Total Week #36/22 – Třísetkilový Brendan Fraser, nejdražší ‘meh’ historie a další streamovací služba

Zatímco v Benátkách vrcholí tamní filmový festival, Disney na dohled od věžiček annaheimského Disneylandu rozjíždí víkendovou prezentační akci, v jejímž průběhu čekáme řadu nových oznámení i trailerů na nové projekty myšáckého studia. Herecký frajer se dočkal zaslouženého comebacku, další projekty nás přesvědčily, že mamutí rozpočet není všechno a pokračuje i warnerovská telenovela. Opustil nás pan Vladimír Medek, překladatel Harryho Pottera, díky kterému jsme se v dětství netřásli před dementory, ale mozkomory, a nejen panovnice Velké Británie, ale popkulturní ikona, která se jako postava objevila v desítkách filmů a seriálů. Přejeme pěkný první letošní zářijový víkend a pěkné čtení.

Zasloužený comeback Brendana Frasera

Na začátku milénia se Brendan Fraser profiloval jako velká hvězda, která nás bavila v dobrodružných popcornovkách Král džungle nebo Mumie. V létě 2003 pak byl ale sexuálně napaden vlivným novinářem Philipem Berkem, prošel si náročným rozvodem s manželkou a zemřela mu maminka. Následná deprese v kombinaci se zdravotními problémy vedla k dlouhé pauze v jeho kariéře, tenhle sympaťák se ale se slzami v očích vrací pod záře reflektorů.

V Benátkách tento týden měla premiéru jeho novinka Velryba, kde pod vrstvami prostetického make-upu ztvárňuje extrémně obézního učitele angličtiny, snažícího se znovu se sblížit se svou dcerou. Tu si zahrála dvacetiletá Sadie Sink, hvězda ze Stranger Things; veškerý prostor ve filmu si ale, obrazně i doslova, krade třísetkilový protagonista. Největšího hrdinu, kterého si herec kdy zahrál, spolu s celým filmem diváci ocenili za Fraserova dojetí několikaminutovým potleskem ve stoje.

Tuhle výhru si rozhodně zaslouží, zvlášť když jeho očekávaný comeback v roli komiksového záporáka v Batgirl místo na stream putoval do koše. Otázkou zůstává, kdy a jestli Velrybu uvidíme i v českých kinech. Podle našeho vyzvídání film zatím nezakoupil žádný tuzemský distributor.

fraser-velryba

Rick O’Connel dvacet let poté (foto: Film News Feed)

DC zůstává bez šéfa, Joker nabírá obsazení

Po fiasku s Batgirl pokračuje bouře neveselých zpráv okolo Warner Bros. Discovery a DC. Šéf studia David Zaslav několikrát mluvil o tom, že pro komiksový svět hledá šéfa po vzoru Kevina Feigeho od konkurenčního Marvelu, který by udával jasný směr a koncepci. Problém je, že se k tomu příliš nikdo nemá. Ztroskotaly tedy již námluvy s několika producenty, včetně hojně diskutovaného Dana Lina zodpovědného za Lego filmy, oba díly Toho od Stephena Kinga nebo Sherlocky s Robertem Downeym Jr. Ukecávání tedy bude pokračovat dál.

Pozitivní PR obestírá alespoň druhého Jokera, na kterého se postupně nabalují zajímavá herecká jména. Z prvního dílu se vrací Zazie Beetz v roli antihrdinovy sousedky, se kterou si vyfantazíroval romantickou podzápletku. Lady Gagu a Joaquina Pheonixe podle čerstvých zpráv doplní i matadoři Brendan Gleeson a Catherine Keener v zatím nespecifikovaných rolích.

joker 2

Druhého Jokera s Lady Gagou se dočkáme za dva roky (foto: Warner Bros.)

Do Česka míří ShowTime

Jestli máte v nabídce streamovacích služeb bordel, věřte, že bude hůř. Na náš trh se totiž pomalu chystá další z nich. SkyShowtime v sobě kombinuje existující služby Paramount+ a Peacock a je tedy kolekcí obsahu od Paramountu, Universalu, animáků od Dreamworks a jejich všech přidružených značek.

Portfolio tedy nabídne třeba nový Top Gun, řadu hororových klasik, kompletní Transformers, Mimoně, Jurské parky nebo ságu Rychle a zběsile. Seriálovým tahákem může být třeba Halo podle legendární sci-fi videohry nebo vrahounský miláček Dexter.

Služba má expandovat na nových dvacet trhů v Evropě, pro kterou byla vytvořena, zkraje příštího roku. Česko je jednou z těchto zemí, k dostání by tu tedy měla být nejpozději do března.

skyshowtime_2022

Nová konkurence pro Netflix, HBO a ostatní? (foto: SkyShowtime)

Amazon na ničem nešetří, hlídá si ale recenze

Rok 2022 opakovaně ukazuje, že nálepka „nejdražší“ rozhodně neznamená „nejkvalitnější“ a že producentská šikovnost se nemusí přetavit ve vydařený projekt. Před měsícem se o tom přesvědčili diváci netflixovského Gray Mana, aktuálně to prokazuje český Jan Žižka a nadšené rozhodně nejsou ani reakce na seriálového Pána prstenů.

Prsteny moci řadu lidí naštvaly, navzdory hejtu si je ale na druhou stranu pustil snad každý. Špatná reklama je koneckonců nejlepší reklama, kontroverze ohledně volnějšího nakládání s Tolkienovým lorem nebo ohledně některých postav tedy vzbudily zájem 25 milionů diváků, kteří si první díl pustili už během prvních 24 hodin. Spolu s torrenty a dalšími cestami si tedy seriál za 250 milionů dolarů našel cestu k opravdu úctyhodnému počtu diváků. Debaty nicméně vzbudilo rozhodnutí Amazonu pozastavit na první tři dny od premiéry uživatelské recenze, údajně kvůli negativnímu bombardování internetových trollů.

Tak či onak, nejdražší seriál historie brzy v portfoliu streamovací služby dostane pořádně mastného kolegu. Sedmidílný špionážní thriller Citadel od bratrů Russoových, kteří jsou ostatně zvyklí nešetřit už z Avengers a Grey Mana, měl podle původních plánů stát slušných 160 milionů dolarů, dalších 70 je nicméně potřeba připočítat kvůli nákladným přetáčkám. Projekt totiž kvůli kreativním neshodám opustila více než polovina tvůrců a náklady dost možná ještě porostou a Jeff Bezos se zase jednou kvůli své streamovací službě pořádně prohne.


Na co se chodilo

Naprostá absence novinek a přesluhující letní hitovky vyústily v nejslabší týden českých kin od loňského června, kdy covid a protiepidemická opatření stále byly tématem číslo jedna. Na Mimoně, Supermazlíčky, Střídavku či Mavericka do sálů tedy zavítalo méně než 85 tisíc diváků, což je číslo zcela titěrné a nezbývá než doufat, že se Janu Žižkovi a marketingové nálepce nejdražšího českého filmu historie podaří nalákat co nejvíce zvědavců.

V Americe na tržební nudu vyzráli lišácky a vůbec poprvé vyhlásili obdobu tuzemských levných nedělí, když v rámci akce National Cinema Day zlevnili lístky na tři dolary vč. těch do IMAXu a markantně snížili marži i na popcorn s kolou… a do plexů se chodilo ve velkém. Brigádníci za pulty tedy zažili největší nápor za poslední tři roky, což se podepsalo zejména na výsledcích obnovené premiéry Spider-Mana s několika novými záběry. Prodloužení o 11 minut tedy stačilo, aby se pavouk znovu vyškrábal na tržební špici a přisypal pár dolarů ke svým necelým dvěma miliardám.

Ještě víc zábavnější verze (foto: Sony)

Filmový tip

Jan Žižka stál půl miliardy korun, což je v hollywoodském kontextu rozpočet jednoho dílu Hry o trůny, případně konverzačky s dvěma slušnými herci. Čekat od něj tedy velkofilm z ranku Gladiátora je naprostý nesmysl, i tak si ale jeho autor Petr Jákl zaslouží za svůj producentský počin uznání a diváckou podporu. Vyrazíte-li do kina s realistickým očekáváním prostého krvavého béčka s dobrými herci, odejdete z něj spokojeni. Ambiciózní tvůrci i tuzemští kinaři si vaši podporu zaslouží a potřebují ji.

Pokud si ale na příběh velmi volně inspirovaný naší historií přeci jen necháte zajít chuť, doporučujeme zajít na obrazově oslnivý dokument Řeka. Meditativní filmová báseň plná ohromujících obrazů se nepochybně zařadí mezi vizuálně nejpůsobivější zážitky, co jste letos na plátně viděli. Záběry vodních toků v kombinaci s hudbou australského orchestru a komentářem Willema Dafoea působí takřka hypnoticky, zároveň ale nesou nejedno poselství.

Martin Mažári, Totalfilm.cz
foto/video: Film News Feed, Warner Bros., SkyShowtime, Sony, Aerofilms © 2022