Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Recenze: Thriller Nezvěstná zaujme vyprávěním přes záznamy obrazovek

Filmový formát a subžánr screenlife, který místo tradičních kamerových záběrů využívá pouze záznamy mobilních a počítačových obrazovek, zpopularizovaly třeba horory Odebrat z přátel, u nás pak povedený seriál Semestr. Aktuální thrillerová novinka Nezvěstná s displejem hlavní hrdinky pracuje velmi hravě, zároveň se ale nevyhne tradičním logickým zádrhelům s tímto způsobem vyprávění spojeným.

Když mladá June zůstává na několik dní sama doma, protože její mámu odjíždí na dovolenou s novým přítelem, pruda končí a začíná pořádná párty… dokud tedy po příjezdu na letiště nezjistí, že letadlo přistálo bez nich a že se oba v daleké Kolumbii vypařili beze stopy. Pátrání kvůli byrokracii spojené s mezinárodním právem postupuje jen příliš pomalu, proto June mámu i otčíma v bezpečí domova rozhodne hledat sama. Všudypřítomné technologie sledující každý náš pohyb jí to koneckonců umožňují.

Nezvěstná se rozjíždí pomalu. Jakmile se ale June začne nořit do rodičovských tajemství i účtů a postupně rozplétat, co se na jejich dovolené vlastně stalo, o napětí při jejím sledování určitě není nouze. Na dynamické střihy a kreativní přechody mezi jednotlivými aplikacemi, zjištěními a posuny děje se navíc hezky kouká, film tedy nikdy nepůsobí jako suché sledování obrazovky přes rameno protagonistky.

Solidní thriller se samozřejmě nevyhne tradičním logickým zaškobrtnutím spojeným se subžánrem screenlifu, divák se tak neubrání úvahám o tom, proč se June neustále pozoruje přes webkameru, i když zrovna s nikým neskypuje. Nad podivným chováním na obrazovce, které se zjevně a opakovaně podřizuje potřebám děje, i když v reálu nedává velký smysl, se naštěstí dá vzhledem k napínavému příběhu mávnout rukou.

Zároveň je ale pravda, že je to právě netradiční způsob vyprávění, co zápletku tahá z průměrných thrillerových vod. V klasické formě by Nezvěstná a její finální odhalení matčiny minulosti asi do paměti příliš nezaryly; jako stále neokoukaný screenlife ale film funguje dobře.

Tím spíš, že stál pouhých sedm milionů dolarů. Na zaoceánské poměry nesmírně skromný rozpočet by v tradičnějším pojetí byl dost vidět. Tvůrci Nezvěstné už si s žánrem zadali v podobně laděném Pátrání z roku 2018, a už teď lze odhadovat, že jestli se z jejich novinky vyklube finanční úspěch, tak narazili na podobnou zlatou žílu, jako svého času autoři Paranormal Activity. Když nepotřebujete perfektní triky či kameru a z logiky věci ani slavné herce, lze screenlife totiž podobně jako found footage točit za minimální částky, které se vám s bohatými úroky vrátí už při průměrné návštěvnosti v kinech.

  • Režie
  • Scénář
  • Kamera
  • Hudba
  • Herci
3

Nezvěstná (2023)

Příběhově je Nezvěstná průměrným thrillerem s několika mezerami v logice; hrdinčino pátrání po zmizelé mámě ale baví a zaujme díky neokoukanému způsobu vyprávění skrz záznamy obrazovky. Mobily a počítače jako černé skříňky našich životů nám před očima postupně rozplétají celou záhadu zábavným a neokoukaným způsobem, se kterým jsme se určitě v kinech nepotkali naposledy.

Martin Mažári, Totalfilm.cz
foto/video: © Falcon, Sony 2023

Nezvěstná / Missing
Drama / Thriller
Premiéra: 23. února 2023
USA, 2023, 111 min
Režie: Nicholas D. Johnson, Will Merrick
Scénář: Nicholas D. Johnson, Will Merrick
Kamera: Steven Holleran
Hudba: Julian Scherle
Hrají: Storm Reid, Nia Long, Ken Leung, Megan Suri, Amy Landecker, Joaquim de Almeida, Thomas Barbusca, Tim Griffin, Lisa Yamada, Tracy Vilar
Produkce: Timur Bekmambetov, Aneesh Chaganty, Sev Ohanian, Natalie Qasabian, Adam Sidman
Střih: Austin Keeling
Scénografie: Lauren O’Brien, Jennifer Herrig
Kostýmy: Lindsay Monahan

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast