Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

ČESKÁ TELEVIZE SE PRAVDĚPODOBNĚ PO VLÁDNÍ NOVELE DOČKÁ ZVÝŠENÍ POPLATKU O 15 KORUN. NAPOSLEDY SE POPLATEK ZVYŠOVAL V ROCE 2008.

Recenze | Terapie je skvost, díky důslednosti HBO, práci tvůrců a Rodenovi

Zapálenost do projektu většinou tvůrci k úspěchu nestačí, ale pokud se k ní přidá i důsledné dotažení dané látky, talentovaný tým, skvělí herci, dobře napsaný scénář i mnohovrstevnost Rodenova projevu – vznikne zázrak na českém televizním nebi. Seriál HBO Terapie.

Karel Roden strávil v barrandovských ateliérech více než 90 dnů, po většinu času pouze seděl, mluvil či naslouchal, žádné velké exteriéry, žádné nákladné interiéry. Pouze pár herců, skvělá kamera, hudba a režie. I to může vést k dokonalému zážitku bez dalších speciálních efektů. Tvůrcům se podařilo danou izraelskou předlohu výborně převést do českého formátu. Nepůsobí to vůbec jako „lámání přes koleno“, jako například pokus Primy o českou Ošklivku Katku.

Terapie (c) HBO 2011

Karel Roden (Marek) je tentokrát veden k mnohovrstevnatému výkonu. Jeho projev je natolik osobitý, hluboký a plný drobných nuancí, že mu věříte každý pohled, každé pozvednutí obočí, každou jen tak mimochodem pronesenou poznámku… Rozhodně si určitě nepoložíte otázku: „Proboha, kdo tohle zase napsal!“, protože dialogy i projev herců působí naprosto přirozeně a věrohodně.

Terapie (c) HBO 2011

Terapie je ve vysílání naprogramována od pondělí do pátku na 20. hodinu, promyšleně tak kopíruje Markův pracovní týden a každý den nás seznamuje s peripetiemi a problémy rozdílných pacientů a povah. Páteční den má terapeut vyhrazený sám pro sebe, jeho problémům naslouchá kolegyně Dita (Kamila Magálová). Téměř celý seriál se odehrává v pracovně psychologa, kterého během jednotlivých dnů v týdnu navštěvuje několik různorodých pacientů. Každé pondělí dochází do psychologovy pracovny vyzývavá Sandra (Tatiana Pauhofová), která se hned v úvodním díle přizná, že je do Marka zamilovaná. V úterý absolvuje terapii bývalý voják z Afghánistánu (Lukáš Hejlík), u kterého postupně vycházejí najevo jeho válečná traumata. Ve středu se psycholog setkává s mladičkou gymnastkou Lindou (Michaela Doubravová), jež předstíranou suverénností maskuje své sebevražedné sklony. Ve čtvrtek jej navštěvuje manželský pár (Aňa Geislerová a Martin Hofmann), který se hádá kvůli zvažovanému potratu a jehož neshody souvisejí se špatnou komunikací.

Důležité je sledovat celý seriál vcelku, nezískat pocit, že se jedná o nějaké od sebe oddělené krátké epizody, ke kterým se můžeme vracet ve chvíli, kdy si zrovna vzpomeneme. Vše je napsáno tak, aby to postupem času do sebe dobře zapadlo a tak musíme my diváci k celému dílu také přistupovat.
Kamera je naprosto skvělá a filmová. S televizním seriálem jako takovým má tento počin společné jen to, že prostě každý den pokračuje, ale stavba scénáře jednotlivé epizody k nám promlouvá opravdu čistě filmově.

Terapie (c) HBO 2011

Režie je promyšlená, práce scénáristů taktéž, na textech je vidět, že se škrtalo a přepisovalo, protože se zdá, že jsou vypilovány a vypiplány doslova k dokonalosti.
Mám zvláštní pocit, na několika úvodních dílech, které jsem zatím viděl jsem nenašel žádnou chybu. A to se mi opravdu dlouho nestalo. Obzvlášť v takovém žánru jako je televizní seriál.

S čistým svědomím mohu říci, že kdo Terapii vynechá, přijde o hodně. Vlastně o vše dobré či skvělé, co naše česká televizní a filmová škola nabízí.
Klaním se, HBO.

(-AC-)

 

Servis: TERAPIE (ČR 2011)

Producent: HBO, CE
Režie: P. Zelenka, M. Najbrt, J. Fuit
Hrají: Karel Roden, Táňa Pauhofová, Lukáš Hejlík, Michaela Doubravová, Aňa Geislerová, Martin Hofmann, Kamila Magálová, Klára Melíšková, Berenika Kohoutová, Jan Cina, Kristýna Frejová,Tomáš Matonoha, Jiří Štěpnička

Oficiální stránky
Facebook stránka 1 / Facebook stránka 2 

vysílání: pondělí – pátek ve 20.00, reprízy víkend HBO/HBO HD
PROGRAM HBO

čtěte také:

(AC)

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast