Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

FESTIVAL NEJHORŠÍCH A BIZARNÍCH FILMŮ PRÁVĚ PROBÍHÁ V PRAZE. O FESTIVALU NARUBY VÍC TADY.

Život k sežrání: Český loutkový film Kristiny Dufkové se probojoval do soutěže v Annecy

Originální loutkový film režisérky Kristiny Dufkové na motivy knižního bestselleru Život k sežrání francouzského autora Mikaëla Olliviera byl vybrán do hlavní soutěže prestižního mezinárodního festivalu Annecy. Snímek o dospívajícím klukovi, který má kapelu, velkou chuť k jídlu a zároveň prožívá svou první lásku, dorazí do českých kin 17. října. 

Láska, hudba, obezita

Dvanáctiletý Ben Pipetka rád sní a jí. A taky zpívá v kapele. A k tomu všemu se mu po návratu do školy po prázdninách začne líbit spolužačka Klárka. Co ale dělat, když ona jeho city neopětuje, a navíc ho školní lékařka zařadí do kategorie obezity druhého stupně? Film Život k sežrání režisérky Kristiny Dufkové vznikl na motivy stejnojmenné a u nás beznadějně vyprodané dětské knihy francouzského autora Mikaëla Olliviera o dospívajícím klukovi s nadváhou, který touží po vlastní restauraci a právě první okouzlení krásnou dívkou. 

Život k sežrání (foto: Aerofilms)

„Po přečtení této knihy jsem hned věděla, že je to látka pro animovaný film. Jedním z hlavních motivů je nadváha a zápas s ní, tedy trojrozměrné a hmotné téma. Klasická loutka tak byla nejvhodnější cesta pro ztvárnění obézního Bena a interpretace světa kolem něj. Díky animaci jsem měla možnost obohatit vyprávění o nadsázku, humor a absurdnost banálních situací, které by v hraném filmu nebyly možné,“ objasnila animátorka a ilustrátorka Kristina Dufková, která má za sebou filmy jako Fimfárum – Do třetice všeho dobrého či Zubatá nekouše! Snímek je animovaný technikou stop-motion animace s výraznou stylizací loutkových hrdinů.

Kristina Dufková – režisérka filmu

Hvězdně obsazený dabing

Vizuálně zajímavý a songy nabitý příběh o dospívání a hledání lásky k druhým i sobě samému vyniká humorem a srozumitelnými tématy pro všechny generace. Hlavní postavu dvanáctiletého Bena namluvil Hugo Kovács, jeho maminku Tatiana Dyková a tatínka David Novotný. Hlasy dalších postav potom promlouvají například Klára Melíšková, Simona Babčáková, Martha Issová nebo Jiří Bartoška. Za silnou hudební stránkou stojí držitel tří Českých lvů Michal Novinski a herec a muzikant Jiří Macháček, jenž spolupracoval i na scénáři.

Není to klasický animovaný film pro děti, neoživuje zvířátka ani pohádkové postavy. Vytváří jinou realitu, jiný pohled na běžné věci kolem nás. Jako bychom se dostali do hlavy hlavního hrdiny a spoluprožívali s ním jeho život.

Kristina Dufková

Soutěž prestižního festivalu

Mezinárodní festival animovaného filmu Annecy, kam se snímek vydá na začátku června, je považován za jeden z nejvýznamnějších festivalů animovaných filmů na světě. Byl založen v roce 1960 a v roce 2021 v hlavní kategorii získala Cenu poroty režisérka Michaela Pavlátová se svým snímkem Moje slunce Mad.

Film produkuje společnost Barletta Matěje Chlupáčka, koproducenty jsou Novinski, Novanima Productions, Česká televize, RTVS a Magiclab.

Život k sežrání dorazí do českých kin 17. října, distributorem je Aerofilms.

-red-
zdroj: G. Vágner
foto/video: © Aerofilms, Barletta 2024

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast