Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Recenze | Můžeme si oddechnout – restart Robocopa dopadl dobře

Akční sci-fi z roku 1987 se po více než čtvrtstoletí dočkala dočkala remaku či podle tvůrců spíše “modernizace”. Této sci-fi Paula Verhoevena jsme po letech odpustili mírný béčkový nádech a dnes je považována za jednu z nejlepších věcí z akčních osmdesátek. Jak se tedy s restartem popasoval José Padilha (Elitní jednotka)? Překvapivě velmi dobře.

Robocop (foto: Columbia)

Robocop (foto: Columbia)

Padilha se naštěstí nesnaží doslovně ani dějově zcela kopírovat původní Verhoevenův film, ale jinak šlape podobnou cestou. Film otevírá i uzavírá Samuel L. Jackson v roli televizního moderátora Pata Novaka, který skvěle a cíleně satiricky předvádí chamtivost nadnárodních korporací a manipulaci s veřejným míněním. Ač se film odehrává v roce 2028, paralela s dneškem je více než zřejmá.

Robocop (foto: Columbia)

Robocop (foto: Columbia)

Omnicorp je nadnárodní korporace, jejíž roboti a droni jsou s úspěchem nasazováni při zahraničních operacích armádami po celém světě. Co Omnicorpu ale chybí, je domácí úspěch. V tu chvíli shodou okolností téměř umírá při pokusu o vraždu detroitský policista Alex Murphy, milující manžel a otec. Omnicorp vycítí šanci a Alexe udrží při životě. Z policisty se stává napůl člověk a napůl stroj. Omnicorp ale nepočítá s tím, že uvnitř černého brnění je myslící bytost, která se může obrátit proti manipulaci.

Od původního filmu se liší v akcentu na technické výdobytky moderní doby. Více času trávíme v laboratoři, které vládne Gary Oldman (Dr. Norton), než na policejní stanici nebo v terénu.
Pokud dojde k přestřelkám, či simulacím (zkouškám) Robocopa, je to zábavné a nechybí ani originalita a tvořivost. Některé sekvence připomínají spíše zážitek z hraní špičkové počítačové hry.

Robocop (foto: Columbia)

Robocop (foto: Columbia)

Faktem je, že co se týče masek a vizuálu, Robocop je rozhodně “sexy” a v tomto smyslu restart opravdu potřeboval. Působivá je zejména scéna, ve které vidíme, co skutečně z původního Alexe zbylo.
Joel Kinnaman v titulní roli nemůže být srovnáván s původním Peterem Wellerem. Jednoduše proto, že oba Robocopové jsou prostě jiní. Ten novější totiž neumírá. Je držen při životě, dokud nedojde na kompletní přeměnu.

Robocop (foto: Columbia)

Robocop (foto: Columbia)

Přitom jeho osobnost je v podstatě nezměněna. To z něj dělá více emocionální, ale také méně spravedlivou bytost, než kterou byl Robocop původní. Linka spojená s jeho stálým propojením s manželkou (Abbie Cornish) a synem však nezafungovala úplně dobře. Samozřejmě je možné věřit tomu, že láska byla tak hluboká, že překonala i tento fatální šok, ale ve filmu je tato část tak překotná, že v ní chybí potřebná a pouze naznačená síla. Nijak se nerozvíjí, neznáme emoce, které taková změna, jakou je z ničeho nic “plně robotický tatínek a manžel” přináší.

Robocop (foto: Columbia)

Robocop (foto: Columbia)

Jak už bylo řečeno více času strávíme v laboratoři při rozvoji Murphyho nového “těla” a s rodinou, než na detroitských ulicích. Samozřejmě Robocop se dostává i k očekávanému řešení vlastní vraždy, ale superpolicista není to hlavní, co tvůrci Robocopa 2014 akcentují.

Robocop (foto: Columbia)

Robocop (foto: Columbia)

Důležitý směr filmu míří na Omnicorp, politiku, zneužívání informací a manipulaci veřejností. I hlavní Murphyho protivník tedy pochází z tábora Omnicorpu a jmenuje se Raymond Sellars (Michael Keaton). Keatonovi zcela jistě musel Robocopův vzhled cosi připomínat:). Ostatně podobnost černého hypermoderního Robocopa s Batmaním oblekem byla na sociálních sítích živě fanoušky diskutována. Myslím, že ale mohu prozradit, že nezůstane jen u ní. Dočkáte se i typicky chromovaného Robocopa. Kdy a za jakých okolností ale už neprozradím.

Robocop (foto: Columbia)

Robocop (foto: Columbia)

Tvůrci se nového Robocopa pokusili zhodnotit i sociální kritikou a pokusem o přesah. Satira, která obklopuje občasné vsuvky z televizního studia s téměř fašistickým moderátorem, může místy působit trochu prostoduše, ale sympatické je vůbec to, že se jakési “sdělení” tvůrci do tohoto typu filmu rozhodli propašovat.

Robocop (foto: Columbia)

Robocop (foto: Columbia)

Co vytknout musím, je zařazení Robocopa do ratingu PG-13, které absolutně vylučuje krvavé scény a restart superpolicisty je díky tomu více sterilní, než by mu slušelo.
Navzdory těmto výtkám hodnotím na remake poměrně vysoko. Dvě hodiny strávené v kině uplynuly jako voda. Bez nudy a zásadních WTF momentů. Robocop 2014 se povedl.
[usr 7]

MS, totalfilm.cz
foto: Columbia Tristar Pictures/MGM © 2014
video: Forum Film CZ

Robocopicon_csfd
Akční / Krimi / Thriller / Sci-Fi
USA, 2014, 121 min
Premiéra: 6. února 2014 (Forum Film)

Režie: José Padilha
Scénář: Nick Schenk, James Vanderbilt, Joshua Zetumer
Kamera: Lula Carvalho
Hudba: Pedro Bromfman
Hrají: Joel Kinnaman, Samuel L. Jackson, Gary Oldman, Abbie Cornish, Jay Baruchel, Michael Keaton, Jackie Earle Haley, Jennifer Ehle, Aimee Garcia, Michael Kenneth Williams, Zach Grenier, Marianne Jean-Baptiste, Marjan Neshat, Miguel Ferrer

 

Robocop_poster_CZ_unofficial

 

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast