Recenze: Jak homofobní společnost probouzí Strachy v nás

Bigotnost, ostrakizace i čirá nenávist vůči LGBTQ+ komunitě jsou v silně katolickém Polsku na denním pořádku. Komplexní snímek Strachy v nás sonduje tuto problematiku skrze skutečný příbeh umělce, gay aktivisty a zároveň oddaného katolíka Daniela Rycharského.

Strachy v nás (foto: Queer Kino)

Rycharski je konceptuální umělec, mezi jehož nejznámější tvorbu patří například růženec, jehož korálky vyrobil z pryskyřice smíchané s krví svého kamaráda gaye, nebo strašáci z oblečení pronásledovaných leseb, gayů, bisexuálů a transgender lidí. Své umělecké výtvory podkresluje nejen svou orientací ale i náboženským vyznáním.

Film Strachy v nás nachází hrdinu v malé polské vesničce, jejíž hluboce věřící obyvatelstvo Rycharského, potažmo další LGBTQ+ lidi, spíše trpí nežli toleruje. Rycharski přesto věří, že katolická církev a homosexualita nemusí stát v opozici a všemožnými způsoby se snaží v rigidním společenství najít pochopení. Všudypřítomná nevraživost a šikana vůči LGBTQ+ komunitě však dožene jednu její členku k sebevraždě, což Rycharského vyburcuje ke kontroverznímu uměleckému gestu.

Strachy v nás © Foto Jaroslaw Sosinski

Režisérská dvojice Łukasz Ronduda a Łukasz Gutt ústřední téma servíruje bez skrupulí s jasně vytyčeným cílem a vizí. Jejich téměř až dokumentární styl přidává filmu na realističnosti a podtrhuje naléhavost tohoto tématu. I přes jasně patrnou vizi by si však snímek zasloužil – a to především po scenáristické stránce – větší propracovanost, jadrnější údernost či bohatší detailnost.

Dawid Ogrodnik v ústřední roli Rycharského minimalisticky vystihuje jeho vnitřní pnutí a zarputilost zlepšit svízelnou situaci. Snímku se velice dobře daří, byť na malém prostoru, načtrtnout vztahy s Rycharského nejbližšími – s jeho nevyoutovaným milencem, milující babičkou i nevratně znepřáteleným otcem.

Na příkladu jednoho jedince tak film ukazuje křehkost existence LGBTQ+ komunity v Polsku a jak hrubá intolerance může vyústit v tragédii.

Snímek je nyní v kinech, k vidění je také na Bardzo fajném festivalu. Více zde. 

  • Režie
  • Scénář
  • Herci
  • Kamera

Strachy v nás (2022)

Snímek Strachy v nás replikuje skutečný příběh boje za LGBTQ+ práva v zemi, která vědomě přechází k intoleranci; v zemi, která se nestydí veřejně označovat „LGBT-free zóny“, v nichž je homosexualita zapovězena. Film slouží jako obžaloba těchto inklinací směřujících k nenávisti a už jen za tuto odvahu a přímočarost si zaslouží pozornost.

Pavel Bárta, Totalfilm.cz
foto/video: Queer Kino, Jaroslaw Sosinski © 2022

Strachy v nás
Drama
Polsko, 2021, 90 min
Premiéra: 24. 11. 2022 Queer Kino
Režie: Lukasz Ronduda, Łukasz Gutt
Scénář: Lukasz Ronduda, Michał Oleszczyk, Katarzyna Sarnowska
Kamera: Łukasz Gutt
Hudba: Paweł Juzwuk, Igor Kłaczyński, Marcin Lenarczyk, Bartosz Łupiński
Hrají: Dawid Ogrodnik, Maria Maj, Andrzej Chyra, Oskar Rybaczek, Jacek Poniedziałek, Agata Łabno, Jowita Budnik, Ewa Konstancja Bułhak, Wiktoria Kruszczyńska, Karolina Bruchnicka, Zbigniew Litwińczuk, Wojciech Ziętek, Konrad Eleryk, Ryszard Doliński, Małgorzata Biela, Andrzej Danieluk, Piotr Trojan, Dominika Sitnicka, Rafał Maćkowiak, Jakub Majmurek, Andrzej Szwan, Julia Minasiewicz, Anu Czerwiński, Grzegorz Jaremko, Wioletta Kopańska, Filip Rutkowski, Mirosław Kropielnicki, Paweł Ferdek, Dawid Nickel, Grzegorz Piątek, Anna Chrapowicka, Kamila Wróbel-Malec, Dawid Malec, Jolanta Borowska, Paweł Szymański, Jakub Antosz