Recenze: Víly z Inisherinu – prvotřídní irská dramedie temnější než pivo Guinness

Snímek Víly z Inisherinu patří mezi nejžhavější kandidáty na Oscara. Těší se 9 nominacím na Ceny Akademie, včetně nejlepšího filmu. Nominací na cenu BAFTA dokonce získal ještě o jednu víc. A aby toho nebylo málo, při vyhlašování Zlatých glóbů si odnesl sošku za Nejlepší film v kategorii muzikál a komedie, nejlepšího herce v téže kategorii a nejlepší scénář. Tato cenami ověnčená a kritikou milovaná novinka Martina McDonagha právě vstupuje do českých kin.

Víly z Inisherinu (foto Falcon)

Přestože Inisherin zní natolik specificky a irsky, jedná se o smyšlenou lokaci. Je však inspirovaný Aranskými ostrovy, které tvoří tři malé ostrovy na západním pobřeží Irska – Inis Mór (anglicky Inishmore), Inis Meadhóin (anglicky Inishmaan) a Inis Oirthir (anglicky Inisheer).  Snímek byl čátečně natočen právě na Aranských ostrovech – nejvíce pak na Inis Móru.

Český překlad slova Banshees, které se objevuje v původním názvu snímku, jako „víly“ je lehce zavádějící. Stereotypně si víly představujeme jako křehké, éterické bytosti krásného vzezření, a nebo jako dobrotivé a vždy nápomocné posty z Disneyovek. Banshee, pocházející z galské mytologie, je ovšem víla smrti, projevující se táhlým zoufalým kvílením, křikem či pláčem, čímž zvěstuje smrt. V tomto snímku pak na sebe roli banshee bere paní McCormicková, která oplývá prorockými schopnostmi.

Martin McDonagh se svou novinkou vrací ke svým divadelním kořenům. Jako dramatik vytvořil tzv. Aranskou trilogii, sestávající z her Mrzák inishmaanský, Poručík z Inishmooru a Smrtky/Víly z Inisheeru. Poslední zmíněná hra však nebyla nikdy uvedena a můžeme tedy jen spekulovat nad podobou hry a scénáře tohoto filmu.

Konec přátelství

Přesně před 100 lety – přesněji od roku 1922 do 1923 – zuřila v Irsku občanská válka, jíž ale byly Aranské ostrovy téměř netknuty. Na Inisherinu žijí celoživotní přátelé Pádraic (Colin Farrell) a Colm (Brendan Gleeson). Jednoho dne však Colm zničehonic oznámí, že jejich přátelství je u konce a že už nemá Pádraica rád. Rozčarovanému Pádraicovi jsou tak jedinou oporou jeho sestra Siobhán (Kerry Condon), místní hlupák Dominic (Barry Keoghan) a oslice Jenny. Pádraic se ale nehodlá vzdát a chce přátelství s Colmem obnovit. Colm je přesto natolik zatvrzelý, že se nezdráhá přejít k drastickým řešením, jak Pádraicovi v jeho snahách zabránit.

Víly z Inisherinu (foto: Falcon)

Úžasní herci

Každý z ústřední čtveřice herců si do jednoho za své role vysloužili nominace na Oscara, Zlatý glóbus i BAFTA. Colin Farrell navíc nominaci na Zlatý glóbus proměnil ve vítězství, další ceny si odnesl od newyorských a floridských filmových kritiků i z filmového festivalu v Benátkách. Farrell své neposedné obočí zužitkoval na maximum a v obličejí se mu zrcadlí zmatení, smutek i nedostatečná vzdělanost jeho postavy. Gleeson je jako vždy sázka na jistotu a postavu Colma vyplnil odtažitostí i pochopením. Condon na sebe strhává pozornost jakožto Pádraicova sestra toužící po lepším životě, kde by mohla uplatnit svůj intelekt, a Keoghan je coby uchazeč o post největšího hlupáka na ostrově střídavě bezelstný a k popukání.

Herecké výkony podporují vynikající dialogy, což u Martina McDonagha dnes už nikoho nepřekvapí. Za zmínku stojí i kamera Bena Davise, jež dává vyniknout nespoutané, divoké kráse Aranských ostrovů, a hudba Cartera Burwella, která filmu dává specifický ráz.

Sonda do přátelství

McDonaghovům čtvrtý film není tak násilný jako jeho prvotina V Bruggách, komediální jako Sedm psychopatů či výbušný jako Tři billboardy kousek za Ebbingem. Ze všech jeho snímků je – navzdory silnému ústřednímu dramatu – nejklidnější, nebo spíše nejvyspělejší. Víly z Inisherinu jsou filmovou podivností, která balancuje na hraně absurdní komedie a teskného dramatu. Tato komorní sonda do neprobádaného teritoria mužského přátelství poukazuje na častou neschopnost můžů spolu mluvit, obejmout se a koexistovat v harmonickém vztahu.

Možná by někteří diváci mohli od Martina McDonagha očekávat něco explozivnějšího, jeho Víly z Inisherinu jsou sice umírněnější než jeho předcházející snímky, přesto se ale každým coulem jedná o filmový skvost, jenž si zaslouží veškerou pozornost kritiky i filmových diváků.

  • Režie
  • Scénář
  • Herci
  • Hudba
  • Kamera

Víly z Inisherinu (2022)

Novinka scenáristy a režiséra Martina McDonagha, Víly z Inisherinu, je zatím jeho nejvyspělejším filmem. Tato dramedie sice perfektně zachycuje krásu přírody irských ostrovů, ve svém jádru je však temnější než pivo Guinness. Od vynikajícího scénáře, přes prvotřídní herecké výkony celého ansámblu, až po skvostné svetrové úplety Colina Farrella se jedná o pětihvězdičkovou záležitost.

Pavel Bárta, Totalfilm.cz
foto/video: Falcon, 20th Century, Totalfilm Media © 2023
Víly z Inisherinu / The Banshees of Inisherin / Duchovia Inisherinu (SK)
Drama / Komedie
Premiéra: 26. 1. 2023 Falcon
Irsko / Velká Británie / USA, 2022, 114 min
Režie: Martin McDonagh
Scénář: Martin McDonagh
Kamera: Ben Davis
Hudba: Carter Burwell
Hrají: Colin Farrell, Brendan Gleeson, Kerry Condon, Barry Keoghan, Gary Lydon, David Pearse, Pat Shortt, Bríd Ní Neachtain, Aaron Monaghan