Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Recenze: Slušný občan – slušný film o neslušném policejním zacházení

Izraelský snímek Slušný občan otevíral loňský queer festival Mezipatra. Ten se rychle z domácí idylky katalogového bytu přesouvá k přistěhovaleckým otázkám a policejní brutalitě. Film je druhým celovečerním snímkem režiséra a scenáristy Idana Haguela, který je od počátku své kariéry hodně vidět díky účastem jeho snímků v programu Berlinale.

Slušný občan (foto: Queer Kino)

Ben a Raz jsou zosobněním vztahové harmonie. Jejich esteticky vytříbený byt se chlubí bující džunglí pokojových rostlin, každé ráno začíná zeleným smoothiem, dny jsou prokládány posilováním ve fitku, a navrch jsou partneři v procesu hledání náhradní matky, aby se jim dostalo vysněného potomka. Tato ukázkovost je ještě podtržena citlivou a precizní kamerou a jednotlivými záběry, jež jsou delikátně poskládány a umně vysoustruženy.

Jednoho večera však Ben z okna zahlédne, jak se nějaký muž opírá o strom, jenž Ben vlastnoručně vysadil, a proto na něj zavolá policii. O to víc je v šoku, když se místo napomenutí stane svědkem policejní brutality. V důsledku toho Ben začne zpytovat vlastní svědomí a klást si otázky týkající se viny, přistěhovalectví, rasové nenávisti a i nepřiměřených kroků autorit.

Režisér Idan Haguel sám žil řadu let přímo v bytě, ve kterém se film natáčel.

Ačkoliv film otevírá důležitá a palčivá témata, nedaří se mu je bohužel příliš smysluplně uzavřít. Finální katarze Benova vnitřního sporu zavání téměř až nepodařenou komedií a zároveň postrádá údernost, jež by dokázala akcentovat urgentnost dané problematiky.

Slušný občan je dobře vystavěná polemika, která si sama podkopává nohy chabým závěrečným argumentem.

  • Režie
  • Scénář
  • Herci
  • Kamera
  • Hudba
3.5

Slušný občan (2022)

Centrálním konfliktem snímku Slušný občan je protichůdnost vlastní privilegovanosti a sociální odpovědnosti. Za pomoci citlivé kamery, pozvolného tempa a soustředěné režie se filmu daří naťuknout citlivé třecí plochy moderní společnosti.

Pavel Bárta, Totalfilm.cz
foto/video: © Mezipatra, Queer Kino, M-Appeal 2023

Slušný občan  | אזרח מודא
Drama / Komedie
Izrael, 2022, 82 min
Premiéra: 2. března 2023 Queer Kino
Režie: Idan Haguel
Scénář: Idan Haguel
Kamera: Guy Sahaf
Hrají: Shlomi Bertonov, Ariel Wolf

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast