Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

JIŘINA BOHDALOVÁ SE V NEDĚLI NA ČT1 PŘEDSTAVÍ V DRAMATU JIŘÍHO STRACHA SVATÁ, HRAJE PŘEŽIVŠÍ VĚZENKYNI GULAGU. TRAILER ZDE

Festival Finále Plzeň právě končí, poroty rozdělily Zlaté ledňáčky

Na šest festivalových dní se Plzeň proměnila v centrum českého filmu s celou řadou hvězd z řad filmových profesionálů. 35. filmový festival Finále Plzeň probíhal od 23. do 28. září, návštěvníci měli možnost zhlédnout více než 100 projekcí, 40 českých snímků soutěžilo o Zlatého ledňáčka v několika kategoriích. O vítězích rozhodovaly mezinárodní a studentské poroty.

Slavnostní zakončení festivalu proběhlo dnes večer v netradičních prostorách Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara Západočeské univerzity v Plzni. Uplynulý rok byl na filmařskou tvorbu velmi bohatý, a Finále tak fanouškům nejen českého filmu nabídlo skutečně pestrý program doprovázený řadou doprovodných akcí i známých tváří.

„Už loni jsme zaznamenali změnu v nákupním chování návštěvníků a konzumentů kultury, kteří nechávají pořízení vstupenek na poslední chvíli. I proto jsme letos poprvé zavedli nákup vstupenek přes mobilní aplikaci, která zejména mladší generaci umožňuje snadnější a rychlejší přístup ke vstupenkám,” uvedla Eva Veruňková Košařová, ředitelka filmového festivalu Finále Plzeň a doplnila: „Chtěla bych poděkovat všem, kteří se na festivalu podíleli a také všem našim fanouškům a návštěvníkům, bez kterých by festival nikdy nebyl. Festival je u konce, ať žije nový ročník! Ten se uskuteční v termínu 22. – 27. září 2023.”

Finále Plzeň letos navštívilo více než 14 800 diváků, organizátoři zaznamenali vyšší zájem o festivalové akreditace, kterých se letos prodalo o 40 % více než loni.


Přehled vítězů cen mezinárodních porot:

Zlatý ledňáček za nejlepší celovečerní hraný nebo animovaný film: KDYBY RADŠI HOŘELO
Vyjádření poroty: Oceňujeme schopnost zachytit obavy, pokrytectví a absurditu lidského soužití v mikrovesmíru malé české vesnice. Tragikomedie, které se prostřednictvím nesčetných rozpoznatelných (a přitom specifických) postav daří kombinovat groteskní vyprávění se společenskou kritikou, aniž by chtěla být výchovná nebo moralistická. Nádherný příklad společenské satiry, která nám nastavuje zrcadlo, skromně provokuje a baví.

Zlatý ledňáček za nejlepší dokumentární film: JAK JSEM SE STALA PARTYZÁNKOU
Vyjádření poroty: Porota ocenila režisérčinu snahu dostát historické spravedlnosti a zviditelnit dosud neviděné. V dokumentu Jak jsem se stala partyzánkou Vera Lacková vytvořila emotivní příběh o romském odboji a my opravdu věříme, že dekolonizace narativů je zvláště v této době důležitá.

Zlatý ledňáček za nejlepší televizní a internetový projekt v kategorii „seriálová tvorba“: TBH, 3. DÍL
Vyjádření poroty: Je v naší lidské přirozenosti vnímat sami sebe jako statečné, podporující a svědomité. Ale když nám někdo namíří do obličeje zbraň, jsou naše hodnoty podrobeny zkoušce. A v tu chvíli pochopíme, kdo skutečně jsme a kdo jsou naši přátelé. TBH je neuvěřitelně odvážný, svěží a inovativní seriál o lokálním problému, který je ale přitažlivý pro globální publikum. Dobře zpracovaný koncept kombinuje univerzální téma konfliktu morálky s pudem sebezáchovy a s velmi aktuálním problémem kyberšikany mezi mladými lidmi. Barevný a osobní tón TBH je upřímný a zábavný. Ukazuje různé pohledy na události tak, jak na povrch vyplouvají nejistoty a nevyřešené problémy každé mladé postavy. Česká televize nám společně s mladou a velmi talentovanou režisérkou Luciou Kajánkovou inovativním a inkluzivním přístupem ukázaly potenciál moderní televizní tvorby.

TBH (foto: ČT)

Zlatý ledňáček za nejlepší televizní a internetový projekt v kategorii „film a minisérie“: PODEZŘENÍ, 1. DÍL
Vyjádření poroty: Seriál Podezření svou silnou filmovou výpovědí a neuvěřitelně přesvědčivou hlavní postavou v podání Kláry Melíškové promlouvá k divákům o boji ženy obviněné z vraždy. Kombinuje napínavou detektivku s příběhem, v němž má obvinění ze zločinu dopad na osobní i společenský život. Režisér Michael Blaško a scenárista Štěpán Hulík představují s velkým citem pro detail dokonalého pachatele. Posuzování událostí je ale vždy na publiku. Seriál byl natočen podle případu, který se opravdu stal, a na obrazovce ožívá v podobě, která má potenciál zaujmout i globální publikum. Protože přesně zobrazuje svět, ve kterém všichni žijeme. Svět, ve kterém se sobectví, názory jednotlivců a snaha zachovat si tvář, zdají důležitější než pravda.

Zlatý ledňáček za nejlepší studentský krátkometrážní film: MÁMA MÁ VŽDYCKY PRAVDU
Vyjádření poroty: Film získává ocenění díky své vysoce kreativní a řemeslné úrovni, která s sebou nese nejen humor, ale také velmi důležité poselství, nejen pro děti, ale také pro dospělé. Velmi oceňujeme hravost a lehkost, v jaké je příběh vyprávěn.


Přehled vítězů cen studentských porot:

Cena za nejlepší celovečerní hraný nebo animovaný film: HRANICE LÁSKY
Vyjádření poroty: Film nás zaujal především svou autenticitou a emocionálním naturalismem. Vzbudil v nás mnoho emocí a také otázek, na které sami neznáme jednoznačnou odpověď. Jaké jsou hranice upřímnosti v partnerském vztahu? Jak tenká je hranice mezi fantazií a naplněním sexuálních tužeb? Oceňujeme, že se tvůrci nebáli narušit tabu problematiky věrnosti ve vztahu a sexuální exkluzivity. Soudíme, že přispívá k detabuizaci tématu a společenské diskusi.

Cena za nejlepší dokumentární film: NEBE
Vyjádření poroty: Studentská porota vybrala dokumentární film ze současné Číny především díky jeho univerzálnímu poselství, nutnosti nebýt lhostejný ke svému okolí. Jedním z pozitivně hodnocených aspektů snímku byl působivě vykreslený kontrast „vnitřního světa“ konkrétního útočiště pro handicapované, plného bezpodmínečné lásky a péče, a „světa vnějšího“, vyznačujícího se omezenou svobodou, uniformitou a bezohledností jak státního aparátu, tak i běžných obyvatel. Porotu zaujal také tvůrčí přístup, a to konkrétně adekvátní zapojení uměleckých prvků a investigativní žurnalistiky, se kterou má režisér bohaté zkušenosti. Pozitivní vliv na dokument má dle poroty rovněž režisérova znalost místní mentality získaná během jeho několikaletého tamějšího pobytu. Dokument tedy v sobě nese mimo svědectví doby i naději a zároveň apeluje na to, aby společnost, zejména ta, ve které je zdánlivě jistá svoboda a mír, neusínala na vavřínech a současného stavu si vážila. Není to zas tak dávno, co tato dvě slova byla zbožnou touhou nejednoho občana Československa.

Cena za nejlepší televizní a internetový projekt v kategorii „seriálová tvorba“: TBH, 3. DÍL
Vyjádření poroty: Za pouhých 17 minut seriálu THB se v nás probudí silné emoce vyjadřující to, co je správné a co ne. Díky skvělé režisérce Lucii Kajánkové a celému hereckému týmu v epizodě vidíme spoustu skrytých poselství a silných dojemných momentů, které by mohly být užitečné pro mladé lidi, kteří procházejí podobnou zkušeností s vyjadřováním pro ně neobvyklých citů ke stejnému pohlaví, a také by mohly být poučením pro ostatní, aby pochopili, že láska je jen jedna a neměli bychom se bát tuto krásu vyjádřit jen kvůli homofobnímu odsuzování.

TBH (foto: ČT)

Cena za nejlepší televizní a internetový projekt v kategorii „film a minisérie“: PODEZŘENÍ, 1. DÍL
Vyjádření poroty: Epizoda drasticky vyčnívala z řady ostatních konkurentů, a to především díky vynikajícímu hereckému výkonu hlavní herečky Kláry Melíškové, díky kterému jsme její roli nenáviděli, ale zároveň jsme celou situace viděli jejíma očima. Takto ohromující herecký výkon diváka přivádí do hloubky silných emocí, staví ho do pozic, kdy hlavní postavu poznáváme osobně a chápeme, proč reaguje tak, jak reaguje, a dává nám pochopit, jak se cítí. Na druhou stranu v nás probouzí silný smysl pro spravedlnost. Tento smysl mění naši nenávist k hlavní postavě a naopak nás nutí ji milovat.

Podezření (foto: ČT)

-red-
zdroj: Vladana Brouková
foto/video: Finále Plzeň, Česká televize, Pilot Film, Aerofilms, Mirius FD, Bontonfilm © 2022

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast