Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Do kin se po dvaceti letech vrací legenda, Láska nebeská potěší remasterovanou verzí

Láska nebeská. Jeden z nejkultovnějších vánočních filmů se vrací po dvou dekádách do českých kin. Tentokrát ale v remasterované 4K verzi. Komedie klasika romantických komedií Richarda Curtise bude mít předpremiéru už 13. prosince v rámci projektu Tady Vary. O den později se pak vydá na adventní pouť po českých kinech. V mozaice příběhů lásky a nevěry nejrůznějších lidských typů a charakterů (od nesmělého ministerského předsedy až po portugalskou hospodyňku) se objevují herecké hvězdy jako Emma Thompson, Hugh Grant, Billy Bob Thornton, Liam Neeson, Rowan Atkinson či Alan Rickman.

Úspěšný britský scenárista Richard Curtis navázal ve svém režijním debutu Láska nebeská (2003) na témata i motivy z divácky úspěšných hitů, jimiž se prosadil (Čtyři svatby a jeden pohřeb, Notting Hill). Zručně proplétá osudy mnoha protagonistů, jež spojuje jediný cit: láska. Ta je sice jak známo všudypřítomná, ale mívá mnoho podob. Děj se s výjimkou několika sekvencí z Francie odehrává v rozmezí pěti týdnů v předvánočním Londýně a je poskládaný z několika vzájemně propletených příběhů – někdy romantických, jindy spíše posmutnělých či pošetilých. Všechny ovšem spojuje osobitý humor a dohromady vytvářejí jako dobře sladěný orchestr jednu mohutně znějící ódu na nejsilnější lidský cit. Snímek, který se od svého uvedení do kin již dávno stal vánoční klasikou, se kromě velkého úspěchu u diváků dočkal také celé řady filmových ocenění.

Láska nebeská (foto: Aerofilms)


Vánoční cover verze písně Love Is All Around v podání Billyho Macka s tváří Billa Nighyho je dnes již neodmyslitelně spjata se svátečním obdobím, stejně jako cedule s osobním vyznáním patří k velkolepým romantickým gestům. Z Lásky nebeské se stal kult ve všech vrstvách společnosti, který je každoročně parafrázován a připomínán. Jeho režisér Richard Curtis ale na jeho vznik vzpomíná s pokorou. „Psal jsem tehdy hodně romantických filmů a chtěl jsem zkrátka zkusit, jestli jich mohu napsat deset dohromady a bude to fungovat… a ono to tak bylo,“ popisuje prvotní ideu za dnes již naprostou komediální legendou.

Láska nebeská (foto: Aerofilms)

Láska nebeská tedy uzavře podzimní sezónu projektu Tady Vary a od 14. prosince ji najdete třeba i ve vašem kině. (Seznam projekcí zde)

-red-
foto/video: © Aerofilms 2023
audio: © Totalfilm Media 2023

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast