Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Láska podle plánu: Domluvená svatba jako přežitek? Nová komedie s Lily James (trailer)

Pomalu se blíží jarní měsíce a s nimi i příslib romantických komedií, u kterých se můžete smát i plakat – dokonalý balzám na studené zimní období. V traileru k romantické komedii Láska podle plánu vám přesně tohle Lily James a Shazad Latif přinášejí. Do kin film vejde už 23. února.

Snímek od producentů filmů Deník Bridget Jonesové a Láska nebeská sleduje mladou filmařku Zoe, která zažívá jedno nepovedené rande přes seznamku za druhým, což její excentrická máma nikdy neopomene okomentovat. Se zájmem proto sleduje, když se její kamarád z dětství s pákistánskými kořeny rozhodne jít při hledání lásky tradiční cestou předem dohodnutého manželství. Zoe zapíná kameru a vydává se dokumentovat Kazimovo hledání lásky cestou rozumu. Od setkání s dohazovačem, přes online schůzky a rodinné návštěvy po internetu, až po cestu do pákistánského Láhauru na velkolepou exotickou svatbu s domluvenou nevěstou. Tam si začne uvědomovat, že by se z odlišného přístupu hledání lásky mohla něco naučit.

Láska podle plánu (foto: Bontonfilm)

Scénář k filmu napsala scenáristka a producentka Jemima Khan a režíroval ho držitel ceny BAFTA Shekhar Kapur, který je známý především díky filmům Královna Alžběta a jejímu pokračování Královna Alžběta: Zlatý věk, v obou hraje Cate Blanchett.

Až 55% svateb na celém světě není z lásky, ale je předem domluvených, za pomoci rodičů ženicha i nevěsty, kteří se často až přímo na svatbě poprvé vidí tváří v tvář. Domluvené svatby působí jako přežitek z 18. století, něco cizího, co připomíná vynucený sňatek a utrpení. „Domluvené manželství je ale dnes z velké části založené na volbě a souhlasu. Asistované manželství může být i prozíravé rozhodnutí, kdy vztah do lásky doputuje podle filosofie „nejdříve probublat, potom vařit“,“ přibližuje scenáristka filmu Jemmima Khan, Britka, která žila v Pákistánu a svatby z rozumu poznala u řady svých známých.

„V Londýně kolem sebe vidíte spoustu svých přátel v katastrofálních vztazích nebo manželstvích a současně své vlastní rodiče, jak šťastně žijí ve sňatku, který jim domluvili jejich rodiče. To je perspektiva hlavního hrdiny. A řeknete si: Proč ne?, přibližuje Lily James, která hraje filmařku, jež se rozhodne cestu za domluvenou svatbou zdokumentovat.

Láska podle plánu (foto: Bontonfilm)

Z filmu se stala neuvěřitelně vtipná a vřelá komedie, která toho má hodně co říct k rodině, sexu a manželství,“ říká hvězdná Emma Thompson, jež svou extravagantní postavu pojala podle své vlastní sestřenice. „Také hrávala divadlo a zpívala, měla zálibu ve výrazných špercích, náramcích, cingrlátkách, velkých náušnicích. Také používala krystaly, pálila svíčky a navazovala spojení s duchy.

Lily James se v Hollywoodu proslavila po Disneyho hrané Popelce z roku 2015 a po roli Rose MacClareové v oblíbeném britském historickém seriálu Panství Downton. Poté jsme ji viděli ve filmech jako Baby Driver a Mamma Mia! Here We Go Again nebo nedávno v seriálu Pam & Tommy z produkce Hulu.

Emmu Thompson nám svoje herecké mistrovství nedávno připomněla ve skvělé intimní komedii Hodně štěstí, pane Veliký, kde zazářila vedle Daryla McCormacka. Role stárnoucí bývalé učitelky jí vynesla nominaci na ceny BAFTA či Zlaté glóby.

Láska podle plánu právě vstupuje do českých kin.

-red-
foto/video: Bontonfilm © 2023

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast