Be2Can: Tradiční přehlídka festivalových hitů dorazí do kin za týden (ukázky)

Filmová přehlídka Be2Can oznamuje hosty devátého ročníku. Do Prahy zavítá Mehdi Bajestani, íránský herec filmu Svatý pavouk od Ali Abbasiho, který bude mít na přehlídce rovnou dvě debaty neopomíjející současné reálie Íránu. Diváci se také setkají s Lilith Grasmug, protagonistkou Krvavých pomerančů. Přehlídka startuje ve středu 5. října a potrvá do 12. října. Její součástí je i obsah na online platformě Edisonline.cz.

Mehdi Bajestani je známý člen íránské skupiny divadelních herců, kteří se věnují divadelnímu žánru absurdního dramatu a na teheránských jevištích ztělesňují hry Brechta nebo Ionesca. Snímek Svatý pavouk (2022) od Aliho Abbasiho, ve kterém účinkuje, byl jak oceněn palmou za nejlepší herečku, tak jedním z nejdiskutovanějších filmů na letošním festivalu v Cannes. Samotného herce mohou diváci znát už z filmu Jsou věci, které nevíš (2010) od Fardina Saheb-Zamaniho, který byl v té době zařazen do hlavní soutěže na KVIFF. Q&A s Bajestanim v rámci Be2Can povede filmový publicista Ryan Keating-Lambert v rámci pravidelného cyklu Movie Barf, mimo jiné se dotknou současného dění v Íránu.

Druhou hvězdou bude Lilith Grasmug, hlavní herečka filmu Krvavé pomeranče (2022, rež. Jean-Christophe Meurisse). Ačkoliv má rakousko-nizozemský původ, Grasmug strávila celé své dětství v Paříži a před filmem vybraným do hlavní soutěže v Cannes začala svou kariéru ve filmu Sophia Antipolis (2018, rež. Virginie Vernier). Fakt, že byly Krvavé pomeranče velkou částí improvizace, ale i další detaily k natáčení, se diváci dozví už od ní samotné.

Co se týče doprovodného programu, Be2Can oznámilo nové a rozšířené spolupráce. Jedna z nich zahrnuje FAMU, jejíž studenti zasednou do festivalové poroty a budou vybírat ty nejlepší filmy, které se vrátí ve festivalových ozvěnách. Součástí programu bude také pásmo krátkometrážních festivalových filmů studentů FAMU, které byly uvedené v Cannes, Locarnu nebo Benátkách, po jejichž promítání bude následovat diskuze s tvůrci a porotou. V porotě, která bude snímky Be2Can hodnotit, dále zasednou studenti filmových studií Karlovy Univerzity.

Panelové debaty, Q&A a pravidelné cykly budou páteří celého Be2Can. Kromě již zmíněného cyklu Movie Barf je na programu Edison Filmhubu i Mentální hygiena s Alešem Stuchlým. Dále diváci mohou zavítat na nově vzniklý cyklus s Asociací režisérů, scenáristů a dramaturgů ARAS.

Provokace, kde po promítání filmu Blízko (2022, rež. Lukas Dhont) proběhne Q&A s režiséry Tomášem Wińskim a Markem Čermákem. Mezi dalšími debatami se objeví ta s Šárkou Gmiterkovou ve spojení s Karolínou Žánovou z organizace Konsent, které se po filmu Událost (2021, rež. Audrey Diwan) zaměří na hlavní téma snímku: ilegální interrupce.

Nové spolupráce budou také zahrnovat platformu Girls in Film, díky které jedna z debutujících českých režisérek uvede film taktéž režijní debutantky Diamantový plášť (2022, rež. Natalia Lopéz). Další unikátní spojení nabídne projekce filmu Předtím, nyní a poté (2022, rež. Kamila Andini), která bude zaštítěná spoluprací s Velvyslanectvím Indonéské republiky a odborníky na indonéskou filmografii.

Be2Can letos čeká také umělecká instalace od Josefa Schmidta, studenta time-based médií na Univerzitě Jana Evangelisty Purkyně, který představí originální dílo dělané na míru festivalu a tvorbě Daria Argenta, od něhož letos na přehlídce bude uveden film Černé brýle. Součástí programu Be2Can 2022 bude i vernisáž instalace odkazující na kontrast mezi současnou a starší Argentovou tvorbou.

Vybraný počet snímků bude po skončení festivalu uvedený i na VOD platformě Edisonline, kde diváci už teď mohou sledovat filmy z minulých ročníků přehlídky.

Více na webu festivalu zde.

-red-
zdroj: D. Nováková
foto/video: Film Europe © 2022