Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

VÍTEJTE NA NAŠEM NOVÉM WEBU. DOUFÁME, ŽE SE VÁM TU BUDE LÍBIT.

Recenze: Aftersun vás rozněžní, rozerve a zůstane s vámi dlouho po titulcích

Nominace na Oscara, BAFTA za nejlepší debut, úspěchy v podstatě na všech loňských festivalech včetně Karlových Varů, kde Aftersun nadchnul diváky ještě pod názvem All Inclusive. Na Aerofilms je naštěstí spoleh, takže jemné, bolestivé indiečko začínající skotské režisérské hvězdy Charlotte Wells konečně vstupuje i do českých kin. Vy byste tohle zasněné vzpomínání na jednu osudovou dovolenou v tureckém rezortu devadesátých let rozhodně neměli vynechat.

[pullquote align=“left“ cite=““ link=““ color=““ class=““ size=““]This is ourselves[/pullquote]Aftersun skvěle zachycuje dovolenkové bezčasí, pěnu dní a bloumání odnikud nikam, kdy jedinou starostí po cestě od bazénu je, co si dát k večeři. Nebo si to tak alespoň s odstupem let pamatujeme, tím spíš, bavíme-li se o útržkovitých vzpomínkách z dětství, kdy jsme jen sotva vnímali, že na pozadí všeho toho lelkování rodiče mohli bojovat s nejrůznějšími existenčními starostmi. Jinak tomu není ani v případě Caluma v podání excelentního Paula Mescala, na jehož oscarovou kariéru začínající chystanou dvojkou Gladiátora se už moc těšíme.

Navzdory své nedějovosti je Aftersun filmem, který vyžaduje vaši plnou pozornost, protože debutující režisérka pointu svého zasněného vyprávění poodhaluje nenápadně, po troškách, a démoni tu vystrkují růžky jen velmi subtilně a neokázale. Jak pomocí prchavých, každodenních, uvěřitelných momentů pronikáme hlouběji do vztahu otce a dcerky Sofie s tváří kouzelně přirozené Frankie Corrio, v divákovi pozvolna narůstá opatrnost a podezření, že se brzy nepochybně něco semele.

[pullquote align=“right“ cite=““ link=““ color=““ class=““ size=““]This is our last dance[/pullquote]Postupně tak zjistíme, že vztah desetileté hrdinky s tátou zjevně netrval po skončení dovolené dlouho, a že celý film vlastně spolu s ní vzpomínáme na mladého muže, do jehož věku již dospěla a přála by si ho zpětně poznat a pochopit… Nevíme přitom, jestli v jednotlivých scénách sledujeme to, co se tehdy přesně dělo, kamerové záznamy, zkreslené Sophiiny vzpomínky nebo od všeho něco. Nezáleží na tom. Když se místy v potemnělém rohu obrazovky objeví odraz její dospělé tváře, nezáleží ani na tom, jestli film vlastně vypráví skutečný příběh z režisérčiny minulosti, nebo nikoli. Bolí to i tak.

Zkázu na vašich citech pak dokoná závěr, ve kterém se zoufalá Sophie zuby nehty snaží udržet tátu ve svém životě, a který nepotřebuje žádná velká gesta ani patos, aby vás rozložil na kousky, nevratně se vám zaryl do paměti a zaručil, že Under Pressure už nikdy nebudete vnímat stejně.

  • Režie
  • Scénář
  • Kamera
  • Hudba
  • Herci
4.5

Aftersun (2023)

Pokud se bojíte, že vás při návštěvě Aftersun čeká další indie depka, ve které se nic neděje, přitom je ale plná do sebe zahleděné symboliky, věřte, že nic nemůže být dál od pravdy. Jak jeho meditativních devadesát minutek příjemně plyne, přináší jeden z nejhezčích a nejplnokrevnějších filmových vztahů táty s dcerou a zasluněné obrazy z dětství… a na pozadí toho všeho sice ohledává témata deprese, strachu stárnout a bolesti při vzpomínkách na naše milované, dělá to ale nesmírně efektivně a něžně. Silnější, přesnější a lépe zahraný debut jste dlouho neviděli. Pokud vůbec.

Martin Mažári, Totalfilm.cz
foto/video: © Aerofilms 2023

Aftersun
Drama
Velká Británie, 2022, 96 min
Premiéra: 18. 5. 2023 Aerofilms
Režie: Charlotte Wells
Scénář: Charlotte Wells
Kamera: Gregory Oke
Hudba: Oliver Coates
Hrají: Paul Mescal, Celia Rowlson-Hall, Frankie Corio, Sally Messham

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast