Utama: Oslní citlivé bolívijské drama o boji se suchem evropské publikum? (recenze)

Jednoduchý příběh, jednoduché dialogy, tři postavy, hodina a dvacet minut. V tomto formátu zvládá Utama autenticky polemizovat nad velmi složitými tématy, od pomíjivosti lidského života až po sociální problémy domorodých kmenů v latinské Americe. V čem je výjimečný debut Alejandra Loyaza Grisi?

Láska až do konce

Děj filmu se odehrává v bolivijských horách, kde žije starý pár z kmene Kečua velmi tradičním způsobem života. Vydělávají zpracováváním vlny z lam, každý den je stařec Virginio na pastvě s lamami, stařenka Sisa vaří v jejich chatrči. Možná právě proto, že jejich představitelé, skutečný manželský pár José Calcina a Luisa Quispe, nemají s herectvím žádné předchozí zkušenosti, je jejich výkon tak autentický.

Nezvykle dlouhé sucho staví Virginia a Sisu před obtížně řešitelné dilema. Co když se celý jejich způsob života nevyhnutelně zmizí? Existuje pro ně ve vyprahlé krajině vůbec ještě budoucnost? Dynamika domácnosti se definitivně obrací vzhůru nohama, když přijíždí za nimi jejich vnuk Clever (Santos Choque), který se je snaží přesvědčit, aby se přestěhovali do města za zbytkem své rodiny.

Navzdory své relativně jednoduché zápletce Utama neustále nutí diváka k zamyšlení. Stojí starému páru za to, opustit dlouhá léta budovanou tradiční komunitu pro pohodlí města? Je oddalování smrti medikacemi narušením přirozeného koloběhu života?

Film staví do kontrastu tradici s inovátorstvím, přírodu s městem, mládí se stářím a život se smrtí. Určitou hořkost, která se skrz postavu Virginia proplétá celým dějem filmu, prolomí sentimentální (možná až s kýčem hraničící) konec. Při závěrečných titulkách divák vlastně neví, zda film skončil krásně nebo smutně.

Scenérie, ze kterých se tají dech

Režisér Alejandro Loyaza Grisi nezapře kariéru profesionálního fotografa, jednou z největších předností Utamy je její práce s kamerou. Po většinu času je klidná a statická, hýbe se pouze výjimečně a zlehka. Opravdu citlivě pracuje s barevnou paletou bolivijských pustých krajin bojujících se suchem, které zaznamenává v jejich plné síle a kráse.

Většinu scenérií podtrhují pouze zvuky přírody nebo jednoduché domorodé písně, Grisi jako by nepotřeboval si pomáhat při stavbě scén hudbou a rozbíjet tím autentickou atmosféru. Ve scénách, kde postavy mlčí, je to pak právě kamera, která velmi efektivně umožňuje divákovi cítit nálady a myšlenkové pochody postav.

  • Režie - 85%
    85
  • Scénář - 70%
    70
  • Kamera - 90%
    90
  • Hudba - 75%
    75
  • Herci - 80%
    80

Utama (2022)

Utama je pomalá, vysoce estetická, kulturně diverzní a protkaná existenčními otázkami. I přes velmi pomalý začátek a očividně na emoce hrající konec jde o velmi poutavý kousek, převážně pro skvělou práci s kamerou, jímavé myšlenky a autentickou reprezentaci latinskoamerických kmenů.

80 %
Ana Vavanová, spolupracovnice redakce
foto/video: Artcam © 2022

Utama
Utama : La Terre oubliée
Drama
Bolívie / Uruguay / Francie, 2022, 87 min
Premiéra: 20. 10. 2022 Artcam
Režie: Alejandro Loayza Grisi
Scénář: Alejandro Loayza Grisi
Kamera: Bárbara Álvarez
Hrají: Santos Choque, Luisa Quispe, José Calcina, Candelaria Quispe, Placide Ali, Félix Ticona