Daniel Brühl: “Role Nikiho Laudy jsem se bál, protože Rakušani nemají Němce rádi”

Na Febiofest dorazila další hvězda. Herec Daniel Brühl, kterého diváci znají z úspěšné německé komedii Good Bye, Lenin!, Hanebných panchartů a především z Rivalů, o kterých se na tiskové konferenci také mluvilo. Herecká hvězda ale do Prahy na Febiofest přivezla především předpremiéru filmu Kolonie, kde se Brühl objevuje po boku Emmy Watson. Na červeném koberci se herec za účasti fotografů a veřejnosti objevil v neděli večer.

Daniel Brühl

Daniel Brühl

Hned na začátku tiskové konference se novináři několikrát dotkli asi nejslavnějšího Brühlova snímku Rivalové, kde ztvárnil roli slavného závodníka Nikiho Laudy. “Byl to jeden z nejlepších zážitků, jaké jsem kdy při natáčení měl. Peter Morgan napsal jeden z nejlepších scénářů. Je to génius, tu rivalitu mezi hrdiny vykreslil opravdu výborně. Velmi jsem se bál, protože Rakušani nás nemají rádi. A já měl jako herec ztvárnit tuto rakouskou ikonu,” prozradil herec a dodává mimo jiné také ke své zvyklosti seznámit se se skutečným předobrazem hrdiny: “Není to pravidlo, že bych se vždy setkával s těmi skutečnými postavami. Někteří herci si myslí, že by je to při výkonu omezovalo. Niki Lauda je úplně jiný člověk než já. Měl jsem spoustu otázek a potřeboval jsem ho poznat. Herec se vždycky snaží té postavě přiblížit, ale nikdy to nemůže být stoprocentní. Ale toto setkání mi hodně pomohlo. Největší úleva byla, když jsem se dozvěděl, že se mu můj výkon líbil.”

Herec se ve vzpomínkách vrátil ke svému prvnímu známému filmu Good Bye, Lenin! a prozradil, že mu nastartoval mezinárodní kariéru: “Všechno se to odehrávalo postupně. Nastartoval to film Good Bye, Lenin! Dostal jsem tehdy Evropskou cenu. Nečekali jsme, že bude tento film takhle úspěšný. Ale ta myšlenka filmu funguje univerzálně a zejména v zemích s podobnou historií. A navíc ten film jsme udělali ve správnou dobu. V době, kdy vládla nostalgie po východu. Teď by ten film asi nefungoval tak dobře. Po premiéře se o mne začali zajímat agenti. Je to takový domino efekt a postupně se to rozjelo. Quentinu Tarantinovi se líbily moje filmy Good Bye Lenin a Občanská výchova. I Christopheru Waltzovi to tehdy nastartovalo kariéru.”

Štefan Uhrík (progr. ředitel Febiofestu) a Daniel Brühl

Štefan Uhrík (progr. ředitel Febiofestu) a Daniel Brühl

Daniel Brühl také zmínil, že ho téma filmu musí enormně zajímat, tak jako v případě novinky Kolonie: “Jednou jsem pracoval s režisérem filmu Kolonie  Florianem Gallenbergerem a on mi poté zmínil, že ho téma našeho filmu zajímá a pracuje na něm. Moji rodiče byli před lety v kontaktu s chilskými uprchlíky. Zaujalo mne to téma a šokovalo. Už tenkrát. I to, že Německo pro tuto kolonii neudělalo téměř nic. Ve filmu je pouze 50% krutosti, co se tam odehrávalo. Setkání s člověkem, který se tam narodil a vyrůstal tam, pro mne bylo velmi důležité.”

Herec se dotkl také možnosti vlastního režírování: “Čím déle hraji, tím víc si uvědomuji, jak je obtížné natočit dobrý film. Je to opravdu velmi těžké, musí vytrvat a odolávat tlakům. Na druhou stranu mi samozřejmě vadí, jak jsem trochu omezen v tom, co můžu ovlivnit. Vloni jsem se připojil k jedné produkční společnosti. Díky tomu můžu ovlivňovat nějaké projekty. Nemusím v tom filmu hrát. Stát se režisérem, to je samozřejmě můj sen, ale možná tak až za 10 nebo 20 let.”

Kolonie - Daniel Brühl

Kolonie – Daniel Brühl

Krátce se věnoval také účasti v marvelovské novince Captain America: Občanská válka: “Člověk už nemusí žít v Los Angeles, aby pracoval s americkou produkcí. Důležitý je teď hlavně Londýn, kde se odehrávají důležité schůzky. Film Captain America: Občanská válka jsme natáčeli hrozně dlouho. V pauzách jsem se velmi nudil a chtěl jsem se do Evropy vrátit. Captain America je něco úžasného, chtěl jsem to zažít. Když jsem byl na place, cítil jsem se jako malý kluk.”

-red-

  1. […] čtěte také: Daniel Brühl: Role Nikiho Laudy jsem se bál […]

Comments are closed.