Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

FURIOSA: SÁGA ŠÍLENÉHO MAXE MÁ FINÁLNÍ TRAILER. VSTUPENKY JSOU JIŽ V PŘEDPRODEJI.

Recenze | Insidious 3 – je nejslabší z celé série

Třetí díl populární hororové série s ústřední postavou Elise Rainierové (Lin Shaye) může vidět i divák, který je touto sérií zatím netknut. Jedná se totiž o prequel a vše se tu odehrává pár let před událostmi rodiny Lambertových.

 

Insidious 3 foto Falcon

Blumhouse production je studio, které má na kontě řadu neotřelých hororů, ale třeba také oscarový Whiplash. Pokud byly některé dřívější tituly BP neotřelé, o trojce Insidious se to už bohužel tvrdit nedá. Stále má velmi slušnou atmosféru, ale prequel přináší bohužel i spoustu hororových klišé, včetně mnoha stereotypních konstrukcí.

Máme tu mladou dívku, která se chce spojit se zemřelou matkou, ale omylem se spojí s něčím opravdu děsivým. Jde po ní démon, který ji chce přetáhnout do světa temnoty a Elise tu funguje, jako její zachránkyně.

Insidious 3 (foto: Falcon)

Insidious 3 (foto: Falcon)

Krom rozvleklosti v prvních 30 minutách tu je pár WTF drobností, na které jsme v této sérii dosud zvyklí nebyli. Dívka se vyděsí, uvědomí si, že je něco špatně a vzápětí zhasne a jde si lehnut. Za normálních okolností by si zřejmě každý z nás rozsvítil a z ložnice se úprkem přesunul aspoň do kuchyně, když už ne z bytu. Podobných vejšplechtů je tady víc, ale scény typu něco šramotí ve sklepě, musím se tam jít podívat, i když je dole prasklá žárovka, to bych v Insidious opravdu nečekal.

Jedinou opravdu silnou veličinou v Insidious 3 je právě postava Elise Rainierové. Herečka Lin Shaye je sama o sobě velmi charismatickou osobností a prequel série vytahuje nahoru. Bohužel vsuvka se  dvěma ghostbustery posunuje film na hranu parodie a to tvůrci asi v úmyslu neměli.

  • 40%
    Režie - 40%
  • 60%
    Herci - 60%
  • 60%
    Kamera, vizuál - 60%
50%

Pouze několik úvodních vět

James Wan odešel a s ním i náboj, který měly předchozí díly. Přesto zůstává Insidious 3 nad běžným hororovým průměrem. To ale neznamená nic světoborného, protože ten už je řadu let velmi tristní.

Martin Staněk, totalfilm.czicon_csfd
foto/video: Falcon, Sony Pictures © 2015

Insidious 3: Počátek
Insidious 3
Horor
USA, 2015, 97 min
Premiéra: 4. 6. 2015 Falcon

Režie: Leigh Whannell
Scénář: Leigh Whannell
Kamera: Brian Pearson
Hudba: Joseph Bishara
Hrají: Lin Shaye, Leigh Whannell, Angus Sampson, Dermot Mulroney, Stefanie Scott, Steve Coulter, Hayley Kiyoko, Corbett Tuck, Tom Fitzpatrick, Ele Keats, Ruben Garfias

Insidious 3 plakat

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast