Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

VÍTÁME VÁS NA NAŠEM NOVÉM WEBU. VĚŘÍME, ŽE SE VÁM TU BUDE LÍBIT.

Recenze | Slibný debut – Lovci a oběti mají přesah a nenudí

Každoročně vzniká v naší malé zemi opravdu velké množství hraných snímků. To je dobrá zpráva. Horší je už jejich velmi rozdílná obsahová i technická kvalita. A každý nový debut po zkušenostech z posledních let (Maturita, Šťastná) děsí kritiky i některé diváky. Lovci a oběti jsou debutem dokonce dvojitým. Scénář napsal producent snímku Milan Sluka a režíroval zpěvák a hudebník Marcus Benois Tran. Oba pánové naštěstí evidentně věděli, co dělají a přestože má film své penzum chyb, jako celek patří rozhodně k tomu lepšímu, co jsme letos v českých kinech mohli vidět.

Lovci a oběti

Lovci a oběti

Nejsilnější je tentokrát námět. Zkrachovalý podnikatelský projekt a mladík, který se dostane do soukolí dluhů, exekucí, vymahačů a nakonec i za hranu zákona. Okolnosti donutí Jakuba (Martin Kraus) svou nelehkou situaci řešit. Když už se zdá, že se mu podaří z pekla dostat, přichází pokaždé další rána a pád. Potká ale podnikatele (Tomáš Hanák), který se mu rozhodne pomoci. Společnými silami se nakonec gangsterům, vymahačům i nemorálním právníkům dostanou na kobylku. Ale jak známo – lidé jsou nepoučitelní…

Scénář se snaží věrně ukázat, jak to chodí v podsvětí, u „advokátů“, kteří se pohybují daleko za hranicí morálky, napovídá leccos o „neúplatnosti“ některých policistů. Daří se to. Navíc ukazuje i psychický tlak na jednotlice, který těžká životní situace tohoto typu přináší.

Lovci a oběti

Lovci a oběti

Přesto se tvůrci snažili film odlehčit a zatraktivnit. Lovci a oběti tedy ve výsledku nejsou depresivní film. Akčních scén je tu na můj vkus poněkud víc, než bylo třeba. Marcus Tran se zřejmě snažil ukázat, že je umí natočit. A skutečně většina bitek (profesionální zápasníci) nevypadá vůbec směšně. Je to dobrá zpráva, protože obecně se říká, že Češi tohle prostě neumí… V první polovině filmu se tu a tam navíc objeví i fungující vtip. A ani nevadí, že s tématem filmu úplně nesouvisí.

Lovci a oběti

Lovci a oběti

Trochu mi vadila určitá rozpolcenost výtvarné stránky. Technicky je tu všechno v pořádku, ale je tu několik scén, kde probíhají hrátky s kamerou, střihem, filtry a ne vždy je to úplně na místě.
Obsazení je velmi dobré. Martin Kraus se opravdu snaží. Civilní tvář pomáhá zapomenout na jeho četná seriálová angažmá. Tomáš Hanák nezklame nikdy a potěší i pár minut s Karlem Heřmánkem starším.

Lovci a oběti

Lovci a oběti

Zapomenout nelze ani na povedenou hudbu, kterou (jak jinak) napsal sám režisér Marcus Benois Tran. Soundtrack je nevtíravý, dramatický, místy dynamický. Opisuje vlastně dokonale dějovou linku filmu.

  • 70%
    Režie - 70%
  • 70%
    Herci - 70%
  • 65%
    Kamera - 65%
  • 65%
    Scénář - 65%
  • 75%
    Hudba - 75%
70%

Lovci a oběti (2015)

Lovci a oběti mají prokazatelně pár technických i scénáristických chyb. Ovšem debut je to více než slibný. Navíc téma velmi rezonuje a je až s podivem, že s ním filmaři přicházejí až nyní. Českých filmů, jak už bylo řečeno, vzniká každoročně slušný balík. Na většinu se ale za pár týdnů zapomene.
Lovci a oběti se snaží o přesah a poselství. Mentorství neženou až na dřeň a budou zcela jistě bavit i školáky, za kterými by (mimo jiné) producent s filmem rád zamířil. Jedno je jisté – Lovci a oběti nejsou zbytečný film.

Martin Staněk, totalfilm.czicon_csfd
foto/video: Nero Productions © 2015

Lovci a oběti
Hunters and Victims
Akční / Drama
Česko, 2015, 104 min
Premiéra: 26.03.2015 A-Company CZ

Režie: Marcus Benois Tran
Scénář: Milan Sluka
Kamera: Daniel Šperl, Vladimír Straka
Hudba: Marcus Benois Tran
Hrají: Martin Kraus, Tomáš Hanák, Jaromír Nosek, Jakub Mohamed Ali, Martin Písařík, Karel Heřmánek jr., Karel Heřmánek, Marek Vašut, Ivan Vyskočil, Zdeněk Podhůrský, Nikol Kouklová, Veronika Freimanová, Zdeněk Mahdal, Eki Sluková, Eva Staškovičová, Josef Vrána, Marcus Benois Tran, Eva Decastelo, Sarah Bočková, Jay Diesel, Kateřina Hrachovcová-Herčíková

800x400

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast