Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Slušný občan vstupuje do českých kin, jeho premiéru v Praze uvede režisér

Ve čtvrtek 2. března od 18:00 se v pražském kině Lucerna uskuteční premiéra izraelské černé komedie Slušný občan. Jejím hostem bude režisér filmu Idan Haguel, po promítání se diváci mohou těšit na debatu, ve které bude prostor i pro dotazy z řad publika. Zahajovací film 23. ročníku Mezipater skrz příběh dobře zajištěného gay páru, který si koupí byt v rozvíjející se čtvrti Tel Avivu, originálním způsobem vypráví o tématech gentrifikace, privilegií a společenské odpovědnosti. Slušný občan je jedenáctým snímkem, který filmový festival Mezipatra uvádí pod svou distribuční značkou Queer Kino do českých kin.

V ústředí filmu Slušný občan stojí Ben a Raz, gay pár, jehož společný život vypadá jako z katalogu. Mají harmonický vztah, plánují založit rodinu a nedávno si koupili byt v rozvíjející se čtvrti Tel Avivu. Sousedské vztahy mezi starousedlíky*starousedlicemi a nově příchozími ale nejsou ideální. Ben chce svou novou čtvrť zvelebit a zasadí před dům malý strom. Když vidí, jak se o něj dvojice mladých mužů, přistěhovalců z Eritreje, opírá, je tak rozčarovaný, že na ně zavolá policii. Brzy poté šokovaný Ben ze svého balkonu sleduje brutální policejní násilí. Bena sžírá pocit viny a jeho svědomí neulehčují sezení u terapeuta ani hodiny strávené v posilovně.

Slušný občan (foto: Queer Kino)

Slušný občan vyniká v zprostředkování dilemat a pokládání nesnadných otázek. Po celou dobu stopáže balancuje na hraně černé komedie, melodramatu a sociálně kritického apelu.

Film je druhým celovečerním dílem režiséra a scenáristy Idana Haguela, který je od počátku své kariéry silně spjatý s festivalem Berlinale. Promítaly se zde jeho krátké filmy, absolvoval také program Berlinale Talents. Jeho celovečerní debut Inertia o ženě, ve které náhlé zmizení jejího manžela vyvolá úlevu, měl na Berlinale premiéru v sekci Forum, film Concerned Citizen zde v únoru 2022 byl uveden v sekci Panorama.

Idan Haguel, režisér snímku Slušný občan

Idan Haguel při psaní scénáře vycházel ze své zkušenosti – sám žil řadu let přímo v bytě, ve kterém se film natáčel. Jeho cílem bylo atmosféru komplikované čtvrti vypodobnit co nejvěrněji. Zároveň si nekladl ambice vypodobnit životní situaci přistěhovalců*přistěhovalkyň – necítil, že mu přísluší vyprávět jejich příběh. Film je tedy vyprávěn z Benovy privilegované perspektivy. Toto privilegium slouží jako základ pro řadu satirických momentů – jak děj postupuje, Benova povrchnost vyplývá čím dál více najevo, až vygraduje v absurdním finále, které připomíná například na filmy rakouského režiséra Ulricha Seidla.

[button-red url=“https://system.cinemaware.eu/wstep1.php?id=c8cf0079c2de6b4cfba2d2990d5ff1e6d7d599da99a855c804457ddb“ target=“_self“ position=“center“]Vstupenky na premiéru do Lucerny zde[/button-red]

-red-
zdroj: K. Dvořáková

foto/video: Queer Kino, Mezipatra © 2023

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast