Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

FURIOSA: SÁGA ŠÍLENÉHO MAXE MÁ FINÁLNÍ TRAILER. VSTUPENKY JSOU JIŽ V PŘEDPRODEJI.

MFF KV | Kmen vyžaduje soustředění – nabízí však nekonvenční a šokující zážitek

Ještě ve středu máte možnost vidět v rámci Zvláštního uvedení ukrajinský snímek Kmen (Plemya). Film o mladíkovi z internátní školy hluchoněmých natočil režisér Myroslav Slaboshpytskiy. Naprosto šokující děj krouží kolem skupinky mladých mužů bez jakýchkoliv skrupulí a dvou dívek, které si při vydělávají prostitucí. Náš hrdina se do jedné z nich zamiluje a odchyluje se díky tomu od party. To se chlapcům pochopitelně nelíbí. Vygraduje to v závěrečný konflikt, který končí fatální událostí.

Banner_KV_hlavní strana2

Kmen (foto: 24fpsverite)

Kmen (foto: 24fpsverite)

Šokující děj, který nutí některé slabší povahy opustit sál není ale to nejdůležitější. Zajímavý je především způsob zpracování. Ve filmu se nemluví, pouze znakuje. Neobsahuje titulky ani žádná vysvětlení. Od diváka tedy vyžaduje maximální soustředění. Díky dobrému scénáři a režii lze ale bez problémů dění na plátně do puntíku pochopit.

Kmen (foto: UCA)

Kmen (foto: UCA)

V druhé polovině filmu dokonce zapomenete, že neslyšíte dialogy. Vše doplňuje sugestivní a přesná kamera, která jakoby hrdiny sledovala za nás. Občas má trochu špionský nádech. Po většinu času ale bez exhibicí pozoruje. Syrovost a přirozená krása erotických scén kontrastuje s odpudivým způsobem života, jaký vedou hlavní hrdinové.

Kmen (foto: UCA)

Kmen (foto: UCA)

Druhá polovina filmu rozhodně není pro slabší povahy. Mezi zobrazovanými těžce surovými scénami vyniká především potratová, kdy jedna z dívek neuvěřitelně trpí při improvizovaném domácím potratu v koupelně. Všechno tohle ale není nic proti konci, který je natolik surový a šokující, že zcela zastíní hollywoodské násilné scény plné krve a detailů. Moc toho vidět není, ale bohatě, přebohatě to stačí.

Kmen (foto: UCA)

Kmen (foto: UCA)

Na tomto filmu překvapuje s jakou samozřejmostí se některé věci na plátně dějí. Ať už to platí o konání hrdinů nebo režii Myroslava Slaboshpytskiyho. Jednoznačně jde ale o jeden z nejzajímavějších a nejrozporuplnějších filmů letošního ročníku. Těžko říct, zda šlo Slaboshpytskiymu o touhu šokovat nebo jde o způsob dokonale promyšleného sdělení. Názor si můžete udělat sami.

Poslední projekce: 623 – 9.7.2014, 15:30, Malý sál icon_csfd

MS, totalfilm.cz
foto: UCA, 24fpsverite

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast