Anifilm 2023 byl v Liberci zahájen a předal první ceny

V úterý 2. května začal v Liberci Mezinárodní festival animovaných filmů Anifilm. Na slavnostním zahájení vyhlásili pořadatelé vítěze soutěže Český obzor a předali také Cenu za celoživotní přínos animovanému filmu. Festival, letos zaměřený na japonskou animovanou tvorbu, nabízí bohatý filmový i nefilmový program. V Liberci potrvá do neděle 7. května.

Slavnostní zahájení moderovali Rozálie Havelková a Tomáš Měcháček

Anifilm otevřel své brány nedočkavým festivalovým návštěvníkům už v úterních ranních hodinách. První projekce v libereckém Naivním divadle totiž zahájila festivalový program už v půl deváté ráno. Večer pak byly na slavnostním zahájení rozdány první ceny. O vítězích Českého obzoru totiž ještě před festivalem svým hlasováním rozhodla více než stočlenná Rada animovaného filmu.

V soutěži české zakázkové tvorby uspěl široký autorský tým Barbora Halířová, Diana Cam Van Nguyen, Magdalena Hejzlarová, Michaela Režová, Ondřej Slavík, Thanh Mai Tranová a Zdeněk Durdil za sérii Design a transformace: Příběhy českého designu 1990-2020. Kolekce spotů vznikla při příležitosti stejnojmenné výstavy v Bruselu a různými animačními technikami reflektuje některé slavné české značky.

Nejlepším českým videoklipem je Oberka: King of Bhangra autorského tandemu Eliška a Lee Oz, kteří zde opět uplatnili svou neuvěřitelně fluidní animaci plastelíny.

Cena za nejlepší český seriál, kterou získali Matej Mihályi a Thanh Mai Tranová se seriálem Wunderbaum (epizoda Šutr), prozrazuje, že se i v tuzemské animované seriálové tvorbě dějí pozitivní změny a prosazují se velice neotřelé přístupy.

Cenu Nadace PPF za nejlepší český krátký film si odnesl režisér Jan Míka za film Husa. Jeho snímek, věnovaný dětem, vyniká zajímavou kombinací loutkové a 3D animace a je aktuálně také ve výběru prestižního festivalu v Annecy.

Film Deniska umřela si nejprve odnesl ocenění za nejlepší český studentský film (s cenou je spojená zvuková postprodukce v hodnotě 6 000 EUR ve studiu BEEP). Posléze se jeho režisér, student pražské FAMU, Philippe Kastner, na podium vrátil, aby si převzal Cenu České televize za nejlepší české animované dílo. Tedy cenu napříč všemi kategoriemi národní soutěže. Tento film již získal ocenění na festivalu Berlinale a po Anifilmu jej do soutěže také zařadil festival v Annecy.

Deniska umřela

Jak si všímá programový ředitel Anifilmu Pavel Horáček: „Znovu to dokazuje, že studentská animace je u nás opravdu na vysoké úrovni a Deniska umřela, také pokračuje v tendenci, kdy si mladí čeští tvůrci vybírají velice osobní témata, která umějí zajímavě, výtvarně a hlavně citlivě zpracovat.“ Připomeňme, že vloni se stal nejlepším studentským snímkem v národní i mezinárodní soutěži film Milý tati a úspěchy sklízel třeba i snímek Sestry. Oba se, podobně jako letošní vítěz Deniska umřela, vyrovnávají s osobním tématem.

Alfons Mensdorff-Pouilly

V rámci zahájení byla předána ještě jedna cena: Cena za celoživotní přínos animovanému filmu, kterou si od festivalu převzal animátor Alfons Mensdorff-Pouilly. Ten se loutkové a stop-motion animaci věnuje už několik desítek let a má za sebou spolupráci na nesčetném množství krátkých filmů a seriálů, animoval i mnohé celovečerní filmy. Díky svému bravurnímu animátorskému umění, ale i humoru a laskavosti, se stal vyhledávaným spolupracovníkem a legendou domácí stop-motion tvorby. Do jeho rozsáhlé tvorby patří například Zaniklý svět rukavic, Krysař, Fimfárum Jana Wericha nebo seriály Pat a Mat, Jája a Pája či Jak to chodí u hrochů. Anifilm uvede v programu výběr z jeho krátkometrážní tvorby pro dospělé i pro děti a také dva celovečerní filmy, Dobrodružství Robinsona Crusoe, námořníka z Yorku a raritně z 35mm kopie Jedné noci, v jednom městě.

Dobrodružství Robinsona Crusoea, námořníka z Yorku

To nejlepší z letošního Anifilmu

V následujících dnech čeká na festivalové hosty a diváky Anifilmu mnoho zajímavých programů, spoustu z nich je zcela unikátních a nebudou jinde a jindy k vidění. Tématem nesoutěžního programu je Japonsko. Diváky čeká obsáhlý program představující různé podoby japonské animace. Legendární tvůrce Kódži Jamamura na festivalu kromě filmů představí i své kresby, a to na výstavě s názvem Čtyři oka mžiky, kterou Anifilm připravil ve spolupráci s Oblastní galerií Liberec a která v Liberci zůstane až do července letošního roku. A již během zahájení Yamamura uvedl svůj projekt Koncert živé animace Vivaldiho: Čtvero ročních dob.

Mezinárodní soutěž představí nejnovější světovou animovanou tvorbu, v soutěži celovečerních animovaných filmů se utká 10 snímků. Letošní soutěžní výběr 36 krátkých filmů zahrnuje nejen kandidáty na Oscary, klasiky a známé mistry, ale také nadějné mladé tvůrce. Milovníci videoklipů a abstraktní a nenarativní tvorby se mohou těšit na soutěž 22 videoklipů a 23 nenarativních filmů. Již počtvrté proběhne soutěž filmů virtuální reality. Mezinárodní soutěže počítačových her představí patnáct titulů.

Více o letošních soutěžích zde

Slavní porotci festivalu představí svou tvorbu, chybět mezi nimi nebude ani režisér Kung Fu Pandy nebo hlavní animátorka filmů Wese Andersona či Guillerma del Tora. Děti i jejich rodiče čeká pořádná dávka filmů a zábavy především ve filmovém programu Animo, ale i ve Škole animace. A téměř každý den zakončí tradiční půlnoční dávka filmů děsivých i lechtivých. Ke stému výročí založení Českého rozhlasu nechybí pásmo animovaných filmů s rádiem v hlavních rolích. Na libereckém historickém náměstí se odehraje přehlídka Bilance, rekapitulující loňskou animovanou celovečerní sezónu. Raritní snímky tuzemských filmařů působících mimo oficiální struktury od 30. do 90. let minulého století budou uvedeny z 16mm filmových kopií a s doprovodem živé hudby. V sekci Narozen v Liberci letos připomene osobnost herce Oldřicha Kaisera.

Oldřich Kaiser ve filmu Poslední závod (foto: Marek Novotný)

Anifilm nezapomněl ani na letošní sté výročí významných českých tvůrců – režiséra Břetislava Pojara a výtvarníka Miroslava Štěpánka. Game zóna je věnována prezentaci a hraní soutěžních her. Chybět nebudou ani výstavy, koncerty, loutkové divadlo, animační stop-motion dodávka ANICIRCUS nebo víkendové dabingové studio České televize. Na letošním Anifilmu se odehraje i premiéra pitchingu Grantu Českého obzoru za podpory Nadace PPF, jehož cílem je podpora výroby české autorské profesionální krátkometrážní animované tvorby.

Centrem festivalu bude opět Liberecký zámek, kam by měly směřovat první kroky každého návštěvníka Anifilmu. Dalšími místy konání festivalových programů pak budou kino Varšava, Cinema City, Malé divadlo, Naivní divadlo (Sál České televize), Severočeské muzeum, Grandhotel Zlatý lev, Technická univerzita v Liberci – aula G, Palác Liebieg, Náměstí Dr. E. Beneše a Oblastní galerie Liberec.

Více najdete na www.anifilm.cz
Zveřejněný detailní denní program Anifilmu a katalog filmů je možné procházet ZDE 

-red-
foto/video: archiv, Anifilm, Punk Film, UMPRUM © 2023