Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

FURIOSA: SÁGA ŠÍLENÉHO MAXE MÁ FINÁLNÍ TRAILER. VSTUPENKY JSOU JIŽ V PŘEDPRODEJI.

Recenze | Solo: Star Wars Story – western ve hvězdách

Solo: Star Wars story je zvláštní případ v antologii Star Wars. Ron Howard natočil film, který obsahuje obrovské množství odkazů na celou ságu. Odehrává se mezi Epizodou III. a Epizodou IV. Zároveň funguje ale jako samostatný film westernového typu, který si může bez větších problémů a znalostí užít třeba i divák, který dosud zůstal celou hvězdnou sérií nepolíben. Nakonec se tedy Solo stává plnohodnotným a povedeným filmem, ačkoliv to po výměně režiséra vypadalo, že studio má s filmem velké problémy. Údajně se jedná o nejdražší film celé ságy, protože Ron Howard nakonec přetočil 70% už hotového snímku. Náklady se tak podle serveru Variety vyšplhaly na astronomickou částku čtvrt miliardy dolarů.

Solo: Star Wars Story (foto: Falcon)

Mladý Han Solo (Alden Ehrenheich) žije na planetě Corellia, kde je v zajetí společně se svou dívkou Qi’rou (Emilia Clarke). Společně se snaží z planety utéct a nakonec se to podaří jen Hanovi. Pro svou milovanou dívku se ale chce vrátit. Na své cestě potká Tobiase Becketta (Woody Harrelson) s jeho pobočnicí Val (Thandie Newton) a pilotem Riem (Jon Favreau). Spolu s nimi musí získat kotraband pro Drydena Vose (Paul Bettany), který řídí Rudý rozbřesk. Za svůj podíl si chce pořídit loď a vrátit se pro Qi’ru. Ještě předtím ale potká chlupatého Chewbaccu, který se stane jeho nerozlučným přítelem.
Třešničkou na dortu je nalodění na legendární Millenium Falcon a setkání s Landem Calrissianem (Donald Glover).

[pullquote align=“right“ cite=““ link=““ color=““ class=““ size=““]Válečný film střídá western[/pullquote]V první řadě se nabízí srovnání s předchozím Rogue One. To byl čistě temný a válečný film. Solo ho v tom v žádném případě nenásleduje. Impérium tady stojí v pozadí a maximálně se o něm mluví. Solo: Star Wars Story nabízí především velkou zábavu. Kombinaci skvěle natočeného sci-fi v rámci celé série s komedií s perfektními hláškami.
Je až neuveřitelné, že po přetočení celého filmu zůstal celý příběh velmi kompaktní. Jednotlivé epizodky řeší spíš vztahy mezi zločineckými gangy a sledují vývoj postavy Hana Sola. Je to takové příjemné, odpočinkové a lehké dobrodružství s charismatickými herci.

[pullquote align=“left“ cite=““ link=““ color=““ class=““ size=““]Představitel Sola nezklamal[/pullquote]Nesmyslný odpor, který vzbudil Alden Ehrenheich u skalních fanoušků ságy byl zbytečný. Mladý herec ztvárnil Hana Sola přesně v duchu hereckého odkazu Harrisona Forda. Je vtipný, charismatický a nechybí mu šmrnc.
Samostatnou kapitolou je úžas, který svou prací na filmu vzbudil Donald Glover. Dá se říct, že jeho Lando Calrissian svou lehkostí převyšuje původního představitele Billa Dee Williamse.

Solo: Star Wars Story (foto: Falcon)

Emilia Clarke samozřejmě nemohla zklamat. Vývoj její postavy tady nechci popisovat, abych zbytečně nespoileroval, pouze naznačím, že tahle dívka umí být nejen sladká, ale i velmi drsná. Paul Bettany jako v podstatě jediný ústřední padouch kombinuje uhlazeného byznysmena s nevypočitatelným zákeřňákem.

Solo: Star Wars Story (foto: Falcon)

Co se týče vizuálu, je zvláštní, jak skvěle funguje kombinace poměrně temných kulis a odlehčeného žánru. Hudbu napsal John Powell, který normálně píše soundtracky k animákům (Doba ledová, Jak vycvičit draka 2), ale rozverný a komornější sound filmu jen prospívá. V zásadních scénách nechybí hlavní motiv Johna Willamse.

Přestože snímek má přes 130 minut, nevšiml jsem si žádných slepých odboček nebo hluchých míst. Tempo si drží po celou dobu. Pro skalního fanouška může film znamenat mnohem větší zážitek, ale jak jsem naznačil na začátku, obstojí i samostatně.

  • 80%
    Režie - 80%
  • 60%
    Scénář - 60%
  • 80%
    Kamera, vizuál - 80%
  • 90%
    Herci - 90%
  • 70%
    Hudba - 70%
75%

Solo: Star Wars Story (2018)

Zatím nejzábavnější spin-off ze Star Wars Anthology, který pobaví úplně každého. Přestože má široký rozptyl diváctva, dělá radost Star Wars odborníkům, ale respektuje i běžného diváka zvyklého na komerční mainstream. Tohle se povedlo.

Martin Staněk, Totalfilm.cz
foto/video: Falcon, Disney, Lucasfilm © 2018

Solo: Star Wars Story
Solo: A Star Wars Story
Akční / Dobrodružný / Sci-Fi / Fantasy
USA, 2018, 135 min
Premiéra: 24. 5. 2018 Falcon
Režie: Ron Howard
Scénář: Jonathan Kasdan, Lawrence Kasdan
Kamera: Bradford Young
Hudba: John Powell
Hrají: Alden Ehrenreich, Woody Harrelson, Emilia Clarke, Donald Glover, Paul Bettany, Thandie Newton, Joonas Suotamo, Phoebe Waller-Bridge, Richard Dixon, Jon Favreau, Ian Kenny, Warwick Davis, Clint Howard, Lily Newmark, Anthony Daniels, Kiran Shah, Alice Hewkin, Samantha Colley, Sam Witwer

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast