Recenze | Terminátor: Genisys – Jako akční jednohubka fajn, fanoušci nadšení nebudou

Terminátorovi přijdete nejvíc na chuť tehdy, kdy ho nebudete brát jako Terminátora. Jako akční jednohubku, jako například Pád Bílého domu nebo Hercules z minulých let, by to snad šlo. Jenže nejsme slepí, abychom na tuhle hru přistoupili. Ani nesmíme. Pokračování terminátoří ságy totiž spoléhá přesně na to, že jdete jen na Arnolda Schwarzeneggera ve své nejznámější roli a nic víc vlastně nepotřebujete. To je od tvůrců tak nechutný kalkul, že při sledování předkládaného příběhu se vám bude chtít brečet.

Terminátor Genisys (foto: CinemArt)

Terminátor Genisys (foto: CinemArt)

Stará tvář T-800 (Schwarzenegger) je ten nejmenší problém. Příběh nás zavede do děje prvního dílu, kde ale pobíhá i T-1000 z dílu druhého. Není to zde vůbec vysvětleno, stejně jako přítomnost dalšího T-800, který doprovází Sarah Connor už od dětství. Takže ne nostalgické pomrkávání na diváky, ale chabý pokus o kulervoucí záběry souboje starého a mladého Arnolda či honička s tekutým T-1000, jehož jediným údělem ve filmu je snad „cool“ scéna, při které si uřízne ruku a hodí ji jako oštěp. Protivníci nebudí strach a jsou velice snadno sprovozeni ze světa. Všechno si musíte vysvětlit časovými paradoxy a nikdo to po vás ani nežádá.

Odhalený twist s Johnem Connorem je sice jeden z těch lepších nápadů ve filmu, ale je tu další problém. A to je skoro celé obsazení. Do akčního filmu sice nepotřebujete umět napodobit růst rajčete, ale nějaké to charizma a sympatie vám chybět nesmí. A to Emilia Clarke, Jai Courtney nebo Jason Clarke nenabízí. Díky bohu ale nezklamává Arnold Schwarzenegger. Jeho Terminátor je sice v odlehčenějším duchu, na pomezí druhého a třetího dílu, ale nesklouzává do sebeparodie, jako skoro všechny Schwarzeneggerovy po-politické role.

Terminátor: Genisys (foto: CinemArt)

Terminátor: Genisys (foto: CinemArt)

Akční a triková revoluce ala James Cameron se samozřejmě nekoná. Triky jsou solidní, ale jako zbytek filmu hrají na jistotu a nenabízí nic zajímavého. Alan Taylor by sice strašně chtěl ukázat něco neuvěřitelného, výbuchy jsou na scéně už od prvních vteřin, ale nedaří se mu to. Vznikne z toho pak například honička s vrtulníky, kde už opravdu párkrát zakroutíte očima.

  • Režie - 50%
    50
  • Scénář - 45%
    45
  • Herci - 55%
    55
  • Vizuál a kamera - 60%
    60

Terminátor: Genisys (2015)

Genisys pořád stojí na hraně snesitelnosti, i když lehce nadprůměrné hodnocení z našich prvních dojmů velice rychle opadává. Fanoušci Terminátorů nejspíš nadšení nebudou. Ostatní nechť čekají akční jednohubku, která stojí na základech vynikajících filmů a snaží se na nich parazitovat. Což někomu může stačit.

55 %
Vaše hodnocení filmu: 2.8 (4 hlasů)
Sending
Petr Račko, totalfilm.cz
foto/video: CinemArt © 2015

Terminator Genisys
Terminator: Genisys
Sci-Fi / Akční / Thriller / Dobrodružný
USA, 2015, 126 min
Premiéra: 9. 7. 2015 (CinemArt)

Režie: Alan Taylor
Scénář: Laeta Kalogridis, Patrick Lussier
Kamera: Kramer Morgenthau
Hudba: Lorne Balfe
Hrají: Emilia Clarke, Arnold Schwarzenegger, Jason Clarke, Jai Courtney, J.K. Simmons, Dayo Okeniyi, Aaron V. Williamson, Matt Smith, Byung-hun Lee, Sandrine Holt, Griff Furst, Teri Wyble, Brett Azar, John Edward Lee

Terminator_Genisys_Poster_web

  1. Visitor Rating: 5 Stars

    Reagovat na tento komentář
  2. Visitor Rating: 4 Stars

    Reagovat na tento komentář
  3. Visitor Rating: 2 Stars

    Reagovat na tento komentář

Napište nám co si myslíte

Nebojte, Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Rating