Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Total Week #45/23 – Mexičtí Boys, film o Trumpovi, Já legenda 2 a konec Nicolase Cage

Po týdenní podcastové pauze, kdy naše shrnutí novinek vyšlo pouze v textové podobě jsme zpátky s verzí ke čtení i poslouchání. Povíme si o návratu legendy, blížícím se odchodu jiné legendy, o dobrých zprávách pro fanoušky A24, mexickém spin-offu superhrdinských úchyláků nebo o tom, kdo si zahraje Donalda Trumpa.

Legenda se vrátí

Já, legenda je dodnes jedním z nejoblíbenějších filmů Willa Smithe. Tenhle dříč si kardinálně podělal kariéru, když začátkem loňského roku ve večer svého největšího úspěchu neudržel své podpantofláctví a traumata z dětství na uzdě a těsně před obdržením prvního Oscara propleskl Chrise Rocka kvůli nepovedenému vtípku. Poté dostal od Akademie stopku, na několik měsíců zmizel a zjevně začal pracovat na plánu, jak své renomé napravit návratem k ověřeným a divácky oblíbeným značkám.

Kromě čtyřky Mizerů se tak konečně, depresivních šestnáct let od premiéry jedničky, dává do pohybu právě i pokračování post-apo o osamělém chlápkovi a jeho pesanovi, kteří se potulují liduprázdným New Yorkem zamořeným zombíky. Možná si vzpomenete, že Smithův hrdina na konci filmu zemřel, na DVD se ale objevil i alternativní konec, který věrněji adaptuje předlohovou knihu, a druhý film má navázat právě na něj.

V tuhle chvíli je hotový scénář, se kterým má být herecká hvězda velmi spokojená, a aktuálně mají probíhat jednání s Michaelem B. Jordanem, který by se ve filmu mohl objevit ve vedlejší roli. Film určitě neuvidíme dříve než za dva roky, tak si čekání zkraťte Willovou parádní autobiografií, po jejímž přečtení vám jeho oscarový zkrat začne dávat perfektní smysl.

Will Smith v Já, legenda (foto: Warner Bros.)

Končí Nicolas Cage s filmem?

Nicolas Cage aktuálně promuje svou velmi slibnou novinku To se mi snad zdá z produkce A24, kterou v českých kinech uvidíme po Novém roce. Hraje v něm nenápadného vysokoškolského profesora, který se jednoho dne začne objevovat ve snech tisíců lidí po celém světě, takže silný a zajímavý námět, na který jsme od tohohle studia zvyklí, tu nechybí.

Podle svých aktuálních vyjádření si tenhle cáklý herecký chameleon každopádně další role hodlá takhle před šedesátkou sakra pečlivě vybírat, a podle svých slov se po chystaném pokračování Obchodníka se smrtí hodlá objevit už maximálně ve třech, čtyřech filmech. Filmem už řekl vše, co říct chtěl, rád by tedy zamířil do televize, protože kromě pár dekád starého pilotu se v seriálu jaktěživ neobjevil a quality TV po vzoru Perníkového táty ho jako další kariérní kapitola prý velmi láká.

Zakotví A24 pevněji v Česku?

Když už jsme u originálních pecek od A24, které tak sympaticky čeří sequelitidou trpící filmovou nabídku, čeští diváci se snad mohou těšit na lepší časy. Často se nás ptáte na to, proč tohle studio vlastně nemá v Česku svého stálého distributora, kvůli čemuž se k nám navzdory snaze Aerofilms řada pokladů z jejich portfolia nikdy legálně nedostala.

Právě tento týden nám Jan Noháč z projektu Tady Vary nicméně v podcastu prozradil, že příští rok se v rámci speciálních projekcí budete moct po červeném koberci projít třeba na Iron Claw s nepoznání namaskovaným wrestlerem Zacem Efronem, nebo i na biopic Priscilla, ve kterém Sofia Coppola vypráví příběh Elvisovy manželky.

Kromě toho zahraniční média mezitím pročísla zpráva, že bijáky od A24 do online distribuce po uzavření obchodní dohody přebírá HBO pro svou streamovací službu Max, na které by se zhruba stovka starších i nových kousků měla brzy objevit. Obratem jsme tedy brnkli do českého HBO, kde nám potvrdili, že prodej streamovacích práv se u většiny titulů týká i našeho trhu.

The Boys dostanou mexický spin-off

Svět The Boys se na Amazonu nedávno rozrostl o animované Ďábelské historky a vysokoškolský spin-off Gen V. Vzhledem k jeho diváckému i kritickému úspěchu, potenciálu tohohle světa a relevanci superhrdinských dekonstrukcí v době rostoucí únavy žánrem nás brzy čeká další příbuzný projekt.

Tím má být seriál The Boys: Mexico, ve kterém se poprvé podíváme za hranice Spojených států. Producentsky za ním má stát mj. Diego LunaAndora, který si i zahraje v jedné z vedlejších rolí, a natočí jej režisér Blue Beetla Angel Manuel Soto, který má s mexickými superhrdiny tedy zkušenost.

Na další přepálené příběhy úchyláckých superlidí se podíváme rádi, celkem ale chápeme i kritické hlasy fanoušků, podle kterých se franšíza postupně stává přesně tím, z čeho si celou dobu dělala srandu – tedy neustále bující komiksovou sérií, která neví, kdy přestat. Plnohodnotná čtvrtá série hlavního seriálu by každopádně měla dorazit v polovině příštího roku.

Sedmička z The Boys (foto: Amazon Prime)

Bucky nahodí přehazovačku

Sebastiana Stana většina diváků zná především jako Winter Soldiera z marvelovek, diváci černohumorného seriálu Pam a Tommy nebo černohumorné kanibalistické jízdy Fresh ale vědí, že jeho potenciál zachmuřeného superhrdinu určitě přerůstá. Máme tedy radost, že jeho další role má být notně ambiciózní.

Díky práci trikařů a maskérů si totiž střihne hlavní roli v chystaném biopicu o bývalém, a doufejme že tak to zůstane, americkém prezidentovi Donaldu Trumpovi. Film The Apprentice se bude jmenovat podle reality show, ve které si tenhle oranžový šílenec na přelomu milénia vybíral kolegy do svých podniků, a natočí ho šikovný iránský režisér Ali Abbasi. Ten stojí za povedenou festivalovkou Svatý  a dvěma skvělými díly Last of Us, Trumpův záporácký origin situovaný do 70. a 80. let je tedy v dobrých rukou.

Kromě Stana by se ve filmu měla objevit i Maria Bakalova z druhého Borata; zahraje si československou rodačku a Trumpovu první manželku Ivanu. Projektu se tedy upisují velmi zajímavá jména a už teď jsme na něj hodně zvědaví.

Sebastian Stan jako Donald Trump (foto: People)


Trailer týdne

V luxusním Hotelu Palace uprostřed zasněženého údolí se schází bohatí a požitkářští hosté z celého světa. Letos je všechny spojila jedinečná událost: silvestrovský večírek roku 2000. Jejich extravagantní požadavky se snaží plnit houf číšníků, poslíčků, kuchařů a recepčních. S blížícím se úsvitem nového tisíciletí obětavý ředitel s téměř vojenskou přesností dohlíží na personál ještě před příchodem hostů na večírek a ujišťuje je, že to nebude konec světa. Ve vzduchu totiž visí Y2K a panují obavy i naděje, že úderem půlnoci může dojít k apokalypse v důsledku zhroucení světových počítačových systémů.

Absurdní a provokativní komedie svou premisou připomíná loňský Trojúhelník smutku, a jestli ve vyobrazení marnosti a zhýralosti bude aspoň z půlky tak vtipná a povedená, máme se vážně na co těšit. Tím spíš, že jejím režisérem je devadesátiletá legenda Roman Polanski. V kinech film uvidíme už 21. prosince.

Na co se chodilo

Stoleté výročí studia Disney mělo být příležitostí k oslavám, zábavní gigant nicméně letos v kinech pohořel na všem, na co sáhl. Nedařilo se Marvelu, Indymu a nedaří se ani animákům. Posledním takovým fiaskem je kreslená pohádka Přání. Další Ledové království se nekoná, vlažné jsou reakce kritiků i diváků a film za prodloužený víkend okolo Dne díkůvzdání v Americe vydělal jen něco málo přes 30 milionů dolarů. Celosvětově se tržby po týdnu v kinech vyšplhaly těsně nad 80 milionů, takže naděje, že by se studiu z kin vrátil více než trojnásobný rozpočet při započtení nákladů za macatý marketing, je mizivá.

Na co se podívat

Fandové Godzilly mají žně. Kromě traileru na hlasitou, přiblblou zábavu v podobě druhé bitky s King Kongem a právě běžícího seriálu Monarch: Odkaz monster na Amazonu se totiž v omezené distribuci do českých kin podívala zbrusu nová japonská Godzilla Minus One. Příběh filmu se odehrává v období po druhé světové válce, kdy je Japonsko na dně svých sil a vzpamatovává se z jaderného spadu Hirošimy a Nagasaki. Když z radiace vystoupí kromě národních traumat a zmaru i titulní monstrum, celá země musí po krátké době opět bojovat o přežití. Fanoušci musí po projekcích trochu pátrat, případně se za nimi kousek projet, výsledek ale stojí za to. Jde totiž o dost možná nejlepší adaptaci přerostlé ještěrky za posledních třicet let.

Martin Mažári, Totalfilm.cz
foto/video: archiv, Warner Bros., Disney, A24, Aerofilms, CinemArt, Falcon, Amazon Prime, Pilot Film © 2023

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast