Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Total Week #11/23 – O příštím filmu Quentina Tarantina, Oscarech a úspěchu The Last Of Us

Sezona filmových cen má za sebou své vyvrcholení v oscarovém večeru, suchou nit na několika tvůrcích tradičně ale nenechaly Zlaté maliny. Kromě toho jsme se něco málo dověděli o pravděpodobném příštím, dost možná i posledním filmu Quentina Tarantina a víme, kdo zrežíruje restartovaného Supermana. Povíme si i o již připravované druhé sérii fantastické adaptace videohry The Last Of Us.

Co chystá Quentin Tarantino?

Jeden z nejoblíbenějších režisérů současnosti měl původně letos roztočit seriálový spin-off svého posledního filmu Tenkrát v Hollywoodu, nakonec je ale všechno jinak. Namísto toho konečně poodhalil detaily o svém příštím, desátém snímku. Má se jmenovat The Movie Critic, odehrávat se v 70. letech a podobně jako jeho poslední kousek nahlédnout za oponu jeho milovaného průmyslu. Děj se pravděpodobně vzhledem k názvu a zasazení bude točit okolo Pauline Kael, jedné z největších osobností filmové kritiky, která nějakou dobu působila i jako poradkyně ve studiu Paramount a jejíž texty a práce ovlivnily řadu tvůrců včetně samotného Tarantina.

Zatím nevíme, kdy film uvidíme v kinech ani jaké studio jej v líté aukční bitvě získá. Víme ale, že Tarantino již dlouhé roky tvrdí, že jeho desátý snímek má být jeho posledním. Uvidíme, jestli tomu nakonec tak bude; ačkoli by si to mnozí jeho fandové jistě nepřáli, zůstává pravdou, že odejít na vrcholu je velké umění.

Oscaři? Všechny, všude, najednou

Je to znovu za námi. Členové Akademie mají odhlasováno, zlaté sošky z polokulatého 95. ročníku Oscarů jsou rozdány, dokonce i prezentující odešli letos z podia bez proplesknutí.

Nejvíce cen získala akční fantasy zběsilost Všechno, všude, najednou, která se přitom ještě před Oscary stala oficiálně filmem s největším počtem ocenění v historii. S půldruhou stovkou sošek všeho druhu film překonal dosavadního rekordmana Návrat krále, takže tenhle výlet paralelními realitami skutečně sbírá všechno, všude a najednou. Tvůrci odjeli nejen se soškou za nejlepší film, ale i režii, původní scénář, střih, což potěší o to víc, že pětice střihačů jsou samouci z YouTubu. Film akademici ocenili i třemi hereckými cenami, přičemž herečka Michelle Yeoh se stala první Asiatkou v historii, která vyhrála Oscara za hlavní roli.

Mezitím lehce ostrouhaly divácké hity, jako druhý Avatar, který nepřekvapivě zabodoval alespoň svými vizuálními efekty, a druhý Top Gun, který proměnil jen cenu za zvuk. Oběma ale nikdo neupře loňskou záchranu kinařů a povšechné víry v celý filmový průmysl. Zadařilo se i maskérům Velryby Brendana Frasera a po zásluze i jemu samotnému, nejlepším animákem se stal Pinocchio Guilerma del Tora a několik cen posbírala netflixovská adaptace Na západní frontě klid. Škoda jen, že si za něj Oscara neodnesli i nominovaní Češi.

Podrobnější shrnutí najdete v samostatném článku.

Zlatou malinu dostaly Zlaté maliny

Zlaté maliny dávno nejde jako anticenu brát vážně, jejich recese a udílení parodických sošek v předvečer Oscarů nicméně do filmového světa patří. Ve stručnosti si tedy shrňme i je.

Trochu kontroverze letos sklidilo nominování mladinké Ryan Kiery Armstrong za její výkon v nepovedeném hororu Žhářka, Maliny si ale kvapně nasypaly popel na hlavu, nominaci stáhly a cenu za nejhorší herečku nakonec minulý víkend udělily… samy sobě. No, vlastně proč ne.

Kromě Zlatých malin Zlatou malinu oprávněně sklidil ještě Jared Leto za otřesného Morbia nebo Tom Hanks a jeho prostetický make-up a přízvuk v Elvisovi. Nejhorším filmem loňského roku pak má být netflixovská Blondýnka. Depresivnímu dramatu exploitujícímu sexismus a utrpení v životě Marylin Monroe bolestně chyběl zásah soudného dramaturga, necháme ale na vašem posouzení, jestli jste vloni nenarazili na pecky, které by si anticenu zasloužily víc.

The Last Of Us boří rekordy

Část fandomu videohry skuhrá nad homosexuálními postavami, případně nedostatkem krve a nakažených, faktem nicméně zůstává, že seriál The Last Of Us je pro HBO fantastický úspěch, který sklidil přehršel spokojených reakcí a stal se nejsledovanějším seriálem HBO od závěru Hry o trůny. Finále seriálu přitom v televizi běželo přímo proti oscarovému ceremoniálu, přesto si krvavý a morálně ambivalentní závěr cesty Joela a Ellie naladilo přes osm milionů lidí. Nespočet dalších diváků si navíc epizodu následně pustil na streamu.

Že druhá série je jistotou už nějakou dobu víme, showrunneři Neil Druckman a Craig Mazin minulý týden ale poodhalili některé detaily z očekávaného pokračování. To by mělo být přímou adaptací druhé hry, vzhledem k její délce ale nebude možné celý příběh pojmout během jediné sezony. Jistotou by měl být návrat Pedra Pascala a navzdory časovému skoku i Belly Ramsey, protože herečce je ve skutečnosti již 19 let a koresponduje tedy s věkem Ellie v herním pokračování.

Znalci předlohy vědí, že The Last Of Us 2 je příběhově oproti jedničce podstatně komplikovanější a problematičtější, a hráči jsou dodnes rozděleni v tom, jestli jde o mistrovské dílo, nebo naprostý odpad. Bude zajímavé sledovat, jak se tyhle tábory rozrostou o diváky dalších řad seriálu. Natáčet by se mohlo začít ještě v druhé polovině roku.

Kdo natočí reboot Supermana?

Už nějakou dobu víme, že první kapitolu restartovaného DC universa rozkopne nová filmová verze Supermana. Správně podchytit dost možná nejznámějšího komiksového hrdinu je pro Jamese Gunna, nového šéfa studia, klíčové; sám se tedy ujal scénáře a podle pár hodin starých zpráv už víme, že si film sám i zrežíruje. Filmař si tak splní svůj dávný sen a dohlédne na to, aby snímek s podtitulem Legacy vznikl přesně podle jeho představ.

Ten se nebude soustředit na Supermanovy počátky, uvidíme v něm ale mladší a optimistickou verzi postavy. S jistotou víme, že Henry Cavill si už plášť znovu neobleče, nový herec ale zatím obsazen nebyl. Stále pak platí dříve oznámené datum premiéry 11. července 2025.


Na co se chodilo

Kombinace jarních prázdnin a ošklivého počasí vyhnala v minulých dnech do kin zejména rodiče s dětmi; tržby díky tomu v Česku povyskočily všem aktuálně uváděným rodinným filmům. Nikdo z boje ovšem nevychází lépe, než Kocour v botách 2, který se čtyři měsíce od premiéry už druhý týden po sobě drží na špici tuzemského kasovního žebříčku. Na jeho kord a 19 000 diváků u nás nestačil dokonce ani krvavý nůž maniakálního Ghostface, který vyrazil krájet teenagery do ulic New Yorku v šestém díle Vřískotu a nalákal u toho 16 000 diváků.

Povedený horor, který se mohl opřít o raketově rostoucí popularitu Jenny Ortegy, nicméně už v zámoří stihl vydělat přes 70 milionů dolarů, což je skoro dvojnásobek jeho údajného rozpočtu. Dobře se vede i třetímu Creedovi, který si brzy sebevědomě vyboxuje čtvrt miliardy dolarů celosvětově. S podobně dobrými zprávami, končícím prvním čtvrtletím a porovnáním se stejným obdobím z loňského roku se zkrátka zdá, že v pokladnách kin konečně došlo na lepší časy a že doba covidová je konečně pryč. Což nás elegantně přivádí k našemu tipu…

Na co se podívat

Ručně šité roušky pod nosem, zdravotníci v první linii, kříže na náměstích, čipy v nosech a vakcínách, naštvaní hospodští, chaotická opatření a blekotající premiér. To všechno tu s námi bylo podstatně déle, než bychom si přáli.

Nový dokument Víta Klusáka Velké nic v průběhu těch tří let, které si od výskytu prvních pacientů s covidem na našem území připomínáme, mapuje i příběhy několika lékařů, operní pěvkyně, která si po zastavení kultury našla práci v supermarketu, nebo filozofa a dokumentaristy Karla Vachka, který před několika měsíci zemřel. Výsledek není faktografickou zprávou, jako spíš subjektivní a pocitovou mozaikou doby, čemuž ostatně odpovídá i název, který je v závěru filmu objasněn. Ačkoli do reflexe našeho života v covidu či debaty o něm snímek nepřináší mnoho nových podnětů, je dobře, že jako určitá výpověď, časová kapsle a připomínka neveselé doby vznikl.

Martin Mažári, Totalfilm.cz
foto/video: archiv, Bontonfilm, Netflix, HBO, CinemArt, Aerofilms © 2023

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast