Strachy v nás: Skutečný příběh polského queer aktivisty jde do kin (trailer)

Po úspěšném uvedení na festivalu Mezipatra míří do českých kin emotivní drama režisérského dua Łukasze Rondudy a Łukasze Gutta Strachy v nás. Jeden z nejvýraznějších polských filmů posledních let, oceněný na festivalu v Gdyni, je natočený podle skutečného příběhu ceněného umělce a queer aktivisty Daniela Rycharského. Podívejte se na trailer.

Film Strachy v nás vypráví skutečný příběh Daniela Rycharského. Výrazného polského umělce a aktivistu si ve filmu zahrál herec Dawid Ogrodnik (Poslední rodina, Tichá noc). Daniel je muž plný paradoxů – je oddaný katolík a zároveň gay, nikdy se neodstěhoval ze své rodné vesnice, i když jsou jeho díla vystavována ve významných varšavských galeriích. Svými sousedy se Daniel cítí přijímán, nebo alespoň tolerován. To se ale změní ve chvíli, kdy komunitu zasáhne nečekaná tragédie, která má kořeny v homofobii. Daniel se snaží vesnici v truchlení sjednotit, všichni se k němu ale obracejí zády a umělec se propadá do čím dál větší samoty. Situace ho vyburcuje k radikálnímu a kontroverznímu uměleckému gestu – a k jeho vesnici se rázem upírají zraky celého Polska.

Strachy v nás (foto: Queer Kino)

Za snímkem Strachy v nás stojí dva tvůrci. Kameraman, výtvarník a režisér Łukasz Gutt se podílel se na úspěšných filmech jako Jmenuje se Ki, Jeziorak nebo Srdce lásky. Vystavoval v prestižních galeriích Kunsthalle Basilej nebo v Muzeu moderního umění ve Varšavě. Łukasz Ronduda absolvoval Vysokou školu filmové režie Andrzeje Wajdy ve Varšavě. Jeho filmy se dočkaly projekcí na filmových festivalech v Rotterdamu i v Berlíně, kde také debutový snímek Performer v roce 2015 obdržel cenu Think: Film Award. „Danielův boj nám ukazuje, že realita je mnohem paradoxnějších a komplikovanější než represivní kulturní opozice, skrz které realitu vnímáme a které stigmatizují jakoukoliv odchylku od normy a disciplinují každého, kdo se od doktríny odchýlí,“ říká Ronduda.

Pražská premiéra snímku proběhne ve středu 23. listopadu od 19:00 v kině Petrohradská.
Do kin po celé republice vejde snímek ve čtvrtek 24. listopadu. O den později, v pátek 25. listopadu od 20:30 se film bude promítat také v Biu Oko v Praze na tradiční přehlídce polských filmů Bardzo fajný festival.

Recenze filmu v pátek 25. listopadu.

-red-
foto/video: Queer Kino, Kino Swiat © 2022
zdroj: K. Dvořáková