Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Hrdinové Postřižin se vrátí – ČT koprodukuje pokračování

Po dlouhých peripetiích s nákupem autorských práv a rozsáhlých přípravách dnes Česká televize oznámila, že natočí pokračování legendárního filmu podle Bohumila Hrabala. Krasosmutnění natočí Jiří Vejdělek podle scénáře Marka Epsteina. O látku projevili zájem i zahraniční producenti. Natáčet se začne v zimě.

Jiří Vejdělek

Jiří Vejdělek

Krasosmutnění je druhým dílem vzpomínkové Hrabalovy trilogie. K dějišti pivovaru se vrací i tento díl. Odehrává se od 10 let později a vrací se i krásná Maryška, stárnoucí Pepin a cholerický otčím Francin. Vypravěčem je desetiletý Bohumil Hrabal.

Marek Epstein (foto: archiv)

Marek Epstein (foto: archiv)

Marek Epstein měl podle hlavního dramaturga Filmového centra ČT na látku spadeno už dlouho, pouze sbíral odvahu. „Nakonec ale přišel s verzí, která nám všem vyrazila dech.

Postřižiny (foto: FSB)

Postřižiny (foto: FSB)

Krasosmutnění je pro Českou televizi prvním konkrétním výsledkem aktivního přístupu v dramaturgii na poli koprodukční tvorby. „Práva na knihy Bohumila Hrabala patří hned několika dědicům v Česku a ve Švýcarsku,“ říká vedoucí filmového centra Helena Uldrichová a dodává: „Získat je proto nebylo vůbec jednoduché, nicméně naše snaha byla nakonec korunována úspěchem.“

Scénář oslovil i renomované americké producenty Davida Levineho a Caryho Brokawa na loňském festivalu v Karlových Varech. „Nejhezčí moment nastal ve chvíli, kdy Marek začal mluvit,“ vzpomíná kreativní producent Tomáš Baldýnský. „Ti původně nedůvěřiví a stoičtí Američané se začali ve svých křeslech vrtět a naklánět a ve chvíli, kdy Marek domluvil, Cary jen věcně řekl: ,Tak tohle mi pošlete,‘“ doplňuje Baldýnský.

Film by se měl začít natáčet na konci letošního roku. Produkovat film bude Tomáš Hoffman. Koprodukovat bude Česká televize a jedná se i se zahraničními partnery.

Do kin se chystá dalších 20 filmů na kterých se Česká televize podílí. O nich budeme psát v samostatném článku.

připravil: -MS-, totalfilm.cz
foto: archiv, Česká televize

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast