Recenze | THE ARTIST

Radostný zážitek poskytuje němý film THE ARTIST, který posbíral Zlaté Glóby, ceny BAFTA a brousí si zuby i na sošky nejcennější. Říkáte si, proč byste měli jít na film, který je až na pár momentů němý, včetně toho, že je natočen v obrazovém formátu 1,33:1 a rychlostí 22 snímků za sekundu?

Úvodní sekvence z Georgeovy filmové premiéry

Film sází na to, že po desetiletích filmové distribuce zvukových a barevných filmů je každý takovýto počin naprosto originální, obzvlášť ve chvíli, kdy dopadne dobře. A tohle dílo se vskutku povedlo.

JEDNODUCHÝ, SYMPATICKÝ PŘÍBĚH

George Valentin (Jean Dujardin) patří k největším hvězdám němého filmu. Poznáte ho podle tenkého knírku, typické bílé kravaty a fraku. Jeho účinkování v exotických příbězích o intrikách a hrdinských činech znamenalo velký úspěch pro filmové studio Kinograph, v jehož čele stojí magnát Al Zimmer (John Goodman). Sláva Georgovi vynesla elegantní manželku Doris (Penelope Ann Miller), každý den ho vozí do práce oddaný šofér Clifton (James Cromwell) a vítá ho vlastní usměvavá tvář z plakátů Kinographu. Na filmové premiéře spontánně reaguje na bouřlivé davy fanoušků a reportérů.

UKÁZKA Z FILMU: Filmová premiéra

Jakoby svým postavám z oka vypadl a jeho hvězdná kariéra se zdá neohrozitelná. Hollywood však brzy ovládne nový fenomén: mluvený film. George touto technickou novinkou opovrhuje a označuje ji za nevkusné pobláznění. V roce 1929 chce Kinograph úplně zastavit výrobu němých filmů a George se musí rozhodnout: buď přijme zvuk, jako to udělala mladá vycházející hvězda Peppy Miller, nebo bude riskovat pád do zapomnění.

John Goodman jako majitel filmového studia

RESPEKT K NĚMÉ ÉŘE

Režisér Hazanavicius je naprosto důsledný v respektování zákonitostí němé kinematografie. V jeden moment se v první třetině filmu zvuk, respektive ruch objeví, překvapí nás, a zapůsobí nikoliv jako přirozený doplněk snímku, ale něco naprosto nepatřičného. Zafunguje bezvadně, vzhledem k tomu, že je jím pronásledován herec, který se brání přechodu na zvukový film. V tom je scénář geniální.

Bérénice Bejo jako Peppy Miller

SKVĚLÉ OBSAZENÍ

Je samozřejmostí, že extrémně důležitý byl před natáčením casting. A byl bezchybný. Jean Dujardin je skvělý herec. Jemná, nepřeháněná mimika, gesta i řeč jeho těla je pro úspěch filmu naprosto klíčová. Jeho charisma je obrovské. Stejně jako svěžest a radost vyzařující z Bérénice Bejo. Sympatická sebejistota Johna Goodmana vnáší tolik klasicky hollywoodské figurky, kolik je potřeba.

OFICIÁLNÍ TRAILER

OSLAVA FILMU

Příběh a především ztvárnění je skutečně dokonalou oslavou němé éry já osobně odcházel z kina s úsměvem na rtech. Byl to občerstvující a uklidňující zážitek, který vygradoval zcela dokonale na úplném konci.
Zvláštní pocit. Tvůrci vás nutí se díky absenci dialogů maximálně soustředit. Ale soustředění je to příjemné a neunavující. Protože THE ARTIST je prostě zjevením. Svou křehkostí, přímočarostí a malebností.
Filmová oslava a radost !

Alex / Totalfilm.cz
Foto/Video: HCE, FILM FORUM, TOTALFILM.CZ 

THE ARTIST (UMĚLEC)
Premiéra: 16. února 2012 (FILM FORUM)
Romantický / Komedie / Drama
Francie / Belgie, 2011, 100 min
Režie: Michel Hazanavicius
Hudba: Ludovic Bource
Hrají: Jean Dujardin, Bérénice Bejo, John Goodman, Missi Pyle, Penelope Ann Miller, James Cromwell, Beth Grant, Stuart Pankin, Bitsie Tulloch, Ed Lauter, Malcolm McDowell

UKÁZKA Z FILMU Snídaně s manželkou

Článek jsme oštítkovali takto:

Napište nám co si myslíte

Nebojte, Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.