Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

NEJKRÁSNĚJŠÍ A NEJDOJEMNĚJŠÍ ANIMÁK ROKU? UŽ JSTE VIDĚLI TRAILER ROZZUM V DIVOČINĚ?

Scandi recenze: Posedlost – hororově laděná záhada s náboženskými přesahy

Káže vodu a pije víno. Toto rčení je poplatné nejednomu pohlavárovi, a knězi Lauritzovi rovnou dvojnásobně. Jakožto prostředník boží moci sice od svých oveček požaduje pokoru a pobožnost, sám ovšem nemá problém oddat se nejednomu hříchu – ať už opíjení, cizoložství či dokonce vraždě.

Posedlost (foto: Film Europe)

Posedlost je hororově laděná záhada, jež nahlíží do náboženských diskrepancí mezi komunitami. Na sklonku první světové války se kněz Lauritz spolu se svým synem vrací z misie na Madagaskaru na norský venkov. Zde je kněz pověřen rozhodnutím o umístění nového kostela pro hornickou komunitu. Lauritz si bezohledně umíní postavit kostel na místě pohřebiště původních obyvatel Sámů, čímž nevědomky spustí řadu nevysvětlitelných, až nadpřirozených jevů, a také zkázu své vlastní rodiny.

Snímek norského režiséra a scenáristy Henrika Martina Dahlsbakkena v sobě snoubí severskou mystiku a nadpřirozené prvky. Díky klasickým hororovým formulím, jako například vymítání ďábla z těla, film sice nabývá jistého hororového nádechu, nicméně o prvoplánovou podívanou, u níž byste leknutím vyskočili ze sedačky, se rozhodně nejedná. Dahlsbakkena mnohem více zajímá budování psychologické tenze mezi hlavními postavami. A v tomto ohledu se mu daří tak zpola. Posedlost totiž stojí na pomezí několika žánrů – psychologického dramatu, thrilleru, mystické fabule či již zmíněného hororu – avšak do žádného se nepustí naplno a možná právě proto je výsledný dojem lehce mdlý.

Posedlost (foto: Film Europe)

Nádherná mrazivá scenérie, vynikající hudební doprovod a přesvědčivý herecký ansámbl sice snímek táhnou nahoru, avšak nepevně uchopený scénář a režie se nevyrovnají intezitě názvu tohoto filmu. Místo živočišné, ohromující posedlosti tak snímek působí spíše sice jako dostačující, avšak vlažný zájem.

  • Režie
  • Scénář
  • Herci
  • Hudba
  • Kamera
3

Posedlost (2022)

Snímek Posedlost překypuje fascinujícími tématy jako jsou manipulace, zneužívání náboženské moci, xenofobie, či incest, avšak ani z jednoho netěží maximum. Navzdory tomu se – alespoň po několika stránkách – jedná o kvalitní film. K tomu, abyste jím byli posedlí, byste přeci jen potřebovali o trochu více.

Pavel Bárta, Totalfilm.cz
foto/video: © Film Europe 2023

Posedlost | Forbannelsen
Horor / Drama
Norsko, 2022, 104 min
Premiéra: 23. 2. 2023 Film Europe
Režie: Henrik Martin Dahlsbakken
Scénář: Henrik Martin Dahlsbakken
Kamera: Oskar Dahlsbakken
Hudba: Nils Martin Larsen
Hrají: Jan Sælid, Tarjei Sandvik Moe, Anna Filippa Hjarne, Alfred Ekker Strande, Dennis Storhøi, Nina Ellen Ødegård, Benjamin Helstad, Ragne Grande, Øyvind Brandtzæg, Ellen Dorrit Petersen, Eva Nergård, Arnt Fossli

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast