Recenze | Zimní příběh trpí scénářem a režií

Potenciál Zimní příběh má, zřejmě ale doplatil na začínajícího režiséra a průměrného scénáristu. Když se vám totiž ve filmu nakumulují nijak nevysvětlené výkřiky, že kůň je pes a věštit se dá z krve paniců, je to poněkud ošemetná sázka do loterie. Předlohu Marka Helprina jsem sice nečetl, ale přesto si troufám tvrdit, že na plátno byla převedena problematicky.

Zimní příběh (foto: Warner Bros.)

Zimní příběh (foto: Warner Bros.)

Příběh velké lásky se odehrává v New Yorku a to ve dvou časových oknech. První začíná v roce 1895, kdy se Peter Lake (Colin Farrell plaví na malé loďce, v nouzi opuštěn svými rodiči. O 20 let později poznáváme v Peteru Lakeovi šikovného zloděje, který si poradí s každým trezorem. Nepohodne se ale se svým šéfem Pearlym Soamesem (Russell Crowe), ze kterého se ale klube něco mnohem děsivějšího než jen mafiánský boss.

Na útěku Peter potkává nemocnou dívku Beverly (Jessica Brown Findlay), do které se po pár minutách zamiluje a v New Yorku zůstane. Potlačí svoje potřeby a věří, že velká láska překoná i smrtelnou nemoc. O téměř 100 let později se ocitáme v New Yorku 2014. Peter Lake se potuluje po ulicích, aniž by zestárl o jediný den. Nepamatuje si, jak se tu ocitl, co hledá, co prožil. Postupem času se ale kruh uzavírá, protože osudy se proplétají a všechno souvisí se vším.

Zimní příběh (foto: Warner Bros.)

Zimní příběh (foto: Warner Bros.)

Pokud tu poslední větu ne zcela chápete, nejste v tom sami. Což o to, pochopit se jistě dá, pokud si vzpomeneme na předloňský Atlas mraků, kde se osudy napříč věky také proplétali a duše se převtělovaly. Zásadní problém je, že Akiva Goldsman zřejmě ve scénáři zásadní věci prostě vynechal. A napadá mne jediný důvod.

Zimní příběh (foto: Warner Bros.)

Zimní příběh (foto: Warner Bros.)

Pokud jste do předlohy zamilován (což je přesně jeho případ), některé věci prostě nejste schopni přenést na plátno bez toho, aniž by nepoučený divák ztratil souvislosti. Jistě neměl v úmyslu zasít do kin semínka WTF květinek, které v průběhu promítání rostou, rostou, až zcela přerostou.

Zimní příběh (foto: Warner Bros.)

Zimní příběh (foto: Warner Bros.)

Takže se klidně může stát, že ti z vás, kteří předlohu četli, budou z filmu nadšeni, protože prostě vědí o co jde, znají zásadní souvislosti a vše jim do sebe zapadá. Stačí jim prostě, že je Goldsman naťukne a tito diváci prostě dál pojedou na jeho vlně. Ale pro diváka z ulice jsou zejména ty nedovysvětlené věci poněkud sporné. Zásadní odpověď na otázku, proč Russell Crowe několikrát zdůrazní, že ten krásný bělostný kůň je ve skutečnosti pes mne velmi zneklidňovala. A smysl koně-psa jsem nepochopil, ani když bylo v podstatě vysvětleno, proč onen kůň psem může být.

Zimní příběh (foto: Warner Bros.)

Zimní příběh (foto: Warner Bros.)

Ano, film se jmenuje Zimní příběh. Ale originální název by se dal přeložit také jako Zimní pohádka. V takovém případě by se dalo pochopit, že některé nevysvětlitelné věci zůstávají nevysvětleny. Případně se prostě sdělí jako fakt. Obávám se ale, že Zimní příběh je primárně fantasy, které má sdělovat nějaké hlubší pravdy a zákonitosti. V druhém plánu jde o romantický příběh a teprve ve třetím plánu se pracuje s nadpřirozenými prvky.

Chci věřit, že předloha Marka Helprina (800 stran) nějaký hlubší smysl má. Jen se ji prostě nepodařilo přetavit v pochopitelný film. Ale, abych si jen nestěžoval a byl spravedlivý. Musím uznat, že jsem se přesto nenudil. Podnětů bylo dost, i když ne všechny byly pozitivní.

Zimní příběh (foto: Warner Bros.)

Zimní příběh (foto: Warner Bros.)

Co musím ocenit je skvěle vybudovaná atmosféra a velmi přitažlivý vizuál. Herecky se vytáhl i Russell Crowe. Colin Farrell poněkud více zasmušilý než by bylo třeba, ale některé dámy to možná i ocení. Představitelka osudové ženy Jessica Brown Findlay je krásná a charismatická a oblíbil jsem si ji už v Panství Downton.
[usr 5]
Zimní příběh je koukatelný, má příjemnou atmosféru, ale hraje si na něco, čím není. Poděkovat za to může nezvládnuté režii i scénáři. A to je u filmu docela velký problém.

MS, totalfilm.czicon_csfd
foto/video: © 2014 WARNER BROS. ENTERTAINMENT INC. – U.S., CANADA, BAHAMAS & BERMUDA AND VILLAGE ROADSHOW FILMS (BVI) LIMITED – ALL OTHER TERRITORIES. ALL RIGHTS RESERVED.

Zimní příběh
Winter’s Tale
Fantasy / Drama / Mysteriózní / Romantický
USA, 2014, 118 min
Premiéra: 13. února 2014 (Warner Bros CZ)

Režie: Akiva Goldsman
Předloha: Mark Helprin (kniha)
Scénář: Akiva Goldsman
Kamera: Caleb Deschanel
Hudba: Hans Zimmer, Rupert Gregson-Williams
Hrají: Russell Crowe, Colin Farrell, Jessica Brown Findlay, Will Smith, William Hurt, Matt Bomer, Jennifer Connelly, Kevin Durand, Kevin Corrigan, Lucy Griffiths, Graham Greene, Eva Marie Saint, Caitlin Dulany

Zimní příběh

Napište nám co si myslíte

Nebojte, Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.