Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Recenze: Creed III je žánrová pecka a úctyhodný režijní debut hlavní hvězdy

Když před osmi lety vyšel první díl Creeda, málokdo by asi hádal, že z nenápadného legacyquelu Rockyho vyroste tak sebevědomá trilogie. A ono jo.

Creed III (foto: Vertical Entert.)

U Creeda po těch letech už tušíte, odkud přijde rána. Po tolika zápasech zkrátka znáte jeho styl, zvlášť pokud jste zažili i jeho předchůdce Rockyho, jehož jméno sice tentokrát nezazní ani jednou, jeho odkaz je ale po celou dobu silně cítit. Jistá předvídatelnost postupů ale neznamená, že byste tentokrát odešli bez jediného direktu do žaludku.

Ano, Creed se ani napotřetí nevyhne tradiční formuli série, ve které je zápas o titul osudovým střetnutím rukavic i hodnot, které provazy ringu dalece přesahují. Opět tu máme protivníka, který má všechny předpoklady hrdinu porazit, a navrch velice osobní důvod k tomu.

[pullquote align=“left“ cite=““ link=““ color=““ class=““ size=““]Dobyvatel[/pullquote]I tentokrát to všechno ale na diváka skvěle funguje, možná i proto, že v rohu Michael B. Jordan tentokrát má Jonathana Majorse. Je asi osud, že Creed 3 vstupuje do kin jenom pár dní po Ant-Manovi 3, ve kterém si kalifornský rodák na vrcholu kariéry střihl nového marvelovského padoucha. Tentokrát nepotřebuje laserové paprsky, digitální armádu ani nespočet svých variant z paralelních komiksových vesmírů, aby z něj sršil respekt, aby budil strach a aby na sebe strhával veškerou pozornost.

Bývalý boxerský zázrak Damian s Adonisem vyrůstal v dětském domově, pak šel ale na 18 let bručet a nikdy nedostal pořádnou příležitost dokázat, co v něm je. Když z lochu konečně vyleze a vidí, že z jeho někdejšího kumpána se stala sportovní superstar s luxusním bejvákem a soukromou tělocvičnou v Beverly Hills, jeho touhu ukázat se a stát se šampionem to jen utvrdí.

Těžko říct, jestli má Majors větší korbu, charisma nebo herecký talent, každopádně ale je v roli surovce otřískaného ulicí i vězením naprosto bestiální. Že jeho Damiana máme brát vážně ostatně ukazuje už to, že ústřední protivník předchozího dílu se tentokrát objevuje jako sparing partner, se kterým Creed trénuje ve snaze najít cestu, jak svého bývalého nejlepšího přítele porazit. Síla jeho postavy leží ale i v jeho démonech, motivacích a pohnuté životní cestě; ne jen v břišácích o velikosti kojeneckých hlav nebo o tom, jak smrtící rány se naučil rozdávat pěstmi.

[pullquote align=“right“ cite=““ link=““ color=““ class=““ size=““]Vyzyvatel[/pullquote]Chemie a ústřední konflikt mezi Creedem a Damianem jsou srdcem i motorem celého filmu, funguje tady toho ale naštěstí víc. Michael B. Jordan dává do titulní role všechno, a navíc se vůbec poprvé postavil i za kameru. Creed 3 je sakra úctyhodný debut, který prokazuje, že režisér má nakoukáno.

Boxerské scény jsou plné adrenalinu i testosteronu, mají drajv, dobře pracují se zpomalovačkami, a nejen díky vymakanému zvuku i každý úder v nich dost zabolí. Damianovo pouliční rváčství a surovost ve střetu s Creedovým techničtějším boxem do finále navíc vnáší zajímavou dynamiku. V průběhu zápasu sice film na chvíli sklouzne ke zbytečně doslovné vizuální metafoře, určitě ale jde o zajímavé zpestření.

Sebelíp nasnímaný box by tak či onak nefungoval, kdyby vám postavy byly jedno. To se ve třetím Creedovi neděje, protože Jordan s nimi pracuje perfektně a dovede diváka do konfliktu emocionálně zainvestovat.

  • Režie
  • Scénář
  • Herci
  • Kamera
  • Hudba
4

Creed III

Když nefunguje zbytek, sebelepší záporák vám film nezachrání; ani když ho hraje Jonathan Majors, to jsme si ostatně nedávno ověřili. O to víc máme radost, jak se nejnovější díl boxerské série povedl. Jestli první dva díly byly o předání Rockyho pochodně, v tom třetím s ní již Creed sebevědomě stojí na vlastních nohách a uhání vpřed. Michael B. Jordan se v hlavní herecké i režijní roli pevně chopil osvědčené formule nastavené předchozími filmy, i na podeváté s ní ale dovede diváka chytit, nepustit a donutit hrdinům fandit. Třetí díl jeho trilogie je tak pecka nejen po obrazové, zvukové a hudební stránce, nejsilnější je díky práci s postavami a jejich vztahům a konfliktům v ringu i mimo něj. Ani dva tři momenty přílišného patosu a lehce zkratkovitý závěr tak celkový dojem z tohohle žánrového diamantu příliš nepokazí.

Martin Mažári, Totalfilm.cz
foto/video: © Vertical Entertainment 2023

Creed III
Drama / Sportovní
Premiéra: 2. března 2023, Vertical Entertainment
USA, 2023, 95 min
Režie: Michael B. Jordan
Scénář: Zach Baylin, Keenan Coogler
Kamera: Kramer Morgenthau
Hudba: Joseph Shirley
Hrají: Michael B. Jordan, Tessa Thompson, Jonathan Majors, Phylicia Rashad, Wood Harris, Florian Munteanu, Selenis Leyva, Spence Moore II
Produkce: William Chartoff, Ryan Coogler, Jonathan Glickman, Michael B. Jordan, Charles Winkler, David Winkler, Irwin Winkler
Střih: Tyler Nelson
Scénografie: Jahmin Assa
Kostýmy: Lizz Wolf

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast