Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Disney+ je od rána k dispozici v Česku – představujeme detaily, program i aplikaci

Dynamicky rostoucí streamovací služba Disney+ za dva a půl roku již nasbírala přes 130 milionů uživatelů; v České republice je k dispozici od dnešních 9:00 ráno. Předplatitelům nabízí více jak 800 filmů, 900 seriálů a sbírku 130 exkluzivních titulů z původní tvorby od původní kreslené Sněhurky až po loňský oscarový hit Encanto, který se stal tik-tokovou senzací.

disney-plus

[pullquote align=“left“ cite=““ link=““ color=““ class=““ size=““]Star Wars a Marvel[/pullquote]K dispozici je dále 300 titulů z produkce Disney a Pixaru nebo čtyřicet filmů a třicet seriálů ze světa Marvelu, které je čím dál nutnější sledovat k plnohodnotnému pochopení filmů v kinech – včetně aktuální Ms. Marvel, nedávného Moon Knighta nebo třeba blížící se She-Hulk. Samozřejmostí jsou i Star Wars, včetně právě běžícího seriálového Obi-Wana Kenobiho a chystané druhé série animované Vadné várky.

[pullquote align=“right“ cite=““ link=““ color=““ class=““ size=““]Nejen pro děti[/pullquote]Součástí jsou i seriálové klasiky z nabídky katologu Star, jako Jak jsem poznal vaši matku, Griffinovi nebo Živí mrtví a dospělejší obsah obecně. Za zmínku určitě stojí třeba dramedy seriál Pam a Tommy o devadesátkovém úniku intimních záběrů titulních celebrit, dokumenty z nabídky National Geographic nebo reality show o rodince Kardashianových, která si své voayeristické diváky jistě také na+jde. Na své si tedy zdaleka nepřijdou jen mladší diváci.

Protože Disney+ ale je především rodinnou platformou, samozřejmostí hned při startu služby je jednoduchý rodičovský zámek. Inspirace vašich ratolestí vražednými choutkami mimina Stewieho z Family Guy nebo vyděšení z Vetřelce a Predátora tedy nehrozí; služba hned po prvním startu proaktivně vyzývá k zadání čtyřmístného PINu, pomocí kterého může rodič omezit přístup k obsahu podle zvolené věkové hranice.

Nástup Disney+ na evropské trhy mimochodem neznamená konec klasických televizních kanálů, jako je Disney Channel, i jejich obsah nicméně bude na streamovací platformě dostupný k přehrání.

[pullquote align=“right“ cite=““ link=““ color=““ class=““ size=““]Distribuce a lokalizace[/pullquote]Disney+ danému obsahu na míru bude určovat, zda daný seriál vypustí v modelu jedné epizody týdně, po vzoru konkurence jej vypustí celý najednou, nebo třeba sáhne po několika blocích po více epizodách. Svou strategii hodlá platforma postupně ladit podle diváckého chování, což je určitě zajímavý přístup.

Veškerý obsah zároveň měl být už při spuštění lokalizován; kromě samozřejmého dabingu a titulků pak u vybraných titulů k tomu vhodných má být k dispozici i zvukový komentář.

[pullquote align=“left“ cite=““ link=““ color=““ class=““ size=““]Aplikace, kvalita, zařízení[/pullquote]Důraz při tvorbě aplikací Disney+ byla údajně elegance, přehlednost, funkčnost a možnost přizpůsobení skutečně osobního rozhraní, ve kterém hlavní roli hraje obsah. Navzdory rozsáhlosti disneyovského portfolia by se v něm tedy divák měl snadno orientovat a netopit tolik času výběrem toho, co si pustit, jako se tomu mnohdy děje u konkurence.

Vybrané filmy i seriály jsou na Disney+ k dispozici ve špičkové kvalitě 4K HDR, rozšiřovat se postupně má i nabídka zvukově precizních titulů ve formátu Dolby Atmos, aby sousedi dobrodružství Mandaloriana a malého Yody mohli pěkně prožívat s vámi.

Působivý je pak seznam zařízení, na kterých Disney+ nainstalujete a spustíte – popravdě, pokud na něm nenajdete to svoje, jste skutečným hipsterem. Kromě tradičního iOSu či Androidu došlo i na drtivou většinu chytrých televizí, k dispozici je i webové rozhraní nebo aplikace pro herní konzole, Apple TV nebo Chromecast.

[pullquote align=“right“ cite=““ link=““ color=““ class=““ size=““]Cena Disney+[/pullquote]Dříve oznámená cenová politika služby nadále platí, běžná měsíční cena předplatného je 199 Kč, v případě předplacení Disney+ na celý rok jej pak pořídíte za výhodnějších 1990 Kč.

Martin Mažári, Totalfilm.cz
foto/video: Disney+ © 2022

[button-blue url=“https://www.preview.disneyplus.com/cs-cz?&cid=DSS-Search-Google-71700000091125943-&s_kwcid=AL!8468!3!598524228891!e!!g!!disneyplus&gclid=CjwKCAjw7vuUBhBUEiwAEdu2pCvlVRjWMTvG2l_SwVPSOo-QCQOn1JUtyhSPoumclfoF4Aix-3xwLBoCxA4QAvD_BwE&gclsrc=aw.ds“ target=“_self“ position=“center“]Zaváděcí nabídka Disney+ zde[/button-blue]

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast