Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

ČESKÁ TELEVIZE SE PRAVDĚPODOBNĚ PO VLÁDNÍ NOVELE DOČKÁ ZVÝŠENÍ POPLATKU O 15 KORUN. NAPOSLEDY SE POPLATEK ZVYŠOVAL V ROCE 2008.

Recenze | Památkáři jsou lepší, než se psalo po Berlinale

Zrak fanoušků George Clooneyho se upíral k letošnímu berlínskému festivalu, kde byli Památkáři uvedeni ve světové premiéře. První hodnocení ale nasvědčovaly zklamání. Přestože jsou světové kritiky nepříliš nadšené, pro mne osobně byli Památkáři příjemným zážitkem. Příběh “záchranářů” uměleckých děl, které nacisti po celé Evropě kradli ve velkém má v čele právě George Clooneyho. Zdatně mu sekundují další herecké špičky. Matt Damon, Bill Murray, John Goodman, Jean Dujardin nebo Cate Blanchett.

Památkáři (foto: Cinemart)

Památkáři (foto: Cinemart)

Film se odehrává ve chvíli, kdy už bylo téměř jasné, že Německo z války odejde jako poražená velmoc. Tisíce uměleckých děl, které nacisté pro Hitlerovo připravované muzeum nakradli, ukryli neznámo kde. A tak se vybraní ředitelé muzeí, kurátoři, historici ve vojenském mundůru vydávají na pouť za záchranou nesčetných památek.

Památkáři (foto: Cinemart)

Památkáři (foto: Cinemart)

Scénář vznikl na motivy knihy Roberta M. Edsela “Po stopách nacistických pokladů”. Clooney se pokusil z faktografické knihy udělat netradiční válečný film, který dramaticky ale i s humorem líčí cestu mužů, kteří jsou pro záchranu uměleckých památek ochotni i umřít. Nutno uznat, že se mu to do jisté míry podařilo.

Ti, kteří budou ve filmu hledat Hanebné parchanty budou samozřejmě do jisté míry zklamáni. Památkáři jsou film v mnohém laskavý a chybí mu do značné míry potřebný patos. Já osobně ale na něm právě tuto kombinaci považuji za velmi zajímavou a osvěžující.

Památkáři (foto: Cinemart)

Památkáři (foto: Cinemart)

Díky tomu filmu schází část potřebných emocí a identifikace. To mu také zahraniční recenzenti vyčítají nejčastěji. Ve filmu bych ale přesto našel minimálně dvě scény, které dojemné jsou. A pouze v jednom případě v ní hraje roli smrt jednoho z party Památkářů.

Památkáři (foto: Cinemart)

Památkáři (foto: Cinemart)

Clooney si evidentně navzdory tématu odpočinul od velevážných témat a předkládá nám válečnou komedii, která zaujme i pobaví. Už samotný netypický mix žánru by mohl být pro mnohého diváka návštěvou v neprozkoumaných filmových vodách.
[usr 6]

Jakub Gutt, totalfilm.czicon_csfd
foto: Cinemart © 2014

Památkáři
The Monuments men
Drama / Dobrodružný / Komedie / Válečný
USA, 2014, 119 min
premiéra: 27. 2. 2014 (Cinemart)

Režie: George Clooney
Předloha: Robert M. Edsel (kniha), Bret Witter (kniha)
Scénář: George Clooney, Grant Heslov
Kamera: Phedon Papamichael
Hudba: Alexandre Desplat
Hrají: Matt Damon, George Clooney, Cate Blanchett, Bill Murray, John Goodman, Jean Dujardin, Hugh Bonneville, Bob Balaban, Sam Hazeldine, Justus von Dohnányi, Lee Asquith-Coe, Luc Feit, Dimitri Leonidas, Alexandre Desplat, Udo Kroschwald, Zahary Baharov, Serge Hazanavicius, Grant Heslov

Památkáři poster

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast