Menu

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo

TotalFilm YouTube logo TotalFilm Spotify logo TotalFilm Instagram logo TotalFilm Facebook logo
Infobox ikona

50. LETNÍ FILMOVÁ ŠKOLA: ZAHAJOVACÍM FILMEM LETOŠNÍHO ROČNÍKU JE NOVINKA ŠIMONA HOLÉHO HELLO WELCOME. TRAILER ZDE.

Jaro na ČT přináší nové krimi, Kancl i docusoap – pracuje se na dalších 453 pořadech

Na Kavčích horách vzniká 453 nových projektů. Na první pohled ohromné číslo nových pořadů schválila v roce 2013 programová rada ČT. Vedle dramatické tvorby spadá téměř polovina z nich do žánru dokumentu. Významně se zvýšila i tvorba pořadů o kultuře a umění.

Pokračování se dočkají úspěšné projekty představené v loňském roce, jako byly Nevinné lži a teď na jaře druhá řada cyklu Škoda lásky. Investice do vlastní tvorby, schválené v roce 2013, stoupla téměř na čtyřnásobek oproti roku 2012.

Kancl (foto: ČT)

Kancl (foto: ČT)

Televize na jaře na obrazovku přinese i českou verzi kultovního sitcomu Kancl v režii Milana Šteindlera. V hlavní roli se objeví Václav Kopta jako ekvivalent Rickyho Gervaise (britská verze) nebo Steva Carella (americká verze). Na obrazovce se objeví krimiseriál Vraždy v kruhu s Ivanem Trojanem nebo Clona s Vicou Kerekes, ale i dvoudílný film o Janu Husovi, který napsala Eva Kantůrková. ČT ale také klade čím dál větší důraz na dokumentární tvorbu.

Clona (foto: ČT)

Clona (foto: ČT)

Ambici otevřít veřejnou debatu na téma motivace žáků a kvality vzdělání má docureality Třída 9. A, téma mentálního postižení nastíní pohledem bez sentimentu série nazvaná Pět statečných. Kultuře a subkultuře se věnuje snímek mapující jednu sezónu divadla Semafor či cyklus Kmeny Vladimíra 518, ve kterém se vedle sebe objeví kulturisti i punkeři, hiphopeři i gothici. Žánr aktuální publicistiky zpracovává druhá série cyklu Český žurnál, reflektující zásadní společenské a politické jevy a události.

Pečený sněhulák (foto: ČT)

Pečený sněhulák (foto: ČT)

Na tradice pořadu Česká Soda mají ambici navázat půlhodinové díly nekompromisní zábavy Pečený sněhulák v režii Jakuba Koháka. Z ryze českého prostředí a českého humoru vychází také bilanční dokument o poslední sezóně legendárního divadla Semafor, zábavná skoro-soutěž s pěticí českých komiků Boj o koláč, ale i pořad, který chce využít oblíbeného Hurvínka k tomu, aby naučil dětské diváky základní anglická slovíčka a fráze. Pro děti bude Česká televize natáčet i další klasickou pohádku a komedii o tom, jak těžké je uloupit několik obrázků z místního muzea.

Boj o koláč (foto: ČT)

Boj o koláč (foto: ČT)

„Česká televize se neustále vyvíjí. Na jedné straně sleduje současné trendy na celosvětovém televizním trhu a snaží se to nejlepší z nich absorbovat i do své původní tvorby, na straně druhé navazuje na vlastní tradici a aktualizuje ji tak, aby odpovídala soudobým nárokům,“ říká generální ředitel České televize Petr Dvořák a dodává: „Když jsme před dvěma lety zaváděli systém tvůrčích producentských skupin, věděli jsme, že zásadně měníme způsob, jakým se do té doby v České televizi o původní tvorbě přemýšlelo. Byl to náročný úkol, ale úspěchy, kterých některé naše nové projekty nyní dosahují u diváků, kritiků i porot mezinárodních festivalů, jsou pro nás jasným důkazem toho, že jde o změnu, která České televizi prospívá.“

připravil: MS, totalfilm.cz
foto/video: Česká televize © 2014

nove-projekty

TotalFilm YouTube logoTotalfilm kanál TotalFilm Spotify logoTotalfilm podcast