Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

UŽ JSTE SI POSLECHLI NÁŠ PODCAST S REŽISÉREM PETEREM BEBJAKEM? MIMO JINÉ O NOVINCE SMRŠŤ NEBO VEDLEJŠÍ PRODUKT? NAJDETE HO ZDE.

Recenze | THE AMAZING SPIDER-MAN

Jedna z nejoblíbenějších komiksových postav se vrací na filmová plátna v restartu režiséra Marca Webba. Více Marvelovské zpracování oproti dřívější trilogii Sama Raimiho celému filmu velmi sluší, včetně nového představitele, talentovaného Andrew Garfielda.

The Amazing Spider-man

Největší slabinou předchozí trilogie byl bez diskuze Tobey Maguire, který nepůsobil jako superhrdina. Místy spíš jako směšný malý chlapík s bláznivým výrazem. Andrew Garfield je jiné kafe. Vytáhlý, šlachovitý středoškolák (nic na tom nemění, že Garfieldovi je ve skutečnosti 29) je prostě sám o sobě charismatický a k Maguierovi má naštěstí velmi daleko.

Emma Stone a Andrew Garfield v The Amazing Spider-man

Když studio před časem oznámilo že chystá nového Spider-mana, vzedmula se mezi fanoušky Raimiho série vlna nevole. Podle mého názoru naprosto zbytečně. Posun ve filmové technologii filmu jenom prospěl. Včetně 3D technologie, která Spider-manovi určitě při průletech městem a skocích velmi sluší.

Skvělé je obsazení. Určitě znáte ten příběh, takže velká zkratka: Malý Peter Parker přijde o rodiče a vychovává ho strýc Ben a tetička May. Pak ho něco štípne a Spider-man je na světě.  Nový pavoučí muž má skutečně hvězdné představitele, strýc a tetička: Martin Sheen a Sally Field. Pochopitelně i Emma Stone (Bláznivá zatracená láska) je nezbytným sexy doplňkem celého příběhu. Rhys Ifans zase hraje hlavního záporáka, dr. Curta Connorse.

The Amazing Spider-man

Scénáristé dělali vše možné, aby se vyhnuli srovnávání s předchozí sérií. A tak je většina stěžejních scén a především zrod Spider-mana úplně jiný než ve verzi s Maguirem. Dnes už štípnutí pavoučka ve filmu z počátku milénia působí celkem legračně. V nové verzi je vše poněkud „vytuněnější“ a okolnosti jsou pozměněny.

The Amazing Spider-man

Výborně funguje i romance mezi Petrem a Gwen. A Webb dokázal do filmu propašovat i vtipné momenty. Výborně se podařila i triková stránka snímku. Když se na plátně objeví digitální Spider-man je nad slunce jasné, že doba od roku 2002 hodně pokročila.

The Amazing Spider-man (Rhys Ifans)

Český dabing se povedl, nijak nekazí zážitek. Pokud zavítáte do Imaxu, uvidíte verzi, která byla v několika scénách pro Imax upravena, v zásadních akčních scénách v Imaxu využijí celé obrovské plátno.
Amazing Spider-man je víc sexy, více akčnější, více vtipnější. Tenhle restart se prostě povedl a rozhodně nebyl zbytečný.

Martin Staněk, totalfilm.cz
Foto: Falcon, Marvel, Columbia Pictures © 2012 

The Amazing Spider-Man

Premiéra: 12. července 2012 (Falcon)
Akční / Dobrodružný / Fantasy / Thriller
USA, 2012, 137 min

Režie: Marc Webb
Hudba: James Horner
Hrají: Andrew Garfield, Emma Stone, Rhys Ifans, Sally Field, Martin Sheen, Denis Leary, C. Thomas Howell, Chris Zylka, Stan Lee, Irrfan Khan, Kelsey Chow, Michael Massee, Michael Papajohn, Skyler Gisondo, Embeth Davidtz
V českém znění: Matouš Ruml, Kateřina Velebová, Jaromír Meduna, Martina Hudečková, Marcel Vašinka, Miroslav Táborský, Jiří Schwarz

Andrew Garfield: Dostal jsem do těla víc, než jsem si myslel že snesu…

Andrew Garfield jako Spider-man

Pro Andrewa Garfielda Webbův přístup znamenal, že se na svou roli musel připravovat intenzivním tréninkem, na který dohlížel trenér Armando Alarcon. „Fyzická stránka příprav byla rozhodně velice namáhavá, ano,“ vzpomíná Garfield. Po šest měsíců jsme trénovali šest dní v týdnů. Dostal jsem do těla víc, než jsem si myslel, že snesu. Ale Armando měl skvělý přístup a stali se z nás během té doby skvělí přátelé.“

            „Myslím, že jednou z věcí, kvůli kterým je Spider-man tak zajímavý, je to, jak rychle se dokáže pohybovat, jak hbitý je,“ míní Webb. „Pavouci jsou drobná stvoření, která se dokáží pohybovat neuvěřitelnou rychlostí a s ohromnou efektivitou, a to bylo pro naši postavu velice důležité. Andrew strávil spoustu času studiem pohybu pavouků a vymyslel specifický pavoučí styl pohybu. Pracoval opravdu tvrdě a bylo velice pozoruhodné ho sledovat.“

            Pro příběh Spider-mana byl vždy velice důležitý New York a v případě snímku The Amazing Spider-man to platí dvojnásob. „New York je úžasným a poutavým místem, pokud mu dovolíte, aby vás zaujal, a pokud jste osamělí, je to naopak místo neuvěřitelně opuštěné,“ soudí výtvarník filmu J. Michael Riva. „V případě Petera Parkera vidíme v různých částech filmu obě tyto možnosti.“

Premiéra v Madridu

            Záběry v exteriérech se povětšinou natáčely v kulisách New Yorku společnosti Universal Studios jakožto první film, který se zde natáčel po jejich významné přestavbě následkem požáru v roce 2008. „Naštěstí jsme je měli k dispozici přesně v tu správnou chvíli,“ pochvaluje si vedoucí výroby Michael Grillo. „Náš výtvarník J. Michael Riva se svým týmem pro nás vytvořil vlastní New York, kde jsme mohli natáčet kaskadérské scény a nejrůznější efekty a mít pod kontrolou exploze a havárie, což je samozřejmě ve skutečném městě mnohem nákladnější.“

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast