Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

ČESKÁ TELEVIZE SE PRAVDĚPODOBNĚ PO VLÁDNÍ NOVELE DOČKÁ ZVÝŠENÍ POPLATKU O 15 KORUN. NAPOSLEDY SE POPLATEK ZVYŠOVAL V ROCE 2008.

Mafiánovi mají nevyrovnanou úroveň, ale skvělé herecké výkony

Bývalý mafiánský boss Giovanni Manzoni  (Robert DeNiro) se musí i se svou rodinou uklidit do bezpečí.  Kvůli  spolupráci s FBI mu je v patách celá mafie.  A jedinou odplatou je smrt. Rodina Manzoniů se vydává do ospalého městečka v Normandii s novými jmény a tajným doprovodem FBI v čele s agentem Stansfieldem (Robert DeNiro). Mezi novými nic netušícími sousedy se Giovanni ocitá se svou ženou Maggie (Michelle Pfeiffer),  dcerou (Diana Argon) a synem (John D‘ Leo).

Mafiánovi (foto: Bioscop)

Mafiánovi (foto: Bioscop)

Luc Besson natočil s americkými herci ryze francouzskou komedii.  Film sklidil rozporuplné reakce.  Mám pocit, že to pramení z nepochopení žánru. Není  to krimi ani akční komedie. Mafiánovi jdou skrze žánry a především jsou komedií absurdní.

Většina scén je dovedena do absurdních výšin, někdy to funguje, někdy zase ne. Sám bych Mafiánovi ohodnotil rád vyšší známkou, ale nutno přiznat, že scénář má značně kolísavou úroveň.

Mafiánovi (foto: Bioscop)

Mafiánovi (foto: Bioscop)

Nedostatky scénáře a režie dokáží ale vyvážit herci. Casting je přesný. DeNiro v podstatě neumí nepříjemně překvapit, i když jeho role nestandardních otců už trochu splývají. Mafiánské děti jsou tady ozdobou filmu. Belle i Warren jsou životem protřelí a správně cyničtí. Rozhodně se o sebe umí postarat bez rodičů.

Mafiánovi (foto: Bioscop)

Mafiánovi (foto: Bioscop)

Humor je tu mnohdy velmi černý a nekonvenční.  To tento film staví nad jiné podobné žánrovky. Odkazy na Scorseseho Mafiány, perfektní diskuze s DeNirem (ve spisovatelském inkognitu) v místním klubovém kině a závěrečná akční čtvrthodinka.

Mafiánovi (foto: Bioscop)

Mafiánovi (foto: Bioscop)

To vše vyváží nedotaženost scénáře a místy bezradnou Bessonovu režii. Sám jsem Mafiánovi viděl dvakrát, bylo to příjemné a přes všechny jmenované chyby, je mohu doporučit.

hodnocení 60

-MS-, totalfilm.cz
foto/video: Bioscop © 2013

Mafiánoviicon_csfd
Malavita
Krimi / Komedie
USA / Francie, 2013, 111 min
Premiéra: 14. listopadu 2013 (Bioscop)

Režie: Luc Besson
Předloha: Tonino Benacquista (kniha)
Scénář: Luc Besson
Kamera: Thierry Arbogast
Hrají: Robert De Niro, Michelle Pfeiffer, Tommy Lee Jones, Dianna Agron, John D‘ Leo, Dominic Chianese, David Belle, Vincent Pastore, Domenick Lombardozzi, Greg Antonacci, Paul Borghese, Anthony Desio

plakat-orig

 

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast