Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

FURIOSA: SÁGA ŠÍLENÉHO MAXE MÁ FINÁLNÍ TRAILER. VSTUPENKY JSOU JIŽ V PŘEDPRODEJI.

Recenze | Colin Firth exceluje v Allenově Kouzlu měsíčního svitu

V milionářské vile na azurovém pobřeží se ocitá inkognito světoznámý mág a iluzionista Stanley alias Wei Ling Soo (Colin Firth), aby se svým přítelem odhalil domnělou podvodnici, slečnu Sophii (Emma Stone), která své okolí fascinuje okultními schopnostmi, nad kterými zůstává rozum stát.

Kouzlo měsíčního svitu (foto: HCE)

Kouzlo měsíčního svitu (foto: HCE)

Každý rok putuje do světových kin jedna novinka Woodyho Allena. Slavný tvůrce dává svým obdivovatelům neochvějnou jistotu. Mohou se vždy těšit na nový film, který stále drží Allenovu kvalitativní laťku. Komedie Woodyho Allena jsou značkou, která vytváří už téměř samostatný subžánr. Stačí film chvíli sledovat a znalci ví. Ano, tenhle film stoprocentně napsal a natočil Woody Allen.

Kouzlo měsíčního svitu (foto: HCE)

Kouzlo měsíčního svitu (foto: HCE)

Po výletech do Paříže, Říma či do slzavého údolí Jasmíny se vydáváme do Francie. Nádherné lokace, vkusné vily s bazény a pomalu plynoucí čas na počátku 20. století. Prostě ideální místo pro komedii, která jakoby zcela vypadla ze své doby. Krom toho, že mohla být klidně natočena před 80. lety připomíná svou romantickou a crazy zápletkou filmy z naší první republiky. Emmu Stone by tak klidně mohla nahradit Nataša Gollová a Colina Firthe Oldřich Nový.

Kouzlo měsíčního svitu (foto: HCE)

Kouzlo měsíčního svitu (foto: HCE)

Zřejmě tedy tušíte, že Stanley k dívce, ke které z počátku cítí značný despekt později zahoří city nejvroucnějšími. Allen opět vytvořil brilantní dialogy, které je radost poslouchat.

Ale co je na téhle letní a velmi milé komedii nejlepší? Jednoznačně Colin Firth. Díky režisérovi a autorovi scénáře má co hrát. Hraje arogantní a poněkud nabubřelou postavu, která má za každých okolností pravdu a poslední slovo. A s jakou lehkostí Firth interpretuje i některé na první pohled konstrukčně složitější sdělení! Uráží leckoho, sráží všelicos, ale vždy s velkou grácií.

Kouzlo měsíčního svitu (foto: HCE)

Kouzlo měsíčního svitu (foto: HCE)

Ovšem nejgeniálnější scéna přichází v závěru filmu, kdy si Stanley Sophii namlouvá. Dělá to tak hulvátsky a nešikovně, že se jedná bezpochyby o scénu, která časem vstoupí do filmové historie. Zajdu ve svém obdivu k Firthovi dokonce tak daleko, že zde utrousím poznámku o potenciálním zaslouženém Oscaru za tuto skvělou roli. Samozřejmě všichni víme, že Akademie™ ceny za komedie udílí jen velmi zřídka, ale tady by to za zvážení skutečně stálo. Dílem je to vzhledem k zmíněným skutečnostem zásluha Woodyho Allena, který prostě umí psát sarkastické vtípky.
[usr 8]
Kouzlo měsíčního svitu patří v letošní letní nabídce k vrcholu. Měl jsem z něj stejně skvělé pocity, jako z Love Songu, který také přináší lehký letní úsměv, který dlouho vydrží.
Mistr Allen je stále ve formě.

Martin Staněk, totalfilm.czicon_csfd
foto/video: HCE © 2014

Kouzlo měsíčního svitu
Magic in the Moonlight
Premiéra: 7. 8. 2014 (HCE)
Romantický / Komedie / Drama
USA, 2014, 109 min

Režie: Woody Allen
Scénář: Woody Allen
Kamera: Darius Khondji
Hrají: Emma Stone, Colin Firth, Simon McBurney, Eileen Atkins, Marcia Gay Harden, Hamish Linklater, Jacki Weaver, Erica Leerhsen, Jeremy Shamos

KouzloMesicnihoSvitu_plakat_WEB

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast