Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

FURIOSA: SÁGA ŠÍLENÉHO MAXE MÁ FINÁLNÍ TRAILER. VSTUPENKY JSOU JIŽ V PŘEDPRODEJI.

Recenze | Žena v černém se vrací a stále sází na atmosféru

Po dvouletém odpočinku se do kin vrací Žena v černém. Minule postrašila Daniela Radcliffa, tentokrát si vzala na paškál mladou učitelku a kupu malých dětí. Jedná se o nastavovanou kaši nebo je pokračování s podtitulem Anděl smrti dalším atmosférickým zářezem na hororovém poli?

Žena v černém (foto: Falcon)

Žena v černém (foto: Falcon)

V dnešní době si může natočit horor i tříleté dítě s telefonem. Stačí mu k tomu opuštěné místo, pár  lekaček, většinou démonický příběh a samozřejmě věta: Natočeno podle skutečné události. O to víc pak uvítáte, když se někdo nespoléhá na otevírání dveří v ložnici ala Paranormal Activity, ale vezme do ruky skutečnou filmovou kameru a začne děsit tíživou atmosférou.

To přesně nabídl první díl Ženy v černém. Nenašli jste tu žádné laciné lekačky, šlo se rovnou na věc. Žádná hodinová předehra, ať už strašení průvany nebo nečekaným skočením zvířete do záběru (zdravíme Chraň nás od zlého). Žena v černém řádila už od prvního záběru a bývalému Potterovi dala pořádně zabrat. A nelekala prvoplánově. Příběhové pozadí, strašidelný dům, ale i celý ostrov, který ještě ke všemu jednou za čas odřízne příliv, není zrovna místem, kde bych chtěl trávit dovolenou. Své o tom ví i hlavní protagonisté pokračování.

Žena v černém (foto: Falcon)

Žena v černém (foto: Falcon)

Dvě učitelky, společně s několika sirotky opouštějí bombardovaný Londýn a odjíždějí do domu Eel Marsh. Žena v černém je čeká s otevřenou náručí. Dvojka si udržuje stejně děsivou atmosféru, jako její předchůdce. Duch terorizující malé děti sice není ničím originálním, společně s interiérem domu, ale pořád skýtá mnoho možností.

Žena v černém (foto: Falcon)

Žena v černém (foto: Falcon)

Děj se soustředí především na mladou učitelku Eve Parkinsovou a sirotka Alfieho, se kterými Žena v černém rozehraje příběhovou paralelu z prvního dílu a zajímavým způsobem jej rozvíjí. Klopýtnutím v atmosféře je pak podzápletka s vojákem Harrym.

Žena v černém (foto: Falcon)

Žena v černém (foto: Falcon)

Po odchodu skupinky z ostrova je jasně zřetelná symbióza domu a Ženy v černém – jedno bez druhého není tak děsivé a film tu sklouzne do lekacího průměru. Naštěstí pro nás se pak finále odehraje opět na našem oblíbeném ostrůvku. Atmosféra nedosahuje kvalit jedničky, ale vrací se ke standardu rozehraném na začátku filmu.

  • 60%
    Režie - 60%
  • 50%
    Scénář - 50%
  • 70%
    Kamera - 70%
  • 50%
    Herci - 50%
  • 70%
    Hudba - 70%
60%

Žena v černém 2 - Anděl smrti

Pokračování Ženy v černém občas postrádá chladivé mrazení, které jsme pociťovali při sledování prvního dílu, i tak ale dokáže vyděsit a vygradovat napětí. Po šaškování s ruční kamerou je tu konečně další horor, který na to jde pěkně postaru. Pokud nevíte co s načatým večerem, Anděl smrti může nabídnout řešení. V hororovém žánru nijak nevyčnívá, ale ani zcela nezapadá.

Sending
User Review
4.67 (3 votes)
Petr Račko, totalfilm.czicon_csfd
foto/video: Falcon © 2015

Žena v černém 2: Anděl smrti
The Woman in Black: Angel of Death
Drama / Horor / Thriller
Velká Británie, 2014, 98 min
Premiéra: 12. února 2015 (Falcon)

Režie: Tom Harper
Scénář: Jon Croker, Susan Hill
Kamera: George Steel
Hudba: Marco Beltrami, Brandon Roberts
Hrají: Phoebe Fox, Jeremy Irvine, Helen McCrory, Oaklee Pendergast, Adrian Rawlins, Ned Dennehy

film-plakat-orig-zena-v-cernem-2

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast