Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Recenze: Mezi živly je podmanivé dobrodružství v unikátním světě

Pokud má animace zažít na velkých plátnech nový zlatý věk, mohl by z fleku odstartovat letos. Mario se svou bandou zatím neochvějně drží pozici nejvýdělečnějšího filmu roku a Spider-Man s druhými paralelními světy zase testuje hranice, kolik toho animační software vydrží. A to máme před sebou ještě šest měsíců. Rok 2023 ale neprospí ani otec moderních kreslených filmů, studio Pixar, které posílá do boje o diváky novinku Mezi živly. Konkurence je silná, po kvalitativní stránce se ovšem film mezi oponenty neztratí.

Mezi živly (foto: Falcon)

Do neznámého prostředí Města živlů poprvé připlouváme na palubě lodi s rodinou ohniváků, mladých přistěhovalců, kteří přijeli do velkoměsta vybudovat lepší život pro svou malou dcerku Jiskru. V ulicích, kde ale mohou někoho jediným dotykem spálit na popel nebo odpařit, na ně ale jejich vysněná idylka nečeká. Společně s dcerou si tedy plápolající rodinka založí malý obchůdek na okraji města a žije si pokojně stranou od ostatních živlů. Protiklady se ale přitahují. Když tedy jednoho dne v obchodě praskne potrubí, již dospělá Jiskra ke svému šoku zjišťuje, že trubky jim ve sklepě vyplivly vodního štramáka Vlhoše. Jak ale naložit s někým, kdo vás může jedním nešikovným pohybem uhasit?

Co se zápletek týče, Mezi živly je do morku kostí klasickou Pixarovkou. Jen skutečně málo jejich filmů vybočilo z premisy „co kdyby tahle věc měla city a emoce?“ a Mezi živly v tomto případě jde s většinou. Polidštěné hračky, ryby, krysy, či auta ale vždycky zabraly na výbornou a s ohněm nebo vodou tomu není jinak. Svým zasazením do světa obývaného čistě myslícími živly, kde po lidech není ani stopy, má ale snímek oproti svým předchůdcům mnohem zajímavější odrazový můstek.

[pullquote align=“left“ cite=““ link=““ color=““ class=““ size=““]Živelná fantazie[/pullquote]Chod moderní civilizace, kde do sebe ale na ulici místo lidí mohou narazit obláček s kusem hlíny, poskytl tvůrcům zlatý důl pro vizuální humor, spoustu kreativních nápadů a plno drobných vtípků. Ať už se ale živly Země chlubí namísto prvním ochlupením sedmikráskou v podpaží, nebo vzduch coby veřejnou dopravu používá vzducholodě poháněné sám sebou, příval všemožných gagů se neokouká a jen podtrhuje, že nad svým nápadem tvůrci i animátoři skutečně přemýšleli.

Potěší také, že když už se humor skrývá v dialozích, rozhodně se neztratil v překladu. Různé dvojsmysly na téma oheň/voda/vítr/země se objevují prakticky v každé třetí replice a ani tady to nekončí. I zaběhlé fráze jako „udělat vlnu“ na sportovním zápase mohou mít nečekané výsledky, když vám na tribunách sedí spousta panáčků složených z vody.

[pullquote align=“right“ cite=““ link=““ color=““ class=““ size=““]Omalovánka pro dospělé[/pullquote]
S Městem živlů si pak mohli pohrát také animátoři. Restrikce, které plynou z ukotvení v reálném světě, tu letěly z okna. Mezi živly tedy přímo oplývá nádhernými pastelovými barvami, které místy evokují pocit, že se díváte na dětskou omalovánku, na níž se vyřádil profesionální malíř. Animátoři v Pixaru by nejspíš dovedli odevzdat kvalitně vypadající animák i se zavřenýma očima a rukama svázaným za zády. To ale neznamená, že je jejich práce o něco méně působivá.

Celá ta barvitá show doplněná originálním soundtrackem od dalšího pixarovského veterána Thomase Newmana pak dohromady tvoří tak líbivý obrázek, až místy zapomínáte, že samotný příběh je vlastně velice banální a v rámci rodinných animáků stokrát ohraný. Osud svede dohromady dva nesourodé podivíny, kteří se společně vydávají na dobrodružství, čelí překážkám a nakonec zjišťují, že k sobě nemají zase tak daleko, jak se domnívali.

Mezi živly (foto: Falcon)

Tentokrát se tvůrci rozhodli posunout vztah mezi Jiskrou a Vlhošem o něco dál než k pouhému kamarádství a z celé pixarovské knihovny má film pravděpodobně od dob VALL-Iho nejsilnější romantickou stránku. Dopad romance na vývoj příběhu je ale prakticky nulový. Namísto potřesu rukou jen čeká postavy na konci cesty polibek. Čeští představitelé hlavních hrdinů přitom fungují hlavně v dramatických scénách na výbornou a pěkně to mezi nimi jiskří (občas doslova). Jen škoda, že je scénář nemohl poslat na trochu originálnější výpravu.

  • Režie
  • Scénář
  • Animace
  • Hudba
  • Dabing
3.5

Mezi živly (2023)

Pixar si může připsat další výhru. Mezi živly je solidní a vizuálně podmanivé dobrodružství na pozadí unikátního světa, ve němž si najdou to svoje jak mladší, tak starší diváci. Podobnou zápletku jsme sice viděli už ve stovce různých variací, chybějící kreativitu ale naštěstí tvůrci vykompenzovali na živlech samotných.

Petr Schön, Totalfilm.cz
foto/video: © Falcon, Disney, Pixar 2023

Mezi živly | Elemental
Animovaný / Dobrodružný / Komedie / Rodinný / Fantasy
USA, 2023, 111 min
Premiéra: 15. 6. 2023 Falcon
Režie: Peter Sohn
Scénář: John Hoberg, Kat Likkel, Brenda Hsueh
Kamera: Jean-Claude Kalache
Hudba: Thomas Newman
Hrají: Mamoudou Athie, Leah Lewis, Wendi McLendon-Covey, Catherine O’Hara, Shila Ommi, Ronnie Del Carmen, Matthew Yang King

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast