Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Total Week #3/23 – Filmový Král popu, šokující zločin Michaela Baye a Duch bez kalhot

Leden se nám chýlí ke konci, a již devátý ročník tradičního festivalu severských filmů Scandi je v plném proudu. Pokud chcete zkusit to nejlepší ze švédské, finské, dánské nebo islandské kinematografie napříč žánrů, máte do středy čas. Tento filmový týden byl dále ve znamení zajímavých byznysových novinek spojených s Netflixem či HBO, ale i oznámením možného nástupce Bohemian Rhapsody nebo rozřešením v kauze nebinárních herců Ezry Millera. Povíme si i o tom, jak Channing Tatum pouští Ducha nebo o tom, že ne všichni dobří holubi se vracejí.

Režisér Equalizera chystá film o králi popu

Nedávné otrokářské drama Osvobození s Willem Smithem sice příliš na Apple TV+ nerezonovalo, jeho režisér Antoine Fuqua ale nelení a čile plánuje další projekty. Hned jakmile dotočí třetí díl akčního Equalizera s Denzelem Washingtonem, měl by se vrhnout na natáčení filmu o samotném králi popu, kontroverzním Michaelu Jacksonovi, který zemřel v roce 2009.

Ať už šlo o Queeny, Eltona Johna nebo loňského Elvise, snímky o slavných hudebnících se ukázaly v posledních letech být relativní sázkou na diváckou jistotu. Život a kariéra třetího nejprodávanějšího interpreta historie nepochybně nabízí hned několik zajímavých témat, producenti se mu nicméně s výjimkou dokumentárních filmů dosud vyhýbali kvůli kauzám spojeným s údajným zneužíváním dětí.

Uvidíme, jak moc Fuqua hodlá Jacksonově příběhu obrousit hrany a zda chystá oslavný portrét, který se kontroverzím spíše vyhne. Vzhledem k jeho portfoliu bychom si na to ale nevsadili.

Duch Channinga Tatuma

V rámci PR rozhovorů k třetímu dílu striptérské série Bez kalhot, který za pár týdnů zamíří do kin, se jeho producent a hlavní hvězda Channing Tatum rozpovídal o svých chystaných projektech.

Jeho produkční společnost totiž získala práva na devadesátkovou romanci Duch s Patrickem Swayzem a Demi Moore v hlavních rolích. Tatum by rád příběh zamilovaného páru, který ani smrt nerozdělila, rád modernizoval pro dnešní publikum a natočil znovu a lépe. Dost možná si pak v remaku i sám zahraje.

Duch se svého času stal třetím nejvýdělečnějším filmem historie a i když o tuto pozici přišel dávno, stále se jedná o mnohými milovanou klasiku. Je tedy s podivem, že se nové verze nedočkal dřív. Uvidíme, kdy, jestli a v jaké podobě se tedy vrátí na plátna.

Warneři se hojí prodejem pořadů

Po zrušení řady projektů v čele s komiksovou Batgirl podniká Warner Bros. Discovery další kroky v rámci několikaměsíční snahy jeho nového šéfa Davida Zaslava minimalizovat náklady a zlepšit napjatou ekonomickou situaci.

Před několika dny filmové fandy překvapila zpráva o tom, že nová streamovací služba SkyShowTime, sdružující knihovny studií Paramount a Universal, nakoupila práva na několik místních pořadů od warnerovského HBO Max. V Česku tedy na jaře služba neodstartuje pouze s Top Gunem, Transformers či Mimoni, ale i špionážní minisérií Bez vědomí, lifestylovým seriálem Spolu a hladoví nebo nedávno dotočenou novinkou Jana Hřebejka Vítěz. V rámci úsporných opatření studio Warner Bros. Discovery konkurenci tento obsah z produkce HBO odprodalo. Více zde.

Jak se minulý víkend ukázalo, podobné kroky Warneři ale nepodnikají jenom u nás a pouze ve spolupráci se SkyShowTime. Na řadě trhů poskytnou část svého obsahu, jako třeba veleúspěšnou seriálovou novinku The Last Of Us, konkurenčnímu Amazonu a jejich službě Prime.

V situaci, kdy je obsah HBO k nalezení na řadě konkurenčních videoték a kdy se jejich vlastní knihovna má rozrůst o nespočet reality shows kvůli nedávné fúzi Warnerů s Discovery, se tak nabízí otázka, jestli oblíbenou službu za pár let ještě vůbec poznáme.

Uložte si na Netflixu

I Netflix má za sebou poměrně turbulentní období. V uplynulých měsících a týdnech spustil na některých trzích levnější předplatné s reklamou, začal bojovat proti sdílení hesel a účtů více diváky, a tento týden pozici jeho ředitele opustil jeho zakladatel Reed Hastings, který se rozhodl stáhnout na pozici šéfa představenstva a přenechat v nejlepším vedení kolegovi Tedu Sarandosovi, se kterým službu kdysi vybudoval.

Ta mezitím láká diváky svým tradičním lednovým videem, které pěkně na jednom místě odhaluje nové záběry a data uvedení svých premiér pro nastávající rok. Žánrově je to pořádná směsice, a pokud vás nabídka streamovacího giganta zajímá podrobně, mrkněte na shrnující video na našem YouTubu. Pokračování natáčeného v Sudetech se dočká akční Vyproštění s Chrisem Hemsworthem, dvojku ale dostal i whodunnit s Adamem Sandlerem, který tentokrát nebude řešit Vraždu na jachtě, ale v Paříži. Třeba to dopadne lépe, než nedávné loupání skleněných cibulí. V říjnu se dočkáme i akčního fantasy Damsel, ve kterém Millie Bobby Brown v hlavní roli bude mečem krájet potvory všeho druhu.

Patrně nejvíc pozornosti pak na sebe upoutává Rebel Moon od Zaca Snydera. Sci-fi původně navrhovaná jako spin-off Star Wars dorazí dva dny před Vánoci a vypráví o mírumilovné kolonii na okraji galaxie, která je nucena vzdorovat nájezdům tyranského diktátora pod vedením mladé ženy s tajuplnou minulostí. Ani to nezní moc povědomě, ne?

Gauneři Ezra Miller a novinky u DC

Nebinární herci Ezra Miller se výměnou za zkrácení trestu přiznali v případě vloupačky, která je jen jednou z mnoha různých přestupků a trestných činů, za které budou pravděpodobně souzeni. Z tříměsíčního vězení se díky tomu vyvlékli s roční podmínkou. K rozsudku došlo půl roku před premiérou produkčně prokletého a mnohokrát odkládaného Flashe, ve kterém Miller hrají hlavní roli. Film by tak skutečně měl v červnu konečně dorazit do kin, dost možná to ale bude naposledy, co herce jako komiksového rychlíka uvidíme. Herci před koncem loňského roku nastoupili do léčebny, aby pracovali na svých psychických problémech a zmírnili nepříjemné PR; přesto je ale velmi nepravděpodobné, že by zrovna tak potížístičtí herci prošli čistkou nového vedení DC a počítalo se s nimi pro restartovanou podobu jejich filmového universa.

Ta se mezitím pomalu hýbe kupředu a ačkoli šéf filmové divize komiksového giganta James Gunn nechce do dokončení scénáře nic potvrzovat ani vyvracet, podle poměrně spolehlivých zdrojů se již našel nový představitel rebootovaného Supermana. Mohl by se jím stát pětadvacetiletý australský herec Jacob Elordi, kterého můžete znát z Euforie. Vzhledově se na roli rozhodně hodí. Čile by se mělo i pracovat na pokračování Batmana Matta Reevese a první pořádné detaily o novém směřování DC bychom se měli dozvědět již brzy.

Julian Sands se ztratil v horách

Pětašedesátiletý herec Julian Sands, kterého si můžete pamatovat ze seriálů 24 hodin nebo Smallville, ale i jako sedláka z Nabarveného ptáčete, se už od minulého pátka pohřešuje v kalifornských horách. Pátrání muselo být přerušeno kvůli riziku lavin, po celé oblasti Baldy Bowl tedy proslulého horala hledají vrtulníky.

Není to poprvé, co se herec díky své vášně pro výstupy dostal do rizika; zkraje 90. let ho ve výšce 6000 metrů nad mořem zastihla silná bouře, a o život nepřišel tak tak. Doufejme, že se herec co nejdřív objeví živ a zdráv. Po již druhé podobné zkušenosti se může směle přejmenovat na Juliana Mountainse.

Ne všichni dobří holubi se vracejí

Na závěr hlavní části naší relace pro vás máme zprávu o zvířátkách, bohužel ale velmi smutnou. Před pěti lety při natáčení exploze pro netflixovský akčňák 6 Underground… zahynul holub.

Se zprávou přišel server The Wrap. Italské úřady se údajně již několik let soudí s režisérem filmu Michaelem Bayem a za usmrcení nebohého opeřence po něm žádají jako po šéfovi štábu zaplatit pokutu. Režisér ale za incident zaznamenaný na fotografii odmítá přijmout odpovědnost a dle svých slov se považuje za milovníka zvířat a častého zachránce jejich práv. Jeho právníkům se přesto již několik měsíců nedaří řízení ukončit. Zástupci holubů se k nešťastné události dosud nevyjádřili.

Brzy se snad dozvíme, kde je pravda. Doufejme, že Netflix nebude muset z titulků 6 Underground nechat odstranit tradiční disclaimer o tom, že při vzniku filmu nebylo zraněno žádné zvíře.


Na co se chodilo

Avatar 2 je v českých i zahraničních kinech v podstatě nezastavitelný. Nejen, že jako jediný film u nás vydržel celých pět týdnů neklesnout pod hranici 100 000 diváků týdně, dokonce jich i nasbíral celkový milion v rekordně krátkém čase. Stává se tak teprve šestnáctým filmem, kterému se to v Česku podařilo. Celosvětově pak James Cameron a jeho modrásci mají na kontě skoro dvě miliardy dolarů, díky čemuž míří mezi pět nejúspěšnějších filmů historie.

Solidně, byť samozřejmě v úplně jiných cifrách, se pak daří povedenému Kocourovi v botách 2 i tiktokovému hororu M3GAN. Šermující Antonio Banderas si celosvětově vydělal již čtvrt miliardy dolarů, vražedná a trsající panenka pak něco přes sto milionů. V obou případech jde o velmi příjemné výsledky, díky kterým se filmy nejen zaplatily, ale vydělávají producentům do kapes. Další díly jsou díky tomu jistotou.

Na co se podívat

Ve dvacátých letech se mohlo snadno stát, že se na opulentní filmařský večírek vetřete jako nicka, a následující ráno se stanete filmovou hvězdou. Přesně to se stane i mladé herečce Nellie s tváří Margot Robbie, která se do přízně producentů takhle vetře jen těsně před boomem zvukového filmu, po kterém v Hollywoodu nezůstane kámen na kameni.

S Babylonem je to těžké. Při jeho sledování se několikrát kouknete na hodinky, po skončení ho ale nemůžete dostat z hlavy. Novinka Damiena Chazella, režiséra Whiplashe a La La Landu, je plejádou úderných anekdot o masožravosti Hollywoodu, která na sebe vrší zábavné a absurdní historky z filmových placů 20. let minulého století. Divoké záběrování i střihy jsou dechberoucí, herecké výkony perfektní, šmrncovní jazzový soundtrack se podobně jako u La La Landu řadí mezi nejlepší filmovou hudbu posledních let. Tyhle vypiplané jednotlivosti a několik pamětihodných scén se ale potkávají v kapku přebujelém celku, který je při tříhodinové stopáži poněkud úmorný, zároveň svou energií ale nesmírně nakažlivý.

Martin Mažári, Totalfilm.cz
foto/video: archiv, The Guardian, Deadline, Netflix, HBO, Falcon, CinemArt © 2022

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast