidí,“ shodují se jednohlasně čtyři hlavní protagonisté při popisu rozdílu mezi natáčením skečů na internet a plnohodnotného filmu do kin. Ostatně už z „making of“ videa je znát, že na projektu pracovali lidé naladění na stejnou vlnu. „Hrozně jsem se na natáčení těšil, protože jsem na něm pracoval s partou lidí, které mám rád,“ dodal představitel jedné z hlavních postav Štěpán Kozub.

Tři tygři ve filmu: Jackpot – foto: Jan Lipovský

Celovečerní snímek ale samozřejmě neopustil klasické „tygří“ gagy známé z online světa. Ty jsou zasazené do příběhu o hledání štěstí a významu přátelství, dojde také i na romantickou zápletku. Žánrově jde o bláznivou akční komedii plnou převleků s prvky klasické americké road movie. „Myslím, že tenhle film si užijí všichni, kdo mají rádi nekonvenční humor. Všichni, kdo se rádi baví, ale už si třeba tolik neužívají současné české romantické komedie, zkrátka ti, kdo se rádi smějí. Náš film není zbytečně vulgární nebo explicitní, jen je odvážný v mnoha směrech a je v něm dost pohybových gagů, což není tak běžné,“ popsal Štěpán Kozub.

Při skečích si pánové z ostravské partičky vystačí sami, ve filmu však sáhli po režisérovi Emilu Křižkovi, jenž má za sebou snímky jako Hrana zlomu nebo Ruchoth Raoth. „Hledali jsme někoho, kdo má zkušenost s žánrovým filmem, protože Tři Tygři ve filmu jsou především žánrovka. Chtěli jsme někoho, kdo ctí pravidla žánru, a kdo neprošel institucí, která by mu vysvětlovala, jak se dělá filmové umění,“ vysvětlil autor námětu a spoluautor scénáře Albert Čuba o filmu, jehož nepřehlédnutelnou součástí jsou bojové scény.

Ty byly natočeny způsobem, jenž nebývá v českých filmech příliš k vidění. Inspirace tradičními akčními filmy z 90. let je více než patrná, což dodává bitkám výrazný akční nádech. „Choreografii bojových scén připravil sám režisér Emil Křižka, který se tomuto žánru věnuje již od doby, kdy měl ještě vlasy, a to už je nějaký ten pátek,“ svěřil se producent Tří Tygrů Lukáš Oramus. „Tahle spolupráce byla zajímavá, vzrušující, poučná,“ dodal režisér Křižka.

Tři tygři ve filmu: Jackpot – foto: Jan Lipovský

Snímek, který mělo možnost na předpremiérách zhlédnout už tisíc spokojených diváků, měl na rozdíl od běžné tvorby Tří Tygrů jasně daný scénář. „Když točíme skeče na YouTube, tak si na place užíváme hodně improvizací a často nás napadají věci přímo na místě. Když ale točíme filmy třeba pro naši platformu MírPlay, které mají daný scénář a režíruju je já nebo Štěpán, tak už je to o dost jiný druh práce. Na Jackpotu bylo navíc všechno ještě větší, dražší a byl tam velký štáb, se kterým jsme se museli popasovat,“ dodal Albert Čuba o snímku, jenž se svým zpracováním odkazuje na klasické české komedie, jakými jsou například Čtyři vraždy stačí, drahoušku nebo Pane, vy jste vdova. První diváci snímek srovnávali také s klasickými francouzskými a italskými komediemi  jako jsou Bažanti, Šimon a Matouš nebo četnické komedie s Louis de Funèsem. V příběhu se totiž objevují i postavy, které nejsou v české kinematografii běžné, například archetypální gangster Král v podání Dušana Sitka nebo drsná vražedkyně Zbyhněva, již ztvárnila Sára Erlebachová.

Albert Čuba foto: Jan Lipovský

Celá parta se také jednohlasně shoduje na tom, pro koho je film určen. „Film jsme samozřejmě točili tak, aby se líbil našim fanouškům, ale jsme přesvědčeni, že JACKPOT si užije každý, kdo má rád dobré komedie,“ vysvětlili Tři Tygři.

Film vznikl v týmu Divadla Mír a Mír Production, spolupracovali na něm renomovaná filmová studia PFX a Soundsquare či kostýmní výtvarnice Eva Kotková, držitelka Českého lva za snímek Hastrman. Významná část filmu byla financována prostřednictvím crowdfundingu. Silná fanouškovská základna Třech Tygrů vykoupila téměř 2 000 vstupenek na předpremiéry za účasti samotných umělců během pár minut. „Prvních 1 000 vstupenek se prodalo v době, kdy Albert teprve dopisoval scénář. Radost nám dělal i prodej merche, oblíbenou se stala například bavlněná taška s nápisem: Pomohl jsem natočit film Třech Tygrů a jediné, co z toho mám, je tahle pojebaná taška,“ osvětlil Lukáš Oramus.

Náklady na výrobu filmu se díky lokalizaci natáčení do Moravskoslezského kraje a zapojení technického vybavení, know-how a kontaktů produkčního týmu Mír Production podařilo snížit téměř na polovinu předpokládané částky. Koproducentem je společnost Europeana Production, mezi investory je i bývalý fotbalista Milan Baroš, jenž si ve filmu také zahrál. Ten svou investici komentoval slovy: „Já vám věřím, kluci, ale aspoň na pivo z toho bude, ne?“

Milan Baroš ve filmu Tři tygři ve filmu: Jackpot

Vedle herců a hereček z Divadla Mír si ve snímku zahrálo i několik jejich kolegů nejen z ostravských divadel – například Dušan Sitek, Sára Erlebachová, Petr Sýkora, Markéta Matulová, Michal Noga, Zbigniew Kalina, Lada Bělašková, Josef Kaluža, Tomáš Dianiška a další. Diváci se však mohou těšit i na několik zajímavých a nečekaných tváří v cameo rolích – Iva Janžurová, Jiří Štěpnička, Tomáš Magnusek, Honza Dědek, Milan Baroš, FattyPillow či dokonce Miroslav Kalousek. Hudbu k filmu složil taktéž člen Divadla Mír Michal Sedláček.
Snímek se natáčel především na území Moravskoslezského a Zlínského kraje, vznikl v produkci Mír Production a Europeana Production a do kin jej uvede 26. května distribuční společnost Bontonfilm.

zdroj: Gabriela Vágner
foto: Jan Lipovský
video: Mír Production © 2022