Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Recenze | Jack Ryan chce být Bondem, ale zoufale mu to nejde

Elitní agent Jack Ryan (Chris Pine), má toho vzhledem k jeho nízkému věku za sebou poměrně dost. Těžké zranění z Afghánistánu, doktorát z ekonomie a práci ekonomického analytika CIA. Práci pro vládu samozřejmě tají i před svými nejbližšími, včetně manželky (Keira Knightley). Při své krycí práci pro finanční korporaci odhalí nestandardní operaci ruských finančních gigantů, která by mohla ohrozit světovou ekonomiku a řád. Jeho nadřízený ze CIA (Kevin Costner) ho okamžitě posílá do Moskvy, aby zjistil víc. Tam na Jacka čeká, ale větší nebezpečí, než si vůbec uměl představit…

Jack Ryan: V utajení (foto: Cinemart)

Jack Ryan: V utajení (foto: Cinemart)

Už ani Kenneth Branagh není zárukou kvalitní podívané. Jack Ryan mohl být zajímavý špionážní thriller, nemít tak hloupoučký a naivní scénář a příšernou režii. O dramaturgii, která je víc překotná než promyšlená, to platí dvojnásob. Krom úvodní povedené scény s koupelnou (můžete se podívat na nezkrácenou verzi ve videu) ve filmu žádná pořádná akce není.

Málokterý špionážní thriller má naprosto neprůstřelnou zápletku. Vzhledem k tomu, že Ryan má podle zjevných ambicí tvůrců blíž k Bondovkám, tak bychom mu hloupoučký scénář mohli i odpustit. Ovšem pouze v případě, že by nás zahrnul neutuchající akcí. To se nestalo, a Branagh tak přinesl na plátna pouze nezáživnou pohádku bez originální invence.

Filmu pomáhá především povedená hudba Patricka Doyla a angažmá Kevina Costnera, který září i v malých rolích. I Kenneth Branagh se do své role nebezpečného oligarchy opřel velmi slušně. Ale spíš než na ruský přízvuk se měl soustředit na samotnou režii. Film by mu možná neprotekl mezi prsty a dopadl by lépe.

Jack Ryan: V utajení (foto: Cinemart)

Jack Ryan: V utajení (foto: Cinemart)

Aby bylo ale zcela jasno. Jack Ryan: V utajení není k nepřežití. Dá se standardně sledovat jako průměrný pilot relativně moderního televizního seriálu. To je ale v konkurenci Skyfall nebo takových skvostů jako Jeden musí z kola ven zoufale málo.
A závěrečná scéna s prezidentem? Směšná, jako další kusé pasáže tohoto “thrilleru”.

[usr 5]

AC, totalfilm.cz
foto/video: Cinemart © 2014

Jack Ryan: V utajeníicon_csfd
Jack Ryan: Shadow Recruit
Джек Райан: Теория хаоса
Akční / Drama / Thriller
USA / Rusko, 2014, 100 min

Režie: Kenneth Branagh
Scénář: David Koepp, Anthony Peckham, Steven Zaillian
Kamera: Haris Zambarloukos
Hudba: Patrick Doyle
Hrají: Chris Pine, Keira Knightley, Kevin Costner, Kenneth Branagh, Colm Feore, Nonso Anozie, Aleksandar Aleksiev, David Paymer, Lee Asquith-Coe, Gemma Chan, Karen Shenaz David

Jack Ryan v utajení

 

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast