Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Blízká setkání českého druhu: Jak se točila sci-fi komedie Franta mimozemšťan?

Jsme ve vesmíru sami? A co když se náhodou ocitnou mezi námi, konkrétně v malé vesničce na Moravě? Jak vypadají taková blízká setkání českého druhu? Rudolf Havlík, režisér divácky úspěšných komedií, v ulítlé novince Franta mimozemšťan vysílá hrdiny z malé moravské obce do pátrání po jedné záhadě a na půdorysu lehce absurdního příběhu si pohrává se situacemi, které neumíme vysvětlit, možná se jich i bojíme, ale musíme najít způsob, jak se s nimi poprat. Mrkněte na video z premiéry a tři naše filmy o filmu, které poodhalí, jak se taková sci-fi komedie v tuzemském prostředí točí.

Film vypráví o malé moravské vesnici, jejíž poklidný život rozbouří podivné úkazy. Amatérský astronom Blažej (Filip Březina) je přesvědčen, že návštěva z kosmu je tady. Jen mu nikdo nevěří.

Starosta Picek (Vasil Fridrich) má spoustu práce s dotacemi a zdejší policistka Marková (Erika Stárková) rozjíždí pátrání po ukradené cisterně. Ale proč se soused Franta (Jakub Prachař) najednou chová divně? Jako by ho někdo vyměnil! Celá vesnice sice tvrdí, že Franta byl vždycky trochu z jiné planety, ale tohle chování je moc i na jeho ženu Boženu (Tereza Ramba). Ve chvíli, kdy se v obci zjeví Rebeka (Kateřina Marie Fialová) a v patách jí jde nesmlouvavý generál Sokol (Jiří Langmajer), rozhodnou se místní přijít záhadě na kloub. První video vypráví o téhle plejádě postav a hercích, kteří jim propůjčili tvář.

Na Jakuba Prachaře čekal úkol zhostit se dvou postav – reálného Franty a mimozemšťana Franťana. Mají něco společného?  „Je tam určitá podoba. Jinak jsou naprosto rozdílní, protože mimozemské civilizace na rozdíl od té naší nepijí alkohol. Tam je ten velký rozdíl. Franta pije alkohol. A rád,“ říká Jakub Prachař. Výkony všech herců jsou naprosto skvělé. Jsem z nich nadšený a Kuba je úplně fenomenální,“ pochvaluje si režisér Rudolf Havlík. Druhý film o filmu ukazuje proměnu oblíbeného komika v pitvořivého ufona podrobněji.

Mám velmi rád sci-fi filmy. Vždycky mě bavily, vyrůstal jsem na E.T., a na všech dalších, které potom přišly, a tím, že mám rád komedii a humor, rozhodl jsem se, že tu sci-fi zkusím pojmout legračním způsobem, který je mi blízký. Myslím si, že od našeho filmu se dá očekávat zejména humor a situace, které pramení z toho, co by bylo, kdyby mimozemšťan omylem přistál místo v Americe v Čechách. Což už samo o sobě je legrace. Jakmile jsem začal psát a vykreslovat české reálie a charaktery a to, jakým způsobem se chováme sami k sobě i k přírodě, i k mimozemšťanům, tak se mi to zalíbilo. Díky tomu můžeme od Franty mimozemšťana očekávat zábavu a vtip,“ dodává Havlík. Třetí video ze zákulisí ukazuje, jak se takové sci-fi v českém prostředí tvoří.

„Co se o sobě dozvíme?“ „dumá režisér: „Že je to s námi někdy těžký, že se hrozně bojíme, že máme strach z nových věcí, že máme strach z toho, když se věci zkomplikují. Zase na druhou stranu věřím, že lidi ve finále sice u nás hrozně nadávají a na všechno mají názor, ale když se láme chleba, tak se dokážou postavit za správnou věc.“ Film vlétá 8. února do kin.

-red-
foto/video: CinemArt, Totalfilm Media © 2024

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast