Scandi recenze: Neduhy společnosti v novince Je mi ze sebe špatně

Na přehlídce severské kinematografie SCANDI je k vidění mimo jiné také norsko-švédský film režiséra Kristoffera Borgliho Je mi ze sebe špatně. Mileniálové Signe a Thomas jsou pár a oba chtějí něco dokázat. Problémem je, že nevědí, co by to mělo být.

Je mi ze sebe špatně (foto: Film Europe)

Thomas se rád chlubí přátelům krádežemi vína v drahých restauracích nebo židlí v designových obchodech. Přesto se prosadí jako umělec. A Signe v první řadě vadí, že ji Thomas zastiňuje. V práci se stane svědkem nepříjemné nehody a díky tomu přijde na způsob, jak zaujmout. To, že volí zcela sebedestruktivní cestu Signe ani na vteřinu nezastaví.

Režisér a současně scénárista filmu se – tak jak jsme tomu u severských filmů zvyklí – nebojí poukazovat na aktuální témata západní společnosti. Témata, která se někteří z nás bojí nejen vyslovit, ale i na ně jen pomyslet: Často zmiňovanou touhu být viděn a uznán ve virtuálním světě, ale také altruismus a snahu o inkluzi hraničící místy s absurditou.

Borglimu se daří balancovat na hraně černé komedie i společenské satiry, kterou koření prvky body hororu. V tom jsou mu nápomocní herečtí představitelé a svěží střih filmu. Výborným nápadem je volba klasické hudby, která umocňuje povrchnost života obou hrdinů a jejich nihilismus.
Film má výborný rozjezd, dobré nápady a gagy, ale v druhé části jako by režisér nevěděl, jak dál. Tempo snímku začne drhnout a děj filmu se cyklí, až ke smutnému finále.

Další projekce filmu v rámci Scandi zde.

  • Režie
  • Scénář
  • Herci
  • Hudba
  • Kamera

Je mi ze sebe špatně (2022)

Snímek Je mi ze sebe špatně byl uveden na loňském filmovém festivalu v Cannes v sekci Un Certain Regard. Přesto, že nedosahuje propracovanosti a komplexnosti tematicky podobných snímků jako jsou Trojúhelník smutku Rubena Östlunda nebo hravých a trefných filmů Joachima Triera, své publikum si najde. Určitě by neměl uniknout příznivcům severské kinematografie a filmovým nadšencům, kteří sledují festivalové trendy.

Ivana Novotná
foto/video: Film Europe © 2023

Je mi ze sebe špatně
Syk pike
Komedie
Norsko / Švédsko, 2022, 95 min
Premiéra: 16. 2. 2023 Film Europe
Režie: Kristoffer Borgli
Scénář: Kristoffer Borgli
Kamera: Benjamin Loeb
Hrají: Kristine Kujath Thorp, Eirik Sæther, Anders Danielsen Lie, Henrik Mestad, Andrea Bræin Hovig, Seda Witt, Sarah Francesca Brænne