Recenze | Než jsem tě poznala vylepšuje pověst slaďárnám

Je to šokující zjištění. Za pár let mi bude 40. A doposud jsem všechny zaručeně úžasné adaptace světových romantických bestsellerů nebral vážně. Jak bych taky mohl! Ono totiž téměř pokaždé je v šablonovité předloze něco špatně. Natož pak v adaptaci, která tomu všemu nasadí korunu. Často za doprovodu až moc tklivých tónů a přeslazených dialogů.

Než jsem tě poznala (foto: Forum Film)

Než jsem tě poznala (foto: Forum Film)

Louise (Emilia Clarke) ztratila práci. Will (Sam Claflin) ztratil vše. Upoután na invalidním vozíku čeká na pátou pracovní sílu, která mu pomůže zvádnout nekonečně dlouhé chvíle v jeho bytě. Louise k němu vtrhne jako bouře na klidné moře. A ačkoliv je její temperament ze začátku na Willa možná až příliš silný, najde si k ní cestu. Tu holku totiž mají rádi všichni. Pro její velké srdce i bezprostřednost. A i ona ve Willovi postupem času nachází ryzost a dobrotu, skrytou pod nánosem zahořklosti z vlastního osudu…

Než jsem tě poznala (foto: Forum Film)

Než jsem tě poznala (foto: Forum Film)

Dobrý scénář

Z pracovních důvodů jsem za ta léta toho viděl hodně. Ať to byly odporně přímočaré příběhy Nicholase Sparkse nebo všemožné dystopické ságy, které nakonec vždy řešily spíš milostný trojúhelník než konec světa.

A teprve dnes! Ano, teprve dnes jsem vytáhl kapesníček a nechal se bavit a dojmout. Dáma jménem Jo Jo Moyesová evidentně napsala celkem obstojnou předlohu, jinak by na ni nemohla postavit vlastní a hlavně úžasně vtipný a pohromadě držící scénář. Dvěma ústředním postavám Louisy a Willa propůjčila vlastnosti, které oba hlavní herci mohli pevně uchopit.

Skvělý výkon Emilie Clarke

Chválím především Emilii Clarke! To co na plátně předvádí představitelka drsné Daenerys z Hry o trůny je neuvěřitelné. Tak kouzelnou ženskou postavu, která není hloupá, je svá, vtipná a krásná! A ten úsměv? Naprosto odzbrojující! Hlavní ženská postava tady táhne celý děj i film. Sam Claflin pochopitelně sekunduje víc než slušně. Ale už jeho samotný statut ve scénáři mu pochopitelně neumožňuje rozbalit to stejně jako Emilia.

Perlička: Přítele hlavní hrdinky hraje Matthew Lewis, představitel Nevilla v sérii Harry Potter. Budete překvapeni, jak teď vypadá!
Než jsem tě poznala (foto: Forum Film)

Než jsem tě poznala (foto: Forum Film)

Žádné citové vydírání

Co musím pochválit především, je absolutní absence citových vydíraček. Kapesník vytáhnete opravdu až na samém závěru. Vše funguje naprosto přirozeně. Ač jsou příběhové karty rozdány docela drsně, tenhle film opanuje spíš všudypřítomný humor. Emilia Clarke by si rozhodně zasloužila nějakou slušnou nominaci. I když akademici v tomhle rybníku téměř nikdy neloví. Je to škoda.
  • Režie - 75%
    75
  • Scénář - 80%
    80
  • Herci - 90%
    90
  • Hudba - 80%
    80
  • Kamera - 80%
    80

Než jsem tě poznala (USA, 2016)

Než jsem tě poznala je špička v rámci žánru. A rozhodně jedna z nejlepších romantik, co pamatuju. Pánové, tentokrát s jděte. Bez řečí a úšklebků. Užijete si to totiž taky.

80 %
Martin Staněk, Totalfilm.czicon_csfd
foto/video: Forum Film © 2016

Než jsem tě poznala
Me Before You
Drama / Romantický
Jazyk originálu: angličtina
USA, 2016, 110 min
Premiéra: 30. 6. 2016 Forum FilmRežie: Thea Sharrock
Předloha: Jojo Moyes (kniha)
Scénář: Jojo Moyes
Kamera: Remi Adefarasin
Hudba: Craig Armstrong
Hrají: Emilia Clarke, Sam Claflin, Brendan Coyle, Matthew Lewis, Charles Dance, Vanessa Kirby, Jenna Coleman, Janet McTeer, Muzz Khan, Amber Elizabeth, Chuku Modu, Stephen Peacocke

Nez-jsem-te-poznala_cz-poster

  1. […] čtěte také: Než jsem tě poznala vylepšuje pověst slaďárnám […]

    Reagovat na tento komentář
  2. Knihu jsem nečetla a na film se mi moc dívat nechtělo. Nakonec jsem se k tomu dokopala a toho čeho jsem se bála se uskutečnilo. Asi po hodině filmu jsem se začala modlit ať ta zbývající hodina uplyne co nejrychleji.
    Film je velmi podobný jako hvězdy nám nepřály. A to mě od shlédnutí filmu odrazovala. Nevím jaká kniha vyšla dřív ale hvězdy byli podle mě více záživné. Hned od začátku jsem věděla jak to skončí ale doufala jsem že ho nakonec přesvědčí ale to se nestalo. Ne všechno má svůj happyend ale prostě tenhle film mi nesedl už od začátku. Neříkám že scénář byl nejhorší – slzy v očích jsem na konci měla ale nebyl to vodopád jako u hvězd….

    Herecký výkon ale musím ocenit ! Film se tak nějak povedl a asi jsem jediná komu prostě nesedl

    Reagovat na tento komentář
    • Dagmar Grobárová 4.8.2016, 10:03

      Také jsem doufala, že ho přesvědčí, ale ne kvůli nějakému happyendu, ale kvůli morálním hodnotám. Eutanazie dostala zelenou a to mě velice mrzí. Život je Boží dar a nevíme přeci dne ani hodiny… Nikdo nemá právo rozhodovat o jeho ukončení ať už potratem či eutanazií. I na smrt nemocný, či handicapovaný člověk může být pro někoho nesmírným obohacením, jak jsme ve filmu viděli. Vždyť jí dal nový smysl života, protože porozuměl jejímu srdci a to přeci není málo.
      Dle mého názoru by mnohem dojemnější bylo, kdyby ho přesvědčila, aby do Švýcarska nejel a potom by zemřel třeba za týden na nějaký ten svůj kašel, či třeba na infarkt o svatební noci… Happyend by se nekonal a přitom by morální hodnoty zůstaly zachovány

      Reagovat na tento komentář

Napište nám co si myslíte

Nebojte, Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.