Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Febiofest má první hvězdu – program nezeštíhlel, má o sekci navíc

Na dnešní tiskové konferenci představil tým Febiofestu první novinky letošního ročníku druhého největšího filmového festivalu v zemi. 21. ročník Febiofestu začne 20. března a potrvá 8 dní. Po skončení pražské části přehlídky se tradičně vydá do regionů. První budou České Budějovice a Děčín. To nejlepší z přehlídky zavítá ale i do Jihlavy, Děčína, Plzně, Liberce, Karlových Varů, Pardubic, Havířova, Olomouce a Zlína. Festival letos nečeká navzdory přetrvávajícím problémům s financováním žádné zeštíhlování. Naopak, nabídne navíc Severskou sekci a originální soutěž pro filmaře, kteří rádi točí mobilem. Do Prahy přijede i slovensko-italská herečka Barbora Bobulová.

Barbora Bobulová (foto: archiv)

Barbora Bobulová (foto: archiv)

Barbora Bobuľová (*1974) je herečka, které je českému publiku známá především jako princezna z pohádky Nesmrtelná teta, ale Febiofest se to teď chystá změnit.  Slovenská kráska totiž od 90. let žije a úspěšně působí v Itálii. První velkou roli dostala ve filmu Marca Bellocchia Princ Homburg (1997) a prorazila především filmem Ferzana Özpeteka Svaté srdce (2005). Hrála ve filmech Paola Genoveseho Nedospělí (2011), Ivana De Mattea Na hraně (2012) ad. režisérů. Ve filmu o Coco Chanel se o roli této módní ikony podělila se Shirley MacLaine. Za své herecké výkony posbírala takřka všechny důležité ceny italského filmového průmyslu: Davida di Donatello, Stříbrnou stuhu, Zlatý glóbus a další. Febiofest jí věnuje poctu, sestavenou právě z její italské filmografie.

febiofest

Diváci už se tradičně hlásí o místo v 33 členné hlavní porotě. Přihlásit se může kdokoliv. Podmínkou je pouze minimální věk 15ti let. Přihlášky festival přijímá do 28. února.

Festivalová porota 2013 (foto: Febiofest)

Festivalová porota 2013 (foto: Febiofest)

Do 15. února se můžete také zúčastnit soutěže o nejlepší krátký film natočený na mobil či tablet. „I ty jsi filmařem“ umožní vybraným sedmi nejlepším autorům setkání s předními zahraničními filmaři. Soutěží se také o notebook se střihovým softwarem. Téma soutěžních filmů je libovolné.

Letos můžete natáčet krátké filmy mobilem a soutěžit

Letos můžete natáčet krátké filmy mobilem a soutěžit

Febiofest má také nový web a nově má také instagramový účet.
K tradičním programovým okruhům letos přibyla severská sekce. „Světla severu“ nabídnou kromě filmů renomovaných severských tvůrců také premiéry dvou česko-severských koprodukcí (Láska, soudruhu! a Detektiv Down).

febiofest plakát 2014

Festival se letos poprvé rozhodl podpořit charitativní projekt. Vybral si Klub nemocných cystickou fibrózou. Febiofest věnuje výtěžek z některých projekcí ve prospěch této organizace.

Bližší informace o programu a dalších hostech budou zveřejněny na další tiskové konferenci.

připravil: -MS-, totalfilm.cz

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast