Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

JIŘINA BOHDALOVÁ SE V NEDĚLI NA ČT1 PŘEDSTAVÍ V DRAMATU JIŘÍHO STRACHA SVATÁ, HRAJE PŘEŽIVŠÍ VĚZENKYNI GULAGU. TRAILER ZDE

Universal aktualizuje další monstrum, Drákulova dcera se vrací jako krvelačná Abigail

Pamatujete na hororovou klasiku Drákulova dcera? Jestli ano, tak jste asi hororový fajnšmekr, protože filmu zanedlouho bude sto let. Seznámit se s krvelačnou ratolestí nejslavnějšího upíra nicméně můžete i bez toho, abyste si dělali výlet do černobílých hlubin historie kinematografie. Upírka se totiž do kin vrací, byť tak trochu v přestrojení. V programech ji totiž najdete pod názvem Abigail.

Alisha Weir jako Abigail (foto: CinemArt)

Universum, které nebylo

Příběh vzniku Abigail překvapivě sahá až někam do poloviny minulé dekády. Tedy do doby, kdy obří úspěch Marvelu inspiroval v podstatě všechny hollywoodské hráče k tomu, aby se pokusili nakopnout vlastní propojený filmový vesmír. Ten, který plánovalo studio Universal, nicméně zhasnul hned při svém Velkém třesku.

Zbyl z něj totiž jen nemastný neslaný reboot Mumie s Tomem Cruisem z roku 2017 a neslavná, zpětně vysmívaná fotografie všech herců, kteří se měli stát jakousi obdobou příšeráckých Avengerů. Po rozpačitých komerčních, kritických i diváckých ohlasech filmu si studio naštěstí uvědomilo, že tudy cesta jejich klasických monster zjevně nevede, a velkolepé plány na Frankensteina s Javierem Bardemem, Neviditelného muže s Johnnym Deppem nebo Jekylla a Hydea s Russellem Crowem rychle splaskly. Herci se v téhle sestavě po dofocení před žádným objektivem už nepotkali.

Aktéři nezrealizovaného filmového vesmíru (foto: archiv)

Staronový přístup

Namísto budování jedné série Universal tedy vsadil na menší, na vlastních nohou stojící projekty. Díky tomuhle zkrocení ambicí, nezávislosti jednotlivých projektů a rozumným rozpočtům tvůrci remaků klasických hororů dostávají od studia podstatně volnější ruku, a na plátnech jsme tak mohli vidět třeba dusivě aktuální verzi Neviditelného muže komentující problematiku domácího násilí, ale i rozpustile ujetou a groteskně krvavou upírskou show v Renfieldovi s Nicholasem Cagem.

Abigail se od původní Drákulovy dcery dost liší (foto: archiv)

Klasika pro nové tisíciletí

Že Universal odklepl podobný update i pro Drákulovu dceru, jsme se dozvěděli už v dubnu 2023. Projekt mezi fandy rychle vzbudil nadějná očekávání, jakmile se okolo něj začali točit šikulové Matt Bettinelli-Olpin a Tyler Gillett; tohle duo totiž má na kontě tak povedené kousky, jako Krvavá nevěsta nebo poslední dva díly Vřískotu.

Z nich si navíc do filmu přivedli i herečku Mellisu Barreru, jejíž slibně rozjetou kariéru mezitím prudce zbrzdily a další účast ve Vřískotech zazdily kontroverze ohledně jejích proklamací na téma izraelsko-palestinského konfliktu.

Melissa Barrera s režiséry spolupracuje už potřetí (foto: TMDB)

Malá, ale šikovná

Natáčení začalo krátce po oznámení v irském Dublinu, kde tvůrci našli kulisy historického domu, ve kterém se drtivá většina děje odehrává. Film totiž vypráví o skupince únosců, kteří do jeho ponurých prostor unesou dcerku jistého mocného zločince. Zdánlivě snadné čekání na výkupné se nicméně zvrhne, když jeden po druhém začnou hodně nechutně a čvachtavě umírat. Tak čvachtavě, že podle režisérů jde o jejich dosud nejkrvavější film, a dokonce údajně na place cítili neustálou potřebu se hercům za všechen ten kečup omlouvat.

Do role unesené dívenky, jejíž zubatou identitu asi už tušíte, tvůrčí duo obsadilo teprve čtrnáctiletou Alishu Weir. Jde o zásadní změnu oproti původnímu filmu z roku 1936, kde byla titulní upírka dospělou ženou. Tady všechno to vyhřezávání střev a rvaní krčních tepen obstará drobounká, okatá baletka. Snad i proto byl letos v lednu, s premiérou traileru, název filmu z Drákulovy dcery oficiálně změněn na jméno její postavy, Abigail.

Věnováno

Produkci se samozřejmě vloni v létě nevyhnuly komplikace spojené s hollywoodskou stávkou; daleko větší rána, než následné několikaměsíční zdržení premiéry, ale přišla s úmrtím jednoho z herců, Anguse Clouda. Teprve pětadvacetiletý rodák z kalifornského Oaklandu, známý především díky seriálu Euforie, totiž trpěl psychickými problémy, které vyeskalovaly smrtí jeho otce. Pouhý týden po jeho pohřbu mladík zemřel na akutní intoxikaci několika druhy prášků a drog. Všechny scény pro Abigail stihl dotočit ještě předtím, jeho roli tedy nebylo potřeba nijak upravovat. Film je věnován jeho památce.

Angus Cloud ve své poslední roli (foto: Universal)

Jestli si Universal a oba režiséři připíší další hororovou trefu můžete zajít zjistit do kin právě teď.

Martin Mažári, Totalfilm.cz
foto/video: © TMDB, Universal, CinemArt 2024

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast