Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

FURIOSA: SÁGA ŠÍLENÉHO MAXE MÁ FINÁLNÍ TRAILER. VSTUPENKY JSOU JIŽ V PŘEDPRODEJI.

Recenze | Fakjů pane učiteli – Zkažená úča po německu

Filmy ze školního prostředí patří k nejčastěji zpracovávaným námětům a mezi diváky jsou také nejoblíbenější. Německá teenagerovská komedie má několikaletou tradici. U našich západních sousedů patří tyhle filmy ke špičkám návštěvnosti. Za všechny stačí jen vzpomenout na poněkud jednoducho ale megaúspěšnou komedii Holky to chtěj taky.

Fakjů pane učiteli

Fakjů pane učiteli

Fakjů pane učiteli ale není primárně o teenagerovských eskapádách. Do popředí vyzdvihuje pana učitele. Nejblíž k němu má americká Zkažená úča s Camerone Diaz.
Zeki Müller (Elyas M’Barek) si odseděl trest za loupež, je venku a těší se, že si vyzvedne svůj lup, který mu jeho kamarádka svědomitě zakopala na staveništi. Mezitím ale na pozemku vyrostla školní tělocvična a Zeki má jedinou možnost. Musí se do školy infiltrovat. Podaří se a pomocí falešného vysvědčení se z recidivisty stane učitel.

Fakjů pane učiteli

Fakjů pane učiteli

Po nocích Zeki tajně kope tunel k zakopanému pokladu a mezitím učí. Používá velmi drastické, svérázné ale účinné metody. Rázem se z třídy plné odpadlíků stávají pilní studenti a ze Zekiho lepší člověk. Mladá kolegyně Lisi Schnabelstedtová (Karoline Herfurthová) Zekiho metodami opovrhuje, ale láska si nevybírá…

Nová německá komedie s originálním scénářem vydělala v německých kinech slušný balík, přišlo na ni přes 6 milionů diváků. To samozřejmě nic nevypovídá o kvalitě, ale tady se skutečně potkala s komerčním úspěchem.
Film má velmi slušný rozjezd, bez zbytečných okolků okamžitě víme s kým máme tu čest. Scénář nabízí přehršel vtipných dialogů i monologů. Nejsou tu žádné třeskuté vejšplechty, přesto je Fakjů zábavný a atraktivní film.

Fakjů pane učiteli

Fakjů pane učiteli

Pomáhá tomu i obsazení. Především hlavní hrdina je sympaťák jak se patří a pomáhá mu, že se nechová jako idiot, pouze pragmaticky a na povedené dětičky reaguje jako průměrný chlap.
To je vůbec hlavní deviza celého filmu. Postavy jsou uvěřitelné, na komedii až nezvykle prokreslené, aniž by byly pouhými komediálními karikaturami. Humor je tu místy velmi nekorektní, vulgární, ale ne fekální.

Fakjů pane učiteli

Fakjů pane učiteli

Jediným zásadnějším problémem filmu je přetažená stopáž. Bohatě by stačilo 90 minut, tvůrci ale film bez tří minut natáhli na dvě hodiny. Přesto patří Fakjů pane učiteli v našich kinech mezi nejlepší komedie letošního roku. Osobně se mi líbila mnohem víc než americká Zkažená úča.
[usr 7]

Martin Staněk, totalfilm.czicon_csfd
foto/video: Cinemart © 2014

Fakjů pane učiteli
Fack ju Göhte
Komedie
Německo, 2013, 117 min
Premiéra: 28. srpna 2014 (Cinemart)

Režie: Bora Dagtekin
Scénář: Bora Dagtekin
Kamera: Christof Wahl
Hudba: Michael Beckmann
Hrají: Elyas M’Barek, Karoline Herfurth, Katja Riemann, Jana Pallaske, Alwara Höfels, Jella Haase, Margarita Broich, Christian Näthe, Bernd Stegemann, Erdal Yildiz, Max von der Groeben, Laura Osswald

Fakju_pane_uciteli_poster_A1-page-001

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast