Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

FURIOSA: SÁGA ŠÍLENÉHO MAXE MÁ FINÁLNÍ TRAILER. VSTUPENKY JSOU JIŽ V PŘEDPRODEJI.

Recenze | Everest bere dech – spíš ale sama hora než film

Filmy vznikající podle skutečných událostí jsou většinou silné příběhy. Ale ne vždy se podaří zpracovat je dostatečně filmařsky přesvědčivě. Everest skončil někde v půli cesty. Přestože se řemeslně jedná o špičkovou filmařinu, trpí novinka přemírou postav a rušícími úprky od podstatného. Přesto Everest stojí za to, obzvlášť pokud se vydáte do Imaxu a nasadíte 3D brýle.

Everest (foto: CinemArt)

Everest (foto: CinemArt)

Baltasar Kormákur má za sebou docela bohatou filmografii. Naposledy jsme viděli akční 2 zbraně. Everest je jednoznačně posunem vzhůru. Jak výškově, tak filmařsky. V Kormákurově filmografii je to snímek nejkompaktnější. Režisér se snaží sloužit celku a nepředvádí nějaké rušivé výstřelky a úlety.

[pullquote align=“left“ cite=““ link=““ color=““ class=““ size=““]V roce 1996 při sestupu z vrcholu zahynulo při nenadálé sněhové bouři několik horolezců.[/pullquote]
Everest čerpá ze skutečné události. V roce 1996 při sestupu z vrcholu zahynulo při nenadálé sněhové bouři několik horolezců. O události vzniklo několik knih a příběh přeživších je obecně známý. Pod filmovým Everestem je překvapivě docela těsno. Na vrchol totiž míří několik komerčních expedic. Jednu vede Rob Hall (Jason Clarke), druhou Scott Fischer (Jake Gyllenhaal). Do děje promluví i další horský vůdce Guy Cotter (Sam Worthington). V základním táboře to vše jistí Emily Watson. V každé expedici leze x horolezců, které hrají poměrně renomovaní herci (Josh Brolin) a aby toho nebylo málo, odskakujeme ještě za drahými polovičkami Roba Halla (Keira Knightley) a Becka Weatherse (Robin Wright).

Everest (foto CinemArt)

Everest (foto: CinemArt)

Jestli se v tom teď trochu ztrácíte, tak jste právě kápli na jeden ze zásadních problémů celého filmu. Everest má totiž zbytečně moc postav, které tříští naši pozornost. Absolutně nevhodná jsou především momenty „zoufalých manželek“, které doma čekají, zda se jim jejich drazí manželé z nehostinných končin vůbec vrátí.

Everest (foto: CinemArt)

Everest (foto: CinemArt)

[pullquote align=“right“ cite=““ link=““ color=““ class=““ size=““]Ano, i v Everestu si Gyllenhaal sundá tričko…[/pullquote]
Vizuální zážitek a kamera jsou určitě hlavními důvody proč film nevynechat. Ovšem chybí tomu šťáva. Sice se celou dobu budete bavit, ale výraznější zářez ve vás tahle novinka nezanechá.
Hercům vládne Jason Clarke, pro kterého je Everest určitě velmi podstatným filmem. I Jake Gyllenhaal může být diváckým magnetem a jeho obsazení určitě bylo kalkulem směrem k ženám. Nebudou zklamány. Ano, i v Everestu si Gyllenhaal sundá tričko a na plátně bude polonahý až nepatřičně dlouho. Takže krom milovníků vysokohorských scenérií, dramatu a romantických chvilek mysleli tvůrci opravdu na všechny. Díky tomu se z Everestu stal jednoznačně mainstream.

Everest (foto: CinemArt)

Everest (foto: CinemArt)

  • 65%
    Režie - 65%
  • 60%
    Scénář - 60%
  • 80%
    Kamera - 80%
  • 70%
    Herci - 70%
65%

Everest (2015)

O Everestu se v zásadě nedá říct nic špatného. Trpí neukočírovanou přemírou postav a snahou zavděčit se většinovému publiku. Na druhou stranu docela zručně naznačuje, do jaké míry jsou někteří jedinci schopni překonat sami sebe.

Martin Staněk, totalfilm.czicon_csfd
foto/video: © CinemArt 2015

Zajímavost: Lezecká sezóna 2014 na Everestu odstartovala skvěle a film byl tou dobou téměř kompletní. Ale 18. dubna se udála další tragédie, kdy 16 Šerpů přišlo o život pod lavinou. Obrovský kus ledovce se uvolnil z hory a skrze ledopád Icefall vytvořil trhlinu, která způsobila nenadálý pád laviny. Tato lavina byla největším neštěstím v historii Everestu. V tu dobu byla v základním kempu část štábu, která se připravovala na výstup na horu, aby natočila záběry pro dokončení filmu. Naštěstí nikdo ze členů štábu nebyl zraněn.

Everest
Dobrodružný / Drama / Thriller
Velká Británie / USA / Island, 2015, 121 min
Premiéra: 24. 9. 2015 CinemArt

Režie: Baltasar Kormákur
Scénář: William Nicholson, Simon Beaufoy
Kamera: Salvatore Totino
Hudba: Dario Marianelli
Hrají: Jason Clarke, Thomas M. Wright, Martin Henderson, Tom Goodman-Hill, Charlotte Bøving, John Hawkes, Naoko Mori, Michael Kelly, Todd Boyce, Emily Watson, Sam Worthington, Keira Knightley, Elizabeth Debicki, Josh Brolin, Jake Gyllenhaal, Vanessa Kirby, Robin Wright, Mia Goth, Ingvar Eggert Sigurðsson, Demetri Goritsas

Everest-poster-cz

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast